Zaronite u povijest i luksuz u Bad Ischlu: Posjetite Grad Kulture 2024!

Posjetili smo Bad Ischl, maleni, ali sjajan biser u srcu regije Salzkammergut u Austriji, poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturi. Ovaj grad, koji će 2024. godine nositi titulu grada kulture, mjesto je gdje se tradicija susreće s modernim doživljajima, a njegove ulice odišu romantikom i elegancijom prošlih vremena.

Treba spomenuti da su ove godine Europske prijestolnice kulture u 2024. godini osim austrijskog grada Bad Ischla, Bodø u Norveškoj kao najsjevernija europska prijestolnici kulture te grad Tartu u Estoniji koji se ističe u svojoj arhitekturi i snažnoj hortikuluti iz koje su proizašli mnogobrojni bajkoviti vrtovi ovog grada.

stara jezgra centar bad ischl austrija

Šetnja kroz staru jezgru Bad Ischla

Šetajući kroz staru jezgru Bad Ischla, svatko se osjeća kao da je zakoračio u prošlost, u neko drugo vrijeme. Ulice su popločane starim kamenom, a okolo se posvuda nalaze impresivne građevine koje pričaju neke povijesne priče. Svaki kutak ove jezgre ima svoju simboliku, a šarmantne kavane, trgovine i cvjetni parkovi daju pečat autentičnosti ovog gradića.

crkva sv. Nikole bad ischl austria

Stara jezgra Bad Ischla čuva duh starih vremena, a njezine znamenitosti oduševljavaju svakog posjetitelja. Pješačke zone, uske uličice i povijesne građevine iz vremena Monarhije stvaraju jedinstvenu atmosferu. Posebno se ističe Trg Pfarrgasse, gdje se nalazi crkva sv. Nikole, izgrađena u baroknom stilu, koja dominira gradskom siluetom.

crkva sv. Nikole austrija bad ischl

Tu je i Muzej fotografije, smješten u staroj zgradi, koji prikazuje razvoj fotografije i njezin utjecaj na društvo te kazalište Lehar odnosno naziva u originalnom njemačkom Lehartheater.

Čuvene toplice i dan danas izvor su zdravlja i opuštanja

Bad Ischl je poznat po svojim toplicama koje su kroz povijest privlačile brojne posjetitelje, uključujući i austrijsku carsku obitelj. Toplice nude različite terapeutske tretmane i savršeno su mjesto za opuštanje tijela i uma. Topla, mineralna voda koja izvire iz dubine zemlje čini ove toplice jednim od najboljih mjesta za regeneraciju.

park bad ischl austrija

Toplice u Bad Ischlu su više od mjesta za opuštanje, one su dio identiteta grada.
Eurotherme Resort Bad Ischl nudi različite vrste sauna, parnih kupelji, i terapeutskih bazena s mineralnom vodom iz lokalnih izvora. Ove toplice su poznate po svojim ljekovitim svojstvima, pogotovo za tretmane respiratornih i reumatskih bolesti. Legenda kaže da su vode toplica bile toliko cijenjene da su neki članovi carske obitelji redovito dolazili na tretmane, vjerujući u njihovu moć za obnovu mladosti i vitalnost.

Zanimljiva je i priča o kraljici Sofiji koja je nakon posjeta ovim čuvenim toplicama, a nakon što dvije godine nije mogla zatrudnjeti, rodila šestero djece od kojih je budući car Franjo Josip bio prvorođeni, koji je obožavao Bad Ischl i kojeg su još zvali princ soli.

Povijest Bad Ischla usko je vezana za “bijelo zlato” – sol

Bad Ischl, smješten u srcu regije Salzkammergut, igrao je ključnu ulogu u povijesti i ekonomiji Austrije zahvaljujući svojim bogatim nalazištima soli. Ova veza s solju datira još iz prapovijesnih vremena, a pravo bogatstvo grada proizašlo je tijekom srednjeg vijeka kad je sol postala iznimno vrijedan resurs.

rudnik soli bad ischl

Tijekom Habsburške Monarhije, austrijski vladari uspostavili su strogi monopol nad proizvodnjom i trgovinom soli, što je dodatno povećalo ekonomski značaj Bad Ischla. Državna kontrola nad solju omogućila je Monarhiji da akumulira bogatstvo i financira razne vojne i državne poduhvate. Bad Ischl bio je centar za obradu i distribuciju soli, a odatle je sol distribuirana diljem carstva.

Danas, iako sol više nije ključni ekonomski pokretač, naslijeđe solne industrije još uvijek je vidljivo u arhitekturi, muzejima i kulturnom identitetu Bad Ischla. Grad je uspio očuvati svoju povijest i transformirati se u moderno turističko odredište koje njeguje svoje povijesne korijene.

carska palaca franjo josip bad ischl

Dvorac Kaiser Villa- svjedok povijesti

Jedna od najznačajnijih znamenitosti Bad Ischla definitivno je Kaiser Villa, ljetna rezidencija austrijskog cara Franje Josipa I. U ovom predivnom dvorcu, okruženom idiličnim vrtovima, car Franz Joseph provodio je svoje ljetne dane. Zanimljivo je da je upravo ovdje potpisan dokument koji je označio početak Prvog svjetskog rata, čineći ovu vilu mjestom od iznimne povijesne važnosti, a u ovom predivnom i stamenitom zdanju općenito je carska obitelj Habsburgovaca voljela provoditi dane u odmoru, lovu, jahanju i šetnjama.

bad ischl park carske palace

Slastičarnica Zauner – slasni užitak svjetskog glasa

Posjet Bad Ischlu ne bi bio potpun bez posjeta slastičarnici Zauner, instituciji koja datira još iz 1832. godine. Poznata po svojim delikatesama, posebno slastici Zaunerstollenima, ova slastičarnica mami posjetitelje svojim slatkim mirisima i okusima koji ostavljaju bez daha. Priča kaže da su ovdje dolazili brojni poznati gosti, uključujući i samog cara, koji nije mogao odoljeti slatkim zalogajima.

OVDJE saznajte kako se radi još jedana omiljena slastica u ovom dijelu Austrije, u hladnim Alpama

:)
Kako napraviti austrijske Cinnamon Rolls tradicionalni recept s Alpa

torta slasticarnica Zauner bad ischl

zauner slastice bad ischl austrija

Gdje smo odsjeli: Villa Hotel Seilern Vital Resort

Za one koji traže smještaj, Villa Hotel Seilern Vital Resort nudi savršenu kombinaciju luksuza, povijesti i opuštanja. Ovo staro zdanje, koje je danas pretvoreno u hotel, pruža jedinstven doživljaj spajanja tradicionalne arhitekture s modernim sadržajima. Hotel je poznat po svojem wellness centru, idealnom za one koji žele opustiti tijelo i duh.

bad ischl hotel Villa Hotel Seilern Vital Resort

Tajne i legende Bad Ischla

Bad Ischl krije mnoge tajne i legende, od priča o skrivenim prolazima koji su povezivali stare zgrade, do legendi o duhovima prošlosti koji još uvijek lutaju ovim krajem.
Otkrivanje ovih tajni daje dodatnu čar istraživanju ovog čarobnog grada.

Jedna od najintrigantnijih tajni Bad Ischla tiče se podzemnih tunela koji navodno povezuju Kaiser Villu s nekim od glavnih zgrada u starom gradu. Priča kaže da su ti tuneli izgrađeni kako bi omogućili brzu i sigurnu evakuaciju cara u slučaju napada ili političke ugroze. Iako ovi tuneli nisu javno dostupni, mnogi lokalci i turisti fascinirani su mogućnošću njihovog postojanja.

vodoskok park carske palace vile bad ischl

Postoji i legenda o duhu čuvene carice Sissi koja je također dio lokalne folklorne baštine. Vjeruje se da duh omiljene carice još uvijek luta vrtovima Kaiser Ville, posebno u noćima punog mjeseca. Posjetitelji i stanovnici ponekad pričaju o blagom mirisu cvijeća koji se neočekivano širi vrtovimai stazama, što mnogi pripisuju prisustvu caričinog duha.

grad bad ischl austrija arhitektura

Bad Ischl kao vječna inspiracija

Stara jezgra Bad Ischla, s njezinim povijesnim znamenitostima, čuvene toplice te tajne i legende koje pulsiraju kroz grad, čine Bad Ischl ne samo gradom kulture za 2024. godinu, već i mjestom gdje povijest oživljava na svakom koraku. Ove karakteristike doprinose jedinstvenom šarmu grada, čineći ga neodoljivim odredištem za ljubitelje povijesti, kulture i skoro neobjašnjivih priča i legendi.

park keiser ville bad ischl

Za one koji žele znati više

Ako ste se zapitali kako to da je baš Bad Ischl jedana od prijestolnica kulture u 2024. godini znajte da je ovaj sjeverni austrijski grad, kojeg okružuje nestvarno lijepa priroda, izvrstan centar za očuvanje i promociju austrijske kulture, od glazbe i umjetnosti do arhitekture i kazališta.

U gradskom okruženju integrirani su brojni muzeji, galerije, i povijesne znamenitosti koje prikazuju široki spektar kulturnih izraza. Kao grad kulture, Bad Ischl kontinuirano promiče kulturne aktivnosti koje su dostupne kako lokalnom stanovništvu, tako i posjetiteljima iz cijelog svijeta.

Očuvanje baštine i inovacije glavni su ciljevi Bad Ischla
Bad Ischl je također poznat po svojim naporima u očuvanju kulturne baštine uz istovremeno usvajanje suvremenih kulturnih praksi. Ovaj romantični grad redovito organizira festivale, radionice, izložbe i kulturne događaje koji spajaju tradicionalno s inovativnim, stvarajući vibrantnu i dinamičnu kulturnu scenu.

Bad Ischl je grad koji inspirira svojom ljepotom, poviješću i kulturom. Bilo da se radi o opuštanju u toplicama, istraživanju povijesnih znamenitosti, uživanju u lokalnim delicijama ili otkrivanju tajni prošlosti, Bad Ischl nudi nešto za svakog posjetitelja. Kao grad kulture za 2024. godinu, svakako je destinacija koju vrijedi posjetiti i istražiti.

Ovaj grad kulture i povijesti, sa svojim romantičnim ulicama i bogatom prošlošću te sjajnom ponudom, čeka da otkrijete njegove čari.

Tekst i fotografije: Diana Mikloš
Posjet zahvaljujemo: @salzkammergut

Facebook Like Button