Zašto vrijedi posjetiti Moskvu?

Izabrali smo nekoliko činjenica i brojki koje će kod mnogih pobuditi želju da posjete Moskvu.

1. Sudeći po rang-listi međunarodne agencije ATKearney, Moskva je dospjela na 14. mjesto na popisu najvećih gradova svijeta (u 6 godina se popela na toj listi za 11 mjesta), i postala je međunarodni lider po broju muzeja (danas ih u Moskvi ima preko 400).

neboderi moskva

2. Moskva je prvi put otkako PricewaterhouseCoopers Rating sastavlja rang-listu, dospjela na prvo mjesto među 7 svjetskih megapolisa koji se najdinamičnije razvijaju, potisnuvši Peking na drugo mjesto.

Ruska prijestolnica je imala 5 najboljih pokazatelja (od ukupno 10, koliko se uzima u obzir prilikom rangiranja), i to su promet, infrastruktura, prirodna sredina, razina razvoja tehnologija i komfor.

3. Moskovski metro za 24 sata preveze 9 milijuna putnika, što najviše doprinosi rasterećenju prometa na ulicama. Do 2025. godine moskovski bi metro trebao postati duži za 50%. Sada su njegove pruge duge ukupno 329 km, a u planu je izgradnja još 183 kilometra.

moskva-1

4. Otvoren je ogroman park Zarjadje na 130 000 četvornih metara preko puta moskovskog Kremlja.

Park prima 12 milijuna posjetitelja godišnje. Dugo je na tom mjestu stajala “najružnija zgrada u Moskvi”, tj. hotel “Rossija”.

Smatralo se da taj hotel svojim izgledom kvari arhitektonski ansambl Kremlja i da u cjelini gledano nanosi štetu centru grada. Zarjadje bi trebalo odrazi raznolikost biljnih vrsta zastupljenih u sve četiri klimatske zone Rusije.

babuska ruski suvenir

Park ima vidikovac s izlaskom na rijeku Moskvu (“viseći most”), filharmoniju pod staklenom kupolom, “ledenu pećinu”, izložbeni kulturni kompleks, patrijarški metoh, hotel i podzemni parking za 430 automobila, kafiće, restorane i suvenirnicu.

5. Otok snova najveći je natkriveni tematski zabavni park na svijetu, koji prima 10 milijuna posjetitelja godišnje.

Nalazi se nedaleko od središta grada, u Nagatinskoj Pojmi, na površini od oko 100 hektara, i imat će klizalište, kino, luna-park Dreamworks, dječje tematske kafiće, park filmskog studija “Sojuzmuljtfiljm”, dječje robne kuće i prodavaonice kostima i igračaka.

OVDJE pogledajte zašto biste možda posjetili i Sankt Petersburg

Grad carskog izgleda – Sankt Petersburg

moskovske crkve moskva

6. U Moskvi je rekonstruiran olimpijski kompleks Lužnjiki.

Cilj rekonstrukcije bio je izgradnja stadiona na kojem je održano finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, a to je ujedno i glavna multifunkcionalna arena u zemlji na kojoj se mogu organizirati važni sportski, ali i kulturni događaji, s tim što je sačuvan povijesni oblik stadiona otvorenog 1956. godine.

7. U proteklih 5 godina u parkovima Moskve posađeno je 1,4 milijuna novih ukrasnih grmova i stabala, obnovljeno je i stvoreno 450 uređenih zelenih površina.

zimski dvorac moskva

Među njima je i veliki park VDNH, koji zauzima teritorij od preko 600 hektara i jedan je od najznačajnijih objekata građevinske i krajobrazne arhitekture.

To je nekadašnji prostor izložbe gospodarskih postignuća svih republika Sovjetskog Saveza. Izložbeni paviljoni su arhitektonski spomenici.

Pored toga, ovdje je na 53 000 četvornih metara smješten i Moskvarijum, najveći akvarij u Europi. U njemu se može vidjeti preko 8000 vrsta riba i drugih životinja.

moskva moskovski univerzitet

8. U gradskim četvrtima je u protekle 4 godine preuređeno 140 ulica, uređeno je 200 km biciklističkih staza i povećan je broj pješačkih zona u centru grada, tako da se pješaci sada slobodno mogu šetati i takvim ulicama kao što su Kuznjecki most i Nikoljska, ili Trijumfalnim trgom.

Izvor: Russia beyond the headlines

Facebook Like Button