Volarević Plavac Mali Platinum 2018. među 100 najboljih prema Wine Enthusiastu

Prvi plavac kojega je Wine Enthusiast izabrao da uđe među 100 najboljih je Volarević Plavac mali Platinum edition 2018.

Croatian Wine Alliance, skupina globalnih timova za promicanje hrvatskih vina, objavljuje da je Wine Enthusiast, jedna od vodećih američkih vinskih publikacija s međunarodnim ocjenama, objavila 100 Best 2022 listu, gdje je prvi put uključena hrvatska autohtona sorta – Plavac mali.

vinograd-volarevic-nagrada-1

Prvo autohtono hrvatsko vino koje je ušlo u izbor 100 Best 2022 magazina Wine Enthusiast s 95 bodova iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna.

U Wine Enthusiastu pišu: “Naši ocjenjivači su krenuli u potragu za otkrićima, a ove godine nisu bili razočarani. Od 21.000 vina kušanih na slijepo, pregledanih i ocijenjenih, ova lista od 100 vina odabrana su kao najbolja a ujedno i najuzbudljivija vina 2022. Vina su dostupna na širem tržištu SAD.”

vinograd-volarevic-nagrada-2

“Svi vinski profesionalci iz Hrvatske su svjesni da su upravo hrvatske autohtone sorte najbitnije za promidžbu u svijetu i mi smo oduševljeni da je globalno utjecajni časopis kao Wine Enthusiast smatrao bitnim da uključi plavac mali u listu 100 Best 2022” rekla je Mirena Bagur, čelnica Croatian Wine Alliance te suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., uvoznik i online trgovina sa 80+ hrvatskih vina koje šalju u sve države SAD. Prema pravilima Wine Enthusiasta, sva ocjenjivana vina moraju biti dostupna za kupnju u Sjedinjenim Državama.

vinograd-volarevic-nagrada-3

Plavac mali se uzgaja u najjužnijoj vinskoj regiji Hrvatske – Dalmaciji. Kao sorta kasne berbe koja raste u surovim uvjetima, zahtijeva kompliciran proces proizvodnje vina, zbog čega vinari imaju izreku da je treba “ukrotiti”.

“Proveli smo tri godine znanstvenog istraživanja o utjecaju roka berbe i duljine maceracije na polifenolni sastav i senzorsna svojstva plavca malog, a naš Platinum Plavac mali 2018 je prva komercijalna berba proizvedena na temelju istraživanja”, rekao je Josip Volarević, mag. ing. agr., suvlasnik i enolog Vinarije Volarević.

vinograd-volarevic-nagrada-4

“Ponosan sam što sam dobio 95 bodova za mladu berbu plavca malog koja je u hrastovim bačvama provela samo osam mjeseci. A posebno mi je čast da je Platinum uključen u listu 100 najboljih vina 2022. Već smo koristili rane nalaze ove metodologije pri proizvodnji prethodne berbe Gold Editiona također iz vinogorja Komarna, što je u skladu s dobivenim 94 boda za ovo vino.”

Objašnjenje vinifikacije Volarević Platinum plavca malog – grožđe dolazi iz najmlađe Hrvatske apelacije Komarna s 50 – 80 % vapnenačkog tla. Strmi vinogradi s nagibom do 40 % osiguravaju optimalnu sunčevu svjetlost i toplinu za uspješno dozrijevanje Plavca malog.

Budući da se nalazi u neposrednoj blizini Jadranskog mora, niže noćne temperature pridonose svježini i većem aromatskom profilu grožđa.

Odabrane su i ručno ubrane samo najzrelije bobice, dok su prosušene bobice uklonjene. Maceracija je trajala od 12 do 20 dana ovisno o bačvi, nakon čega se vino miješalo.

Vino je odležalo osam mjeseci u hrvatskim, američkim francuskim hrastovim bačvama od 225 l i 500 l, s tim da je 15 % novi hrast, a ostalo drugo, treće i četvrto punjenje. Za ovu prvu komercijalnu godinu, napravljeno je ukupno 4000 boca.

Uz dopuštenje: Vinograd Volarević (sve fotografije)

Facebook Like Button