WOW na Neretvi: ljubav s jeguljom!

Jeste li znali da je neretvanska jegulja najbolja upravo u ovo doba godine!?

WOW-ice su to naučile na licu mjesta – jer su upravo krajem studenoga ponovno krenule na put. Na poziv članice Monike Prović, nekoliko WOW-ica iz Zagreba i nekoliko iz Splita – krenulo je u – Opuzen. Ondje se u sklopu manifestacije „Dani jegulje u Neretvi” održavao Sajam neretvanskih delicija na kojem su se predstavili proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća te ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskog kraja te vinari Neretve i Komarne. Riječ je o trodnevnom događanju u koje su se uključili restorani s područja Neretve koji su tri dana vikenda, od 20. – 22. studenog nudili jela od jegulje po promotivnoj cijeni i jelovnike po 100 kuna. Glavni organizator bila je Udruga ‘Maškadur’ iz Opuzena, kojoj je Monika Prović na čelu, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u kao partnere. Priređen je i kulinarski show, u kojem su sudjelovali kuhari amateri iz udruge Pivčeva kala, organizatori Neretvanske brudetijade i Christian Misirača, a vodio slavni kuhar i pisac Veljko Barbieri. Nastupale su i klape ‘Arija’ i ‘Na kantunu’, a održan je i okrugli stol na temu ”Očuvanje i unapređenje populacije neretvanske jegulje”, koji je moderirao prof.dr.sc. Branko Glamuzina.

domacica-monika-provic

Premda izlet nije bio izravno i isključivo vezan uz vino, članica WOW-a Monika Prović dolazi iz vinarske obitelji čiji hotel također nosi vinsko ime – Merlot, a WOW-ice su prepozanle i podržale priču o jegulji i njezinom turističko-gastronomskom potencijalu. Projekt je značajan pa ga je prepoznala i Dubrovačko-neretvanska županija i agencija DUNEA koje su još ranije ove godine oformile tematsku turističku cestu ”Neretva dolina života”. Brojne su posebnosti i zanimljivosti ovoga kraja, a možda je najpoznatija utrka lađa koje se utrkuju duž rijeke Neretve od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama. U maratonu svake godine sudjeluje 30-ak lađarskih ekipa i tristotinjak veslača koji daju sve od sebe. No, „Dani jegulje u Neretvi” , ta specifična gastronomska priča s jeguljom u glavnoj ulozi, pretendira i ima šansu postati jednako poznata i važna jer jegulje su između ostaloga ono što ovaj kraj čini drukčijim od drugih. Uz mandarinu – jegulja, može biti neretvanski brand koji će privući prave gastronomske znalce i profilirati Neretvu kao posebnu gastro turističku destinaciju. No, WOW-ice ne bi bile Women on Wine da ipak u svoj fokus nisu stavile i – vino. Pjesnik Charles Baudelaire tvrdio je da čuje govor vina u svojoj je zbirci pjesama Cvjetovi zla, pisao: „Jedne je večeri vino zapjevalo: … Znam koliko treba, kada brijeg gori, muke, znoja, sunca što prži do kosti, da se moja duša i moj život stvori, al ja nemam zlobe i nezahvalnosti…“ …i te stihove kao da su čule i WOW-ice.

domacini-hotel-merlot-obitelj-provic

Draga domaćica Monika Prović ljubiteljica je i poznavateljica vina i vinarstva otkrila je gošćama svoje početke i prave razloga zašto je vino njezino zanimanje, ali i njezina ljubav. Predstavljajući svoja vina u obiteljskoj vinariji osvojila je srca gošći svojom mladošću i neposrednošću kao i bogatim znanjem o vinu i drugim delicijama neretvanskog kraja: a to su žabe, lignje, gambori, narancini, kolači. Njen neobični a vrlo pitki Chardonnay, osvojo je sve redom, baš kao i Zlatarica, Merlot Cabernet Barrique….

Glavni-trg-u-Opuzenu

Da ne bi sipalo da su WOW-ice isključivo jele i pile: evo i dokaza! Obišle su Arheološki muzej Narona u Vidu, mjestu u neposrednoj blizini Metkovića, koji je izgrađen nad Augusteumom, hramom posvećenom božanskom Augustu.
Tijekom 1995. i 1996. na lokalitetu Plaćašove štale provedena su arheološka istraživanja koja su rezultirala senzacionalnim nalazom ostataka rimskog hrama – Augusteuma i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne visine. Također, obišle su jamu u Predolcu nedaleko Opuzena. Riječ je o jami, tj. špilji u Predolcu a na tom mjestu možete upoznati jedinstvenog dinarskog špiljskog školjkaša Congeriu, živog fosila, tercijalnog relikta i endema Dinarida. Dogodio se ovdje pravi susret nadzemnog i podzemnog svijeta jer se tu možete upoznati i s mnogim drugim bićima podzemlja ili pak onima koja žive u nadzemnim vodama. Sve u svemu – nezaboravan doživljaj. Točka na „i“ ili slatkiš na kraju bio je neočekivani i tim ljepši posjet Grabu, pored Ljubuškog. Onamo ih je pozvala prijateljica jedne od WOW-ica (Marinke Bakula Anđelić) a kako su se provele, više govore slike negoli stotinu riječi.

Opuzen-dani-jegulje

Muzej-Narona

Izvor: Women on wine
Fotografije: Julio Frangen

Facebook Like Button