Zašto biste pili mlijeko od zobi?

Ako ste intolerantni na kravlje mlijeko ili općenito na mlijeko životinjskog podrijetla ljekovito mlijeko od zobi vjerojatno će biti pravo savršeno rješenje za vas.

Upoznajte sva ljekovita svojstva i način pripreme mlijeka od zobi u vašoj kuhinji

U zadnje vrijeme sve više ljudi ne mogu piti mlijeko ili imaju određene reakcije tijela stvaranja akni, sluzi ili raznih upala.
Problem današnjice je što je dosta ljudi intolerantno na laktozu, i upravo zbog toga se i stvorila potreba da se isprobavaju nove vrste mlijeka, tzv. biljnog mlijeka. Jedno od vrsta biljnog mlijeka je i zobeno mlijeka, koje oduševljava svojim okusom mnoge,ali i zbog jednostavnosti pripreme koja iziskuje jako malo vremena i sastojaka.

OVDJE saznajte zašto je zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok

Prije nego krenete raditi svoje zobeno mlijeko, ukratko pogledajte njegove dobrobiti, koje su mnogostruke

Izdvojeno

> Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima pridonosi zdravlju zubi i kostiju.
> Zob i zobeno mlijeko imaju više bjelančevina nego ugljikohidrata, bogat su izvor aminokiselina, vitamina i minerala.
> Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.
> Mnogima još nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva odlična namirnica i za srce.
> Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane.
> Zobeno mlijeko gušće je od rižina i sojina, stoga se super iskoristi za pripremu biskvita, palačinki, desertnih krema i frapea.

mlijeko od zobi zob

OVDJE saznajte još korisnih ljekovitih vrijednosti o zobi – Zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok

OVDJE pronađite izvrstan recept za doručak ili međuobrok – Engleska zobena kaša

Pogledajte vrlo jednostavan recept za pripremu mlijeka od zobi

Ako i vi volite mlijeko, a ono životinjskog porijekla vam ne odgovara i izaziva neugodne nuspojave od nadutosti pa nadalje evo zdrave alternative.

Recepti za izradu mlijeka od zobi

Sve što vam treba od sastojaka su:
> 15 -20 dkg zobenih pahuljica,
> Voda
> zaslađivač po želji (stevia, smeđi šećer, med, vanilin šećer),
> prstohvat soli

Način 1
1. Natopite pola šalice ili šalicu zobi u vodi preko noći ( ili dva do tri sata prije pravljenja mlijeka)
2. Procijedite, vodu bacite, zob stavite u blender i dodate svježu vodu u omjeru 1:4 ( 4 čaše vode na jednu čašu zobi)
3. Ako želite dodajte malo smeđeg šećera i pola vrećice vanilin šećera (po mogućnosti kupiti zdravu verziju u trgovinama zdrave hrane)
4. Izmiksajte
5. Dobivenu emulziju dobro procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu i spremite u frižider
6. Pulpu koja je ostala možete iskoristiti na razne načine, naprimjer možete je staviti u tijesto za kruh, ili u smjesu za keksiće…

Način 2
U ovom receptu je struktura dobivenog mlijeka malo drugačija, malo gušća.

1. Zobene pahuljice usitniti u mlincu, sjeckalici…
2. Usitnjenu zob staviti u blender, dodati prokuhanu vruću vodu, zaslađivač po želji
3. Sve izmiksati i dobivenu emulziju procijediti
4. Pulpu iskoristiti po želji
5. A mlijeko spremiti u bocu i obavezno popiti šalicu :)

Tekst: Leonardo Gospodnetić, Master of Arts in Kinesiology

Facebook Like Button