Otkrivamo najnovije ljetne vinske hitove i vodimo vas u vinske pustolovine za vruće dane

Donosim vam aktualnosti iz svijeta vina, najnovije trendovi, zanimljivosti i preporuke za ovo ljeto.
Moje ime je Diana Mikloš, i kao sommelier s drugim WSET stupnjem, imam zadovoljstvo putovati, istraživati najfinija vina i otkrivati najnovije trendove na vinskoj sceni.

Ovo ljeto donosi nam uzbudljive novosti i trendove koje jedva čekam podijeliti s vama. Dakle, natočite si čašu svog omiljenog vina i uživajte u čitanju!

Novi trendovi u svijetu vina

1. Organska i biodinamička vina
Sve veći broj vinara okreće se organskoj i biodinamičkoj proizvodnji. Ova vina ne samo da su bolja za okoliš, već nude i autentičniji okus terroira. Ako još niste, ovo ljeto je idealno vrijeme da kušate neka od ovih vina.

2. Narančasta vina
Narančasta vina, ili “amber” vina, postaju sve popularnija. Proizvedena su od bijelih sorti grožđa, ali se vinificiraju kao crna vina, što im daje bogatiju teksturu i kompleksnost. Savršena su za ljetne večeri uz tanjur sira i orašastih plodova.

3. Manje alkoholna ili bezalkoholna vina
S trendom zdravijeg načina života, vina s nižim sadržajem alkohola postaju sve popularnija. Ova vina nude osvježavajuću opciju za one koji žele uživati u čaši vina bez prevelike količine alkohola.

Zanimljivosti iz vinskog svijeta

1. Vina iz neočekivanih regija
Zaboravite Francusku i Italiju na trenutak – neki od najuzbudljivijih vina dolaze iz neočekivanih regija kao što su Gruzija, Libanon i Slovenija. Ove zemlje nude jedinstvene sorte grožđa i metode vinifikacije koje vrijedi istražiti.

vino rose roze

2. Eksplozija Rosé vina
Rosé je već nekoliko godina u trendu, ali ovog ljeta doživljava pravu eksploziju. Vina od laganih, voćnih roséa do složenijih i strukturiranijih opcija su idealna za ljetne zabave i opuštanje na plaži.

Preporuke vina za ovo ljeto

1. Vino za savršen piknik – Sauvignon Blanc
Svježe, citrusno i nevjerojatno osvježavajuće – Sauvignon Blanc je savršen izbor za ljetne piknike. Preporučujem vina iz doline Loare ili Novog Zelanda.

2. Vino kao stvoreno za roštilj – mirisni Zinfandel
Ako planirate roštiljati, Zinfandel je vino za vas. Njegove bogate, voćne note savršeno se slažu s mesom s roštilja i pikantnim umacima.

bijelo vino Prosecco pjenusac

3. Vino za opuštanje svakako je lepršavi Prosecco
Nema ništa bolje od čaše hladnog prosecca dok se opuštate na terasi. Ovo pjenušavo vino iz Veneta je lagano i osvježavajuće – idealno za ljetne večeri.

Ljeto je idealno vrijeme za istraživanje novih vina i uživanje u dobro poznatim favoritima. Bez obzira jeste li ljubitelj organskih vina, narančastih vina ili jednostavno tražite savršeno vino za ljetne zabave, ova sezona nudi nešto za svakoga.

Nadam se da ćete uživati u ovim preporukama i otkrićima. Živjeli i sretno ljeto!

P.S. Slobodno podijelite svoje omiljene ljetne vinske trenutke s nama na društvenim mrežama. Rado bismo pročitali vaše dojmove i preporuke!

Tekst: Diana Mikloš WSET II

Facebook Like Button