Kad se udruga WOW sastavljena od skoro 200 žena diljem Hrvatske udruži s izvrsnim proizvođačem vina kao što je to Feravino i barom skrivenim u dvorištu Ilice 50 u Zagrebu – a sve se događa baš na Valentinovo, uspjeh je zajamčen. A kad su u sve uključeni pjenušci, mnogo ljubavi i odlična atmosfera – sve pod sloganom It’s All About Love – uspomene ostaju zauvijek. Swanky Monkey Garden bar je u zadnjih pet godina obogatio svoju vinsku kartu koja trenutno broji oko dvadeset različitih domaćih i stranih etiketa a usprkos industrijskom dizajnu interijera, svojom energijom i toplinom prostora probudio je pozitivnu energiju među vinoljupcima okupljenima te Valentinovske večeri.
Prezenteri pjenušavih vina bili su Maja Kuzmanović iz WOW-a i Alen Britvarević iz Feravina, dok je glavni glavni barmen Swankyja, ujedno i suosnivač Art of Bar-a, Filip Lipnik, eksluzivno za Feravino osmislio dva signature koktela na bazi pjenušaca i pažljivo odabranih likera koji su se s njima idealno stopili.
Te večeri ih je smiješao i prezentirao mladi Karlo Bošnjak, na licu mjesta prozvan Carlito a Britvarević je na početku rekao: – Prošle godine smo podrum u Feričancima opremili novim punionicama za punjenje mirnih i pjenušavih vina. To je moderno postrojenje s tri autoklava za proizvodnju pjenušaca prema charmat metodi, koja je u našem podrumu potpuno nova tehnologija jer smo do sada proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci.
Naši novi aduti – Grasecco i Francesa 100 posto su hrvatski proizvod a proizvedeni su upravo tom novom metodom tipičnom za proizvodnju talijanskog prosecca. Iznimno smo zadovoljni reakcijom tržišta pa moram pohvaliti našu mladu enologinju Antoniju Čeme i gosta enologa Matjaža Lemuta. – rekao je naglasivši prihvatljivu cijenu oba pjenušca od 50 kuna. Pjenušci Grasecco i Francesca koji su svoju gala premijeru doživjeli u rujnu u zagrebačkom HNK, bili su doista prave zvijezde večeri.
Osvježavajući su i lagani, savršeni za ljeto, ali i proljeće, jesen i zimu – kako je rekao gost večeri, sommelier Mario Meštrović. Grasecco je od sto posto graševine, a Francesca od sto posto frankovke, oba s modernom – otkačenom, hipsterskom i potpuno drugačijom etiketom od svih na koje smo navikli kod domaćih proizvođača.
Autor sjajne, moderne, hipsterske, trendi etikete je poznati hrvatski dizajner Miran Tomičić, kreativni direktor brend dizajn agencije Octopus Ink a inspirirana je našim potrošačima koji se u njoj reflektiraju. Ideja je bila kreirati suvremen, razigran, mladenački brendtemeljen na lokalnom pristupu i tradiciji. Potrošači danas ne žele samo proizvod, traže nešto više – traže priču. Oni brend ne samo da koriste, oni ga slijede, slušaju i razgovaraju s njim. Stalo im je do utemeljenosti brenda i do njegovog vizualnog identiteta – rekao je Britvarević.
U Swankyju je večer počela s extra brut Graseccom nježno zelenkaste boje koji je uparen s Granny Smith jabukom i Smokijem otkrio svu snagu svojih perlica i odlično sljubljivanje s vlastitim mirisom zelene jabuke te ugodnom bademastom gorčinom graševine na aftertasteu. Večer se nastavila uz kušanje Grasecca u brut varijaciji uz tortilla čips, a svi su s osobitim oduševljenjem dočekali Francescu, koja osvaja i nježnom ružičastom bojom i suptilnim mirisom zrelog nara te bogatim i dugotrajnim okusom u kojem dominiraju jagoda i malina.
Uz Francescu je odlično išla iznimno fina jetrena pašteta po jedinstvenom receptu Ivana Srpeka iz Vinoteke i Wine bara Bornstein, a organizatorica Vlasta Pirnat – predstavila je Karla, barmena koji je pred okupljenima „složio“ izvrsne koktele za kraj. Bili su to Miss od Francesce i Brko od Grasseca.
Andrija Pirnat, pak, domaćin i suvlasnik Swankyja pozdravio je sve okupljene i ukratko predstavio njihov već slavni bar. Jedno je sigurno: provod je bio odličan, posve prilagođen valentinovu, a pjenušce i koktele pit ćemo i u drugim prilikama. Sad, uostalom, imamo hrvatski odgovor na talijanski prosecco i – izvrsne koktele u odličnom swanky Monkey Garden okruženju. WOW!
Tekst: Sanja Muzaferija