Ako ste intolerantni na kravlje mlijeko ili općenito na mlijeko životinjskog podrijetla ljekovito mlijeko od zobi vjerojatno će biti pravo savršeno rješenje za vas.
Upoznajte sva ljekovita svojstva i način pripreme mlijeka od zobi u vašoj kuhinji
U zadnje vrijeme sve više ljudi ne mogu piti mlijeko ili imaju određene reakcije tijela stvaranja akni, sluzi ili raznih upala.
Problem današnjice je što je dosta ljudi intolerantno na laktozu, i upravo zbog toga se i stvorila potreba da se isprobavaju nove vrste mlijeka, tzv. biljnog mlijeka. Jedno od vrsta biljnog mlijeka je i zobeno mlijeka, koje oduševljava svojim okusom mnoge,ali i zbog jednostavnosti pripreme koja iziskuje jako malo vremena i sastojaka.
OVDJE saznajte zašto je zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok
Prije nego krenete raditi svoje zobeno mlijeko, ukratko pogledajte njegove dobrobiti, koje su mnogostruke
Izdvojeno
> Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima pridonosi zdravlju zubi i kostiju.> Zob i zobeno mlijeko imaju više bjelančevina nego ugljikohidrata, bogat su izvor aminokiselina, vitamina i minerala.
> Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.
> Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica i za srce.
> Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane.
> Zobeno mlijeko gušće je od rižina i sojina, stoga se super iskoristi za pripremu biskvita, palačinki, desertnih krema i frapea.
OVDJE saznajte još korisnih ljekovitih vrijednosti o zobi – Zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok
OVDJE pronađite izvrstan recept za doručak ili međuobrok – Engleska zobena kaša
Pogledajte vrlo jednostavan recept za pripremu mlijeka od zobi
Ako i vi volite mlijeko, a ono životinjskog porijekla vam ne odgovara i izaziva neugodne nuspojave od nadutosti pa nadalje evo zdrave alternative.
Recepti za izradu mlijeka od zobi
Sve što vam treba od sastojaka su:
> 15 -20 dkg zobenih pahuljica,
> Voda
> zaslađivač po želji (stevia, smeđi šećer, med, vanilin šećer),
> prstohvat soli
Način 1
1. Natopite pola šalice ili šalicu zobi u vodi preko noći ( ili dva do tri sata prije pravljenja mlijeka)
2. Procijedite, vodu bacite, zob stavite u blender i dodate svježu vodu u omjeru 1:4 ( 4 čaše vode na jednu čašu zobi)
3. Ako želite dodajte malo smeđeg šećera i pola vrećice vanilin šećera (po mogućnosti kupiti zdravu verziju u trgovinama zdrave hrane)
4. Izmiksajte
5. Dobivenu emulziju dobro procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu i spremite u frižider
6. Pulpu koja je ostala možete iskoristiti na razne načine, naprimjer možete je staviti u tijesto za kruh, ili u smjesu za keksiće…
Način 2
U ovom receptu je struktura dobivenog mlijeka malo drugačija, malo gušća.
1. Zobene pahuljice usitniti u mlincu, sjeckalici…
2. Usitnjenu zob staviti u blender, dodati prokuhanu vruću vodu, zaslađivač po želji
3. Sve izmiksati i dobivenu emulziju procijediti
4. Pulpu iskoristiti po želji
5. A mlijeko spremiti u bocu i obavezno popiti šalicu
Tekst: Leonardo Gospodnetić, Master of Arts in Kinesiology