Zašto i kako dekantirati vino – savjeti, trikovi i tajne za postizanje najboljeg okusa vina

Dekantiranje vina može zvučati kao nešto rezervirano samo za vrhunske sommeliere ili strastvene vinske entuzijaste, ali u stvarnosti, to je jednostavan postupak koji može poboljšati okus vašeg vina.

Ako volite vino, ali niste stručnjak, ovaj vodič će vam pomoći da shvatite što je dekantiranje, zašto se radi i kako to učiniti pravilno.

Što je dekanter?

Dekanter je posebna posuda, obično izrađena od stakla, koja se koristi za prelijevanje vina iz boce. Dizajn dekantera može varirati, ali svi imaju zajednički cilj – omogućiti vinu da „diše“ i oslobodi svoje arome i okuse.

Zašto nam treba dekanter?

Postoje dva glavna razloga za dekantiranje vina, a to je prozračivanje vina i odvajanje vina od taloga.

Kada se vino ulije u dekanter, dolazi u kontakt s kisikom. Ovaj proces pomaže oslobađanju kompleksnih aroma i okusa koji su možda bili zatvoreni u boci.
Starija vina, posebno crvena vina, mogu imati talog koji se nakuplja tijekom vremena. Dekantiranjem vina možete odvojiti vino od taloga kako biste izbjegli neugodan osjećaj u ustima i osigurali čistiji i finiji okus vina.

zasto i kako se dekantiraju vina dekanter decanter

Koja se vina dekantiraju i zašto?

Ne dekantiraju se sva vina, ali neki tipovi vina imaju velike koristi od ovog postupka.

Primjerice neka mlada crvena vina, poput Cabernet Sauvignona, Syraha ili Merlota, mogu imati koristi od dekantiranja jer im kisik pomaže omekšati tanine i razviti složenije arome dok starija tamna, crna vina često imaju talog i treba ih dekantirati kako bi se odvojila tekućina od taloga. Neka bijela vina punog tijela, kao što su Chardonnay ili Riesling, također mogu imati koristi od kratkog dekantiranja kako bi se otvorile njihove sortne specifične arome.

Postupak dekantiranja

Pripremite dekanter i pobrinite se da je čist i suh prije nego što počnete postupak dekantiranja vina.
Pažljivo otvorite bocu vina te ako je riječ o starijem vinu, ulijevajte vino u dekanter vrlo pažljivo i polako kako biste izbjegli miješanje taloga.
Ako dekantirate staro vino, prestanite s izlijevanjem čim primijetite talog pri dnu boce.

Nakon toga ostavite vino u dekanteru određeno vrijeme (mlada vina mlada crvena vina zbog reduktivnih aroma oko 10 minuta, a zrela crvena vina minimalno 15 minuta) prije posluživanja, a kako bi se ono smirilo i polako otvorilo te postalo stabilno za kušanje.
Dekantiranje vina može znatno poboljšati vaš doživljaj uživanja u vinu, bilo da se radi o svakodnevnom vinu ili posebnoj boci za posebne prilike.

Sada kada znate osnove, slobodno isprobajte ovaj postupak i otkrijte novu dimenziju okusa i aroma u vašim omiljenim vinima.
Dekantiranje vina može transformirati vaš doživljaj uživanja u njemu, ali zapamtite da nije potrebno dekantiranje za sva vina.

dekantiranje mladih crvenih vina decanter

Mlada crvena vina poput Cabernet Sauvignona, Syraha, Merlota imaju sljedeće razloge za dekantiranje

Mlada crvena vina znaju imati visoku koncentraciju tanina koji mogu biti grubi i trpki. Kada se vino izloži kisiku tijekom dekantiranja, tanini se omekšavaju, čime vino postaje mekše i ugodnije za piti.

Mladi Cabernet Sauvignon, Syrah ili Merlot mogu imati potencijal za bogate i složene arome koje se oslobađaju prozračivanjem, kada se takvim vinima razvijaju bolje arome. Proces dekantiranja pomaže oslobađanju voćnih, cvjetnih i začinskih nota koje bi inače mogle ostati skrivene.
Neka mlada vina mogu imati blagi miris sumpora ili drugih nepoželjnih aroma koje su rezultat vinifikacijskog procesa. Dekantiranjem se ti mirisi mogu smanjiti ili potpuno eliminirati te omogućiti vinu da se pokaže u punom sjaju.

dekantiranje crnih crvenih vina

Stara crvena vina Bordeaux, stariji Barolo, stariji Rioja primjerice imaju sljedeće razloge za dekantiranje

Tijekom dugog starenja, crvena vina često stvaraju talog koji može biti neugodan za konzumaciju pa ćemo ga dekantiranjem odvojiti od vina. Dekantiranje omogućuje odvajanje tekućine od taloga, osiguravajući čist i ugodan doživljaj ispijanja vina.

Starija vina mogu imati kompleksne arome koje zahtijevaju pažljivo prozračivanje kako bi se stabilizirale. Ali treba naglasiti da prekomjerno prozračivanje može štetiti starijim vinima, pa je važno dekantirati ih kraće prije posluživanja kako bi se očuvale njihove delikatne arome i okusi.

Također starija vina mogu imati zatvorene arome zbog dugog vremena provedenog u boci. Dekantiranje pomaže osloboditi te arome, čime se vino „budi“ i postaje izražajnije.

Određena bijela vina primjerice Chardonnay, Riesling imaju neke razloge za dekantiranje

Bijela vina s punog tijela, poput Chardonnaya ili Rieslinga, mogu imati složene arome koje su često „zaključane“ u vinu pa se dekantiranjem te arome oslobađaju, čime vino postaje aromatičnije i izražajnije.

Neka bijela vina mogu imati reduktivne mirise (npr. miris sumpora) koji se može eliminirati kratkim dekantiranjem, a dekantiranje može poboljšati i samu teksturu vina, čineći ga tečnijim i ugodnijim na nepcu.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE O DEKANTERIMA
Kada birate dekanter, važno je obratiti pažnju na materijal od kojeg je izrađen i izabrati najbolji.

Najbolja opcija je dekanter od kristala. Kristalni dekanteri su poznati po svojoj ljepoti i eleganciji. Oni su često tanji i prozirniji od običnog stakla, što omogućava bolji vizualni dojam vina. Kristal također može biti obrađen kako bi se stvorile prelijepe dizajnerske linije i oblici.

Borosilikatno staklo je pak vrlo izdržljiv materijal u svijetu stakla koji je otporan na temperaturne promjene i lomljenje. Borosilikatno staklo je manje dekorativno od kristala, ali je praktično i dugotrajno.

Kvalitetno je i bezbojno staklo i također je dobra opcija, posebno ako želite jednostavniji i minimalistički dizajn.

Nekoliko kuća diljem svijeta poznate su po proizvodnji vrhunskih dekantera

Kuća Riedel iz Austrije jedna je od najpoznatijih tvrtki za proizvodnju čaša i dekantera. Njihovi proizvodi su visoko cijenjeni zbog izvrsne kvalitete i elegantnog dizajna.
Riedel dekanteri su često ručno puhani i izrađeni od visokokvalitetnog kristala.

Schott Zwiesel dolazi nam iz Njemačke, a ova tvrtka koristi patentiranu Tritan kristalnu tehnologiju, koja čini njihove dekantere iznimno izdržljivima i otpornima na ogrebotine. Schott Zwiesel dekanteri su popularni u restoranima i hotelima zbog svoje trajnosti.

Austrijski Zalto poznat je po svojim ultra tankim i laganim dekanterima i čašama. Njihovi proizvodi su ručno rađeni i dizajnirani da budu u savršenoj ravnoteži, što poboljšava iskustvo svake degustacije vina.

Waterford iz Irske je legendaran proizvođač kristalnih proizvoda. Njihovi dekanteri su često bogato ukrašeni i poznati po vrhunskoj kvaliteti i luksuznom dizajnu.

Dekantiranje vina nije rezervirano samo za vinske znalce, taj jednostavan postupak može poboljšati doživljaj uživanja u vinu. Mlada crvena vina, stara crvena vina i određena bijela vina posebno imaju koristi od dekantiranja. Omekšavanje tanina, odvajanje taloga i oslobađanje aroma samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi pokušati dekantirati vaše omiljene butelje.

Bez obzira na to jeste li iskusni vinoljubac ili tek početnik u vinskom svijetu, dekantiranje može obogatiti vašu vinsku kulturu i otkriti nove dimenzije okusa i mirisa omiljenih sorti.

boca za liker rakija

IZDVOJENO

Dekantiraju li se rakije i likeri?

Rakije i likeri se općenito ne dekantiraju na isti način kao vino, a evo i nekoliko razloga zašto se to ne čini.
Za početak prozračivanje tih alkoholnih pića nije potrebno stoga što su rakije i likeri destilirana pića s visokim udjelom alkohola, što znači da su stabilnija i ne zahtijevaju prozračivanje kako bi razvili svoje arome i okuse, za razliku od vina koje može imati koristi od kontakta s kisikom.

U rakijama i likerima nema taloga za razliku od starijih vina koja mogu razviti talog, destilirana pića poput rakija i likera obično nemaju talog koji bi zahtijevao odvajanje.

Arome rakija i likera su stabilnija i manje osjetljiva pri kontaktu s kisikom. Njihovi okusi i arome su već u potpunosti razvijeni tijekom procesa destilacije i odležavanja.

likeri iboca boce za likere rakije

Međutim, u nekim situacijama, posebno kada se radi o estetskom dojmu ili prezentaciji, rakije i likeri se mogu poslužiti iz lijepih staklenih boca ili caraffa (karafa je staklena boca, obično kristalna, s plutenim čepom za zatvaranje), ali to se ne smatra dekantiranjem u tehničkom smislu kao kod vina.

Dakle, iako se rakije i likeri ne dekantiraju iz navedenih razloga, kao što je prozračivanje ili odvajanje taloga u slučaju vina, mogu se poslužiti na način koji pojačava estetski dojam i doživljaj konzumacije.

Tekst: Diana Mikloš, WSET II

Facebook Like Button