Vojnik s pjesničkim srcem

Vojnik i političar, istovremeno pjesnik i slikar Rudolf Maister (1874.-1934.) pripada među izuzetne osobe suvremene slovenske povijesti.

Pod nazivom „Borec za severno mejo“ (Borac za sjevernu granicu) podrazumijeva se njegov uspješni vojni angažman oko priključenja Maribora Sloveniji, odnosno Državi SHS. Uočivši da će po završetku Prvog svjetskog rata Maribor pripasti Austriji, razglasio je mobilizaciju okupivši 4000 slovenskih vojnika (Maistrovi borci) i 23.11.1918. uspio grad zadržati u slovenskom okružju.
Međutim, Maister je također bio pjesnik (objavljene su zbirke „Poezije“ i „Kitica mojih“), samouki slikar (vidljivo u izložbenom postavu u Rodnoj kući Rudolfa Maistra u Kamniku) i bibliofil.

Zahvaljujući ljubavi prema knjigama, koje je kupovao na najrazličitijim mjestima, skupio je oko 6000 primjeraka. Nije to bilo nasumičan odabir, već su knjige sustavno birane prema njegovu ukusu ali i objektivnoj vrijednosti: među povjesnim knjigama je i čuvena Valvazorova „Slava vojvodine Kranjske“, među starijim izdanjima nalazi se Dalmatinova „Biblija“, no bile su tu pjesničke zbirke, stari slovenski časopisi (ali i Danica ilirska!), publicistika, drame, romani…

Knjige su bile označene naljepnicama kao u „pravim“ knjižnicama, a nova ukoričenja pohabanih oprema bila su uobičajeni postupak.

knjiznica-1

Sinovi Borut i Hrvoje nastavljaju skrbiti za knjižnicu nakon očeve smrti, a zbog ratne opasnosti knjižnicu pohranjuju 1941. u Zagrebu. Tamo su je Nijemci zamalo otuđili, no zahvaljući intervenciji Otona Župančića pri talijanskim valstima u Ljubljani, koji su uzeli knjižnicu pod svoje, Maistrovo knjižno blago vraća se 1946. u Maribor.

Budući da se radi o doista impozantnom broju primjeraka, Borut ne može pohraniti knjižnicu u vlastitom domu i izručuje je na čuvanje Pokrajinskom muzeju u Mariboru.

Godine 1988. Univerzitetska knjižnica Maribor seli u novu zgradu u kojoj godinu dana kasnije dolazi Maistrova knjižnica, pa su tom prilikom knjige dezinficirane i provedeni su nužni konzervatorski postupci. Međutim, nasljednici žele zaseban prostor za ovu izuzetnu knjižnicu, pa je arhitekt Mirko Zdovc u sklopu Univerzitetske knjižnice Maribor uredio prostor za tu namjenu.

Obitelj Maister poklonila je 13.10.1998. Univerzitetskoj knjižnici 5945 jedinki knjižnog gradiva (knjige, časopisi), a 2013. prostor je osmišljen u duhu Maistrova vremena (knjižnica je dopunjena Maistrovim kipom, rad Vlaste Zorko).

Prema riječima voditeljice Maistrove knjižnice u Univerzitetskoj knjižnici Maribor dr Vlaste Stavbar radi se o izuzetnoj bibliofilskoj zbirci, naglašene kulturne važnosti za Republiku Sloveniju i grad Maribor, u što se lako mogu uvjeriti znatiželjnici, budući da je Maistrova knjižnica dostupna za razgled.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button