WOW večera zinfandela

Autohtone hrvatske vinske sorte poznate i kao crljenak, tribidrag, pribidrag…

U subotu 28. studenog u poznatom zadarskom restoranu KORNAT, koji je uz tvrtku Vinski dvori i vino KAIROS, bio domaćinom večere, a u organizaciji poznate udruge WOW – Žene i vino, održana je večera i predstavljanje tri različita zinfandela.

kairos-kornat-vecer-zinfandela-1

Zinfandel/crljenak KAIROS

Crljenak/zinfandel 2011 – suho je i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama. Njegove lijepe voćne arome tamnog bobičastog voća i suhe šljive, uz udahe mediteranske makije, nagovješćuju već na nosu moćno južno vino, koje ipak ima i posebnu eleganciju i pitkost. Punog okusa, lijepog tijela, iznimne uravnoteženosti i slasnosti, a nježni doticaji barrique bačvica samo nadopunjuju njegovu eleganciju a to je bez sumnje i vino s potencijalom duljeg odležavanja. Iza njega stoji tvrtka Vinski dvori iz Trogira, a ime Kairos odlično je pogođeno za njihova vina koja kao da potvrđuju mit o bogu sretnog trenutka Kairosu. Očito je dotaknuo trogirsko-kaštelansko vinogorje! Vinski dvori imaju ambiciju da osim što postaju sve ozbiljan igrač u vinskom svijetu, svoj prekrasni položaj na sunčanoj padini brdašca Babe (naselje Plano), na padinama kod Trogira pretvore u mini turističku destinaciju, tj. da za turiste posjet njihovom vinogradu postane svojevsrni obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji – misli Ljubo Jelavić, direktor tvrtke Vinski dvori.

kairos-kornat-vecer-zinfandela-2

Crljenak Kraljevski vinogradi

Crljenak 2013 – voćno je, pitko vino mekih aroma i intenzivne rubinski crvene boje. Arome su naglašenog voćnog šarma borovnice, kupine, šljive i maline, a na nepcu je vino zaokruženo. Kraljevski vinogradi podignuti su u ekstremnim uvjetima, na kamentiom tlu slikovitih padina iznad Petrčana i Punta skale. Vrhunska kvaliteta grožđa i izvrstan okus rezultat su posebne mikroklime, položaja uz more, optimalnog nagiba vinograda na jugozapad i stalnog strujanja zraka s mora i s Velebita, te cjelodnevne izloženosti suncu, prosječno čak 2600 sati godišnje. Bura djeluje kao ventilator koji prozračuje grožđe u kamenoj podlozi, a noću hladan zrak s Velebita omogućuje stvaranje moćnih ekstrakata. Pogled iz vinograda puca na Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit. – Naša strast prema kvaliteti utkana je u svaku kapljicu vina, a istinska usmjerenost na autohtono, tj. na tri izvorne hrvatske sorte: pošip, plavac mali i crljenak, kao i proizvodnja vrhunskih vina, primarne su odlike naše kuće – kaže direktor Zoran pantalon. I dodaje da očekuje odličnu novu berbu.

vinograd-benmosche-zinfandel-peljesac

Zinfandel Benmosché

Zinfandel 2012 – sjajno je pitko vino, svježije od peljeških plavaca i dingača a izvrsno paše uz crveno meso i divljač. Nekada je na Pelješcu rastao crljenak, sorta koja je nestala dolaskom filoksere, a prilikom krčenja zemlje poznate obitelji peljeških vinara Mrgudića/Bure da bi se ondje posadili novi vinogradi, nađene su tri stare loze čija je DNA analiza potvrdila da se radi upravo o preživjelim lozama crljenka. Zanimljivo je da je Marija Mrgudić, ne znajući da postoje stare loze – baš na tom mjestu posadila svoj novi vinograd zinfandela i to u suradnji s prijateljem i američkim partnerom Robertom Benmoschéom. On je želio uložiti u vino i nagovarao je na partnerstvo, ali ne želeći dijeliti obiteljsko naslijeđe Marija je predložila novi projekt: sadnju zinfandela. – Tako je Benmosché uvezao 1500 trsova zinfandela iz Kalifornije, i vratio tu staru sortu kući na Pelješac – kaže Marija Mrgudić, i dodaje da će svaka iduća berba biti sve bolja.

kairos-kornat-vecer-zinfandela-3

Uz birana jela restorana KORNAT pila su se još dva izuzetna vina – pošip Punta Skala, Kraljevski vinogradi, 2014 i Tragurion Cuvée Kairos 2011, kupaža stranih sorti: merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranilla- suho, gusto crno vino punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina koji se, sačinjen od svih crnih sorti koje se nalaze u njihovom vinogradu, svojim bogatstvom velikih sorti uspješno stopio s mediteranskim okružjem i tim posebnim terroirom.

Izvor: Women on wine
Fotografije: Julio Frangen

Facebook Like Button