Würzburg glamurozni grad baroka i vina

Naša današnja destinacije za virtualni obilazak je barokni grad u Njemačkoj, u pokrajini Bavarskoj, Würzburg. Točnije grad se nalazi u franačkoj regiji, a vodit ćemo vas kroz najljepše znamenitosti i atrakcije ovog grada.

Würzburg barokni njemacki grad povijesti i vina

Würzburg još zovu i grad crkvi jer ih ima čak 60

Posebno je lijepa ona na brdašcu po imenu Nikolausberg. Lokalno stanovništvo izuzetno je voli i zovu je još Kapelle. Do nje vodi hodočasnički put od 14 postaja križnog puta.

Käppele  crkva Würzburg

Na vrhu ćete biti nagrađeni predivnim pogledom na cijeli grad. U kapeli vas čeka sva raskoš kasno baroknog izgleda i uređenja, a izgrađena je davne 1750. godine.

barokna dizalica kran Würzburg

Još je jedna nezaobilazna atrakcija ovog grada, stara je barokna dizalica iz 1773. godine, a u ondašnje vrijeme je bila pravo tehnološko remek djelo. Ova je dizalica mogla prenijeti s brodova do skladišta do 2 tone robe. Navodno bi još mogla biti u upotrebi, ali je sada ipak samo spomenik za divljenje.

Würzburg Stari most

Stari most najbolja je polazišna točka za obilazak grada Würzburga

Obilazak ovog grada najbolje je započeti kod Starog mosta po kojem je Würzburg i poznat a ujedno je i jedan od najstarijih mostova u Njemačkoj.

Izgrađen je davne 1476. godine, a dugo je povezivao dva dijela, stari dio grada i utvrdu Marienberg. Uzduž mosta nalazi se 12 impozantnih kipova svetaca poput prvog biskupa ovog grada sv. Burcharda, zatim biskupa sv. Bruno koji je izgradio veličanstvenu katedralu u Würzburgu te kanonizirani car Karlo Veliki.

Würzburg Stari most s kipovima biskupa

Stari most odličan je orjentir za obilazak, jer s njega seže pogled na mnogobrojne znamenitosti koje treba upoznati.
Želite li vidjeti kako se zabavlja lokalno stanovništvo navečer je najbolje opet se vratiti na Stari most koji postaje omiljeno mjesto za druženje i ispijanje poznatih vina ovog kraja. Mjesto okupljanja zove se Bruckenschoppen gdje je uz kušanje vina i ukusne hrane najbolje upiti atmosferu grada.

Würzburg trznica Falkenhaus and Marienkapelle

Stari dio gradske jezgre Würzburga

Predivna stara vijećnica na nekoliko je koraka udaljena od Starog mosta, a nezaobilazna je i živopisna tržnica koja je također dio najstarijeg dijela grada. Ovu tržnicu itekako cijene građani i pridošlice ovog grada zbog domaćih proizvoda koje ovdje donose lokalci koji ih sami proizvode.

Würzburg  sv.marija crkva kapelle

Kako je kapela sv. Marija ostala zauvijek kapela

Ova je predivna crkva izgrađena u potpunosti novcem građana Würzburga, a kako je nekadašnjem biskupu ta crkva u koju su dolazili građani bila trn u oku nije htio poslati svećenika te je tako zauvijek ostala samo kapelica. Unutrašnjost ove kapele očarava svojom ljepotom i izgledom te je stoga nezaobilazno mjesto za razgled.

Falkenhaus  Würzburg

Falkenhaus je proglašena najljepšom zgradom u Würzburga

Falkenhaus je jedna, ako ne i najljepša zgrada u rokoko stilu gradnje, zdanje u kojoj je smještena gradska knjižnica i turistički info centar. Nekoć je ova ljepotica bila hotel, a danas je jedna od najfotografiranijih zgrada koja je dragulj stare jezgre grada i živopisnog trga s bezbroj odličnih kafića i restorana.

Kiliansdom katedrala  Würzburg

Najpoznatiji i najljepši trg Würzburga

Kilijanov trg je još jedno mjesto u Würzburgu na kojem se nalazi i znamenita katedrala sv, Killiana i crkva Neuminnster.

park vrt princeva Würzburg

Na tom potezu krije se i pravi skriveni dragulj Lusamgartlen.
Među starim lukovima i svodovima smješten je grob i spomenik Walteru von der Vogelweidu, srednjovjekovnom putujućem sviraču, na koji mnogobrojni posjetitelji dolaze položiti cvijet vjerujući u legendu da tko na njegov grob položi cvijet bit će riješen ljubavnih jada, ako od njih pati.

wurzburg rezidencija palaca princeva i vrt

Dragulj grada Würzburga pod zaštitom UNESCO-a prinčevska je palača iz 18. stoljeća

Pravi dragulj u srcu grda je raskošna palača odnosno rezidencija nekadašnjih prinčeva biskupa koji su vladali gradom.

Raskošnih gabarita i uređenja ova palača i trg pravo su svjedočanstvo moći nekadašnjih biskupa koji su vladali ovim, za današnje pojmove, malim gradom.
Dio rezidencije je i božanstvenolijep vrt, a cijeli kompleks odaje moć i bogatstvo te utjecaj nekadašnjih moćnika grada.

veitshoechheim Würzburg

Palača je izgrađena prema nacrtima poznatog arhitekta Balthasara Neuenmana, a stil izgradnje je mješavina francuskog i bečkog baroka te talijanske umjetnosti.
Svih 40 predivnih prostorija i soba otvoreno je za posjetitelje, a najimpresivniji dio palače su ulazne stube iznad kojih je najveća stropna freska koju je naslikao Giovanni Battista Tiepolo.

Prizori stropa oslikani freskom toliko su fascinantno lijepi da je teško odvojiti pogled s nje, ali je i svaka prostorija zdanja toliko zapanjujuće prepuna umjetničkih štukatura, slika i namještaja da više sati za razgled proleti u trenu.

Svojom ljepotom unutar palače zapanjuje Bijela dvorana i Dvorana zrcala koja je vjerojatno i najskuplja prostorija u prinčevskoj rezidenciji.
Ipak je glavna atrakcija ovog monumentalnog zdanja Carska dvorana u kojoj su nekoć održavani balovi i koncerti za stotine gostiju.

U drugom svjetskom ratu nažalost je mnogo toga stradalo u bombardiranju no nasreću je sve i restaurirano i obnovljeno te stavljeno pod zaštitu UNESCO-a.

vinogradi sorta silvanac Würzburg

Ovaj dio Bavarske poznat je po vinogradarstvu i izvrsnim vinima

Malo što tako dobro karakterizira Würzburg i ovaj dio Bavarske kao njegova vina, njegova je proizvodnja ovdje započelo priječak 1000 godina.

Grad leži u dolini rijeke Majne, a cijela je regija blagoslovljena blagom klimom, strmim vinogradima i tlom bogatog vapnencem, crvenim pješčenjakom i laporom što je idealno za uzgoj vrhunskih vina. Padine Stein dajujedne od najboljih sorata u Njemačkoj.

vinogradi

Ovim je vinima bio zaveden i sam Goethe koji ih je obožavao. Zbog svega toga ovdje se razvio i vinski turizam pa se tako u Bergtheimu u blizini Würzburga možete doći pomoći oko branja, a u paketu je uključeno noćenje, piće i mnoštvo informacija o uzgoju grožđa.

Würzburg je poznat i po vinariji Burgerspital

Burgerspital je jedna od najvećih vinarija u Njemačkoj, a stara je čak 700 godina. Posjet njenoj proizvodnji i podrumima može se obići s vodičem što je savršen doživljaj za sve koji vole vinsku kapljicu.

vinogradi Marienberg

U ovoj svjetski poznatoj vinariji najponosniji su na svoje bijele sorte i vina koja dozrijevaju u bačvama vinskog podruma. Imanje Burgespitala proteže se na 120 hektara, a proizvodi se do milijun boca vina godišnje.
Ova je vinarija ujedno i zaklada te dio zarade odlazi na financiranje društveno korisnih projekata.

Okruglaste boce vinarije Burgespitala

Vino iz ove regije jako je prepoznatljivo zbog punjenja u specifične boce okruglastih oblika koje se zovu Bocksbeutel.

Takav oblik boca datira još iz davne 1726. kada se vino počelo puniti u takve butelje. Tada je staklene boce tog oblika bilo jako teško proizvesti, no kroz ovo specifično punjenje htjela se naglasiti visoka kvaliteta vina iz Würzburga.

vinarija Würzburger Stein

Položaj Stein ovdje je najbolja brdska lokacija za uzgoj vinove loze, a ističe se Silvanac kao jedna od sorti na koju je vinarija silno ponosna.
Silvanac dobro uspijeva upravo zbog vapnenačkog tla na položaju gdje raste ova sorta. Suho tlo, puno sunca i strme padine prava su formula za uspjeh ove i drugih sorata vina.

tvrdava Marienberg Würzburg

Utvrda Marienberg stamena ljepotica Würzburga

Kroz mnogobrojne uređene šetnice predivnih vinograda dolazi se do utvrde Marienberg, u kojoj su nekoć živjeli prinčevi biskupi prije nego što su u jezgri grada izgradili svoju novu palaču s vrtom.

wurzburg Marienberg stara kula

Glavnina tvrđave datira još iz doba renesanse, a živopisna pročelja, upečatljiva vrata i ulazi te tornjevi s raskošnim kupolama ostavljaju bez daha.
Najimpozantnija je kula iz srednjeg vijeka koja je tadašnjim vladarima služila kao utočište za slučaj da napadači uspiju provaliti kroz glavna vrata.

vrt princeva i biskupa

U današnjoj tvrđavi smješten je muzej u kojem je moguće vidjeti način na koji su živjeli biskupi te još mnoga umjetnička djela. Razgledavanje utvrde završava u zanosnom baroknom prinčevskom vrtu u kojem poželite ostati cijeli dan uživajući u predivnim gredicama cvijeća, mirisa i sunca.

Ovaj povijesni njemački gradić, prepun kulture, mirisa i nevjerojatnih skrivenih ljepota iza svakog ugla, možete posjetiti u svako doba godine i podjednako će vas oduševiti.

Većina fotografija: Stadt Würzburg
Tekst: Borna Marić

Facebook Like Button