Znate li koji su grad zvali slavonska Atena?

Oduvijek je Požega bila snažno administrativno, gospodarsko i kulturno središte Slavonije, a kraj ljeta najbolje je vrijeme da je posjetite.
U Zlatnoj dolini u Požeško-slavonskoj županiji smjestila se Požega, hrvatski barokni grad. U Požegi je sve posebno, od njegovih zgrada, zelenih parkova, gradskih bazena do sportskih terena na kojima najviše vole boraviti mladi. Iznad Požege smjestilo se brdo Sokolovac s kojeg se u posljednje vrijeme često organiziraju letovi kako bi se grad razgledao iz zraka. Romantičan je to let, pa ga mladići sve više koriste kako bi zaprosili svoje djevojke.

crkva-sv-duha brdo-sokolovac-pozega

Požega je zanimljiva u svako godišnje doba, a posebice je posjećena ljeti, potkraj kolovoza i početkom rujna, kada se održava jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega. Tijekom sedam dana i noći trajanja festivala, svatko može doći na svoje, jer je tim festivalom obuhvaćeno čak 12 manjih festivala koji slave pjesmu, ples i gastronomiju.

gradski-muzej-pozega

A kad je o gastronomiji riječ, projektom Etonološkog odjela Gradskog muzeja „Muzej u loncu“, Požega ljubomorno čuva svoju kulinarsku tradiciju i stara jela slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca…

Povijest je utkana u svaki kutak tog prekrasnog grada, od Trga sv. Trojstva na kojem se nalazi Zavjetni spomenik sv. Trojstva, preko Crkve sv. Lovre jednog od najstarijih spomenika iz gotike s freskama iz 14. stoljeća, pa sve do Trga sv. Terezije pored kojeg se nalazi 700 godina stara zgrada gimnazije. Svakako treba posjetiti i Katedralu sv. Terezije u kojoj je kripta sv. Ivana Pavla II i bogata riznica te Dijecezanski muzej s izložbenom sakralnom baštinom Požeške biskupije.

crkva-sv-lovre-freske

Više od 600 kilometara biciklističkih staza

Nakon razgledavanja, a kada se ogladni, svakako treba posjetiti neko od mnogobrojnih seoskih domaćinstava, među kojima se izdvaja Zlatni lug, restoran, prenoćište i izletište ili imanje Stari Fenjeri uz koje se nalazi ribnjak s kalifornijskim i potočnim pastrvama. Tako se posjetiteljima pruža prilika da sami ulove svoj obrok. Oba ova objekta, uz Vilu Stanišić i Hotel Grgin, nositelji su standarda Okusi Zlatne Slavonije.

Važno je istaknuti kako se sve navedeno, i još mnogo više od toga može prijeći pješačenjem ili na biciklu. Naime, na području Požege postoji više od 600 kilometara biciklističkih staza, uređenih za cestovni i brdski biciklizam.

kuzni-pil-pozega

No, kako legenda kaže, ako vas je Požega osvojila te ako se želite vratiti u taj grad tada morate „popiti malo izvorne pitke, hladne vode s Tekije“, starog požeškog šetališta s poznatim izvorom, jer ćete se samo na taj način ponovno vratiti u slavonsku Atenu u Zlatnoj dolini, kako su u 19. stoljeću zbog njezinog gospodarskog i kulturnog značaja zvali ovaj grad.

Tekst omogućila: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije Facebook fan page lori-was-here-3 lori-was-here-2

Facebook Like Button