New York i vino

Jedna od najvažnijih vinogradarskih regija Sjedinjenih Američkih Država uz Californiu, Oregon i Washington je New York.

Jedna od onih životnih želja koje su na popisu koje želim ostvariti, jest šetnja ulicama New Yorka, točnije šetnja vinogradarskom regijom Finger Lakes. Naravno, s čašom vina u ruci.

Država New York je treća po proizvodnji vina u Sjedinjenim Američkim Državama, a same SAD- e su u svijetu prepoznate kao zemlje koji proizvode kvalitetna vina i čiji izvoz je u laganom porastu. Broje preko dvijesto vinarija.

Zanimljivo je spomenuti kako je jedna od najstarijih vinarija u SAD-u, Brotherhood Winery, koja nikada nije prestajala sa radom, osnovana upravo u New Yorku u dolini Hudson.

Tri najvažnije regije u New York-u za proizvodnju vina su:

Finger Lakes
Hudson Valley
Long Island

Finger Lakes je jedno od najznačajnijih i najvažnijih područja za proizvodnju vina u New York-u. Kako je Finger Lakes jako hladno područje izvrsno uspjeva Pinot Noir, Chardonnay, Riesling i proizvode se odlična ledena vina.

Vinarije za preporuku su: Dr. Konstantin Frank, Glenora, Fox Run, Red Newt, Wagner, Heron Hill i ostali. Vinarije Finger Lakes proizvode preko 85 % vina New Yorka.

Hudson Valley je jedna od najstarijih regija New York-a u kojem se nalazi spomenuta vinarija Brotherhood iz 1839.godine. Vinarije za preporuku su: Brotherhood, Millbrook, Clinton Vineyards, Benmarl.

Iz Long Islanda, koji koji ima nešto više od 200 sunčanih sati na godinu nam dolaze tri važna vinorodna područja a to su North Fork of Long Island koja je i najvažnija, Hamptons te samo područje Long Islanda.
Na području Long Islanda proizvode se vina koja su jako slična stilski Bordeaux vinima.

Vinarije za preporuku iz Long Islanda su: Pellegrini, Peconic Bay, Pindar, Lenz, Macari, Raphael, Shinn Estate, Bedell…

Finger Lakes, Long Island, Hudson Valley su područja za sebe i kao takva se razlikuju i po mikroklimi i po terroiru.
Naravno, zavisno od toga i uspjevaju različiti stilovi grožđa i vina. Zanimljivo je spomenuti kako na području New Yorka postoje tri vrste vinove loze od kojih se proizvode vina. Preko 80% vinove loze čini Vitis Lambrusca, ostalo je raspodjeljeno na francuske hibride te Vitis Viniferu.

U Finger Lakesu možete pronaći fantastične Rieslinge i Chardonnaye sa iznimnom svježinom. Postoji i lokalna sorta grožđa Concord, od kojih se rade crvena vina a među njima najpoznatija košer vina.

U Hudson Valley-u sjajno uspjevaju Cabernet Franc, Merlot,Chardonnay i Riesling čija vina, zahvaljujući hladnoj klimi krasi visoka svježina. Na vama je sada samo da otkrijete svoga favorita i krenete vinskim putevima New Yorka.

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button