Zlatko Ugljen: „Kalvarija“: galerija Oris Kuća arhitekture

Izlagački program u galeriji Oris Kuća arhitekture u Zagrebu, Ulica Kralja Držislava 3, promiče arhitekte i njihova ostvarenja nudeći stručnoj i takozvanoj običnoj publici uvid u opuse najzanimljivijih suvremenih arhitekata.

Izložba arhitekta Zlatka Ugljena (1929.), čija su najbolja ostvarenja vezana uz područje BiH, prikazuje crkvicu posvećenu svetom Anti na brdu Kalvarija iznad Viteza (30.10. – 10.11. 2018.), koju je književnik Miljenko Jergović u predgovoru kataloga, paradoksalno ali točno, nazvao „drvenom crkvicom od stakla“.

Od prije postojeća hodočasnička kapela, sada se preobrazila u zdanje sa staklenom kupolom i bočnim plohama izvedenim u staklu i drvetu: na taj način sakralni prostor prima obilje svjetla, ali i vizualnu vezu s okolnom šumom.

Na staklenoj plohi nalazi se crtež „Posljednje večere“, dok je svečev kip obgrljen kamenom nišom. Jednostavne drvene klupe ostavljaju u unutrašnjosti dovoljno prostora, tako da je temeljni učinak ovog zdanja na posjetitelje osjećaj prozračnost i veze s okolišem, dakle i nebom.

Uz izvrsne fotografije Damira Dautbegovića, koje vjerno dočaravaju zgradu i njezinu poziciju, na izložbi se mogu vidjeti arhitektovi nacrti, tako da svojom dokumentarnošću, dobrim postavom i visokom estetikom, izložba Zlatka Ugljena nadmašuje uobičajene izlagačke standarde.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti