Vinsko blago poluotoka Pelješca – Plavac mali

Poluotok Pelješac dragulj je u kruni hrvatskog vinarstva. Škrta, no plodna otočna zemlja s idealnom mediteranskom klimom mukotrpan rad vinogradara i vinara nagrađuje vrhunskom, autohtonom sortom Plavac mali. Šljunkovite padine Pelješca, bogate mineralima i okrenute moru i suncu, presudne su za osebujan, bogati okus i rubinsko crvenu boju Plavca malog.

Najpoznatije vino sorte Plavac mali je Dingač, koji je ujedno i prvo hrvatsko vino zaštićenog i kontroliranog podrijetla (1961.godine). Dobiva se isključivo od grožđa s lokaliteta Dingač, koji se nalazi na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka.

Kvaliteta ovog vina vidljiva je i u sve većoj globalnoj potražnji, pa bi bilo za očekivati i veće nasade Plavca malog. Zasada, površine pod Plavcem malim strogo su kontrolirane, čak se i berba vrši ručno kako bi se što manje oštetila delikatna aroma. Ovo vrhunsko vino tamne rubinske boje odlikuje se raskošnim bukeom i punoćom okusa koji se dugo zadržava u ustima. Idealno će se slagati s jelima od tamnog mesa ili s ponajboljom jadranskom ribom. Poslužuje se čisto i rashlađeno do temperature od 18°C.

Postup ili od milja zvan i Dingačev „mlađi brat“ drugo je hrvatsko zaštićeno vino (1967.) sorte Plavac mali. Pelješki postup ravnopravno se, bok uz bok, može nositi uz vrhunska crvena vina iz cijeloga svijeta. Suho i blago trpko vino intenzivne crvene boje te punog i harmoničnog okusa svoje najbolje arome dati će ako se posluži na temperaturi od oko 18°C uz morske specijalitete i jača jela od mesa.

Pelješac je otok radišnih i gostoljubivih vinara koji će Vas rado ugostiti u svojim podrumima. Degustirajte čuvena vina, uživajte u ukusnoj lokalnoj hrani i divnim pejzažima.

Donosimo vam nekoliko poznatijih vinarija, a vi odaberite od koje ćete krenuti u avanturu upoznavanja okusa Plavca malog.

Vinarija Grgić
Trstenik 78, Trstenik
T: 020 748 090

Vinarija Korta Katarina
Bana J. Jelačića 3, Orebić
T: 020 713 817

Vinarija Skaramuča
Pijavičino 7, Potomje
T: 020 742 211

Vinarija Miličić
Potomje
T: 020 742 031

Vinarija Miloš
Vinifera, Ponikve 15, Ston
T: 020 753 098

Autor: Daniela Marušić Bešić

Facebook Like Button