24 sata u Ciudad de Méxicu

Iako jako volim Ciudad de México, bila sam iznenađena čak pomalo i posramljena ovim posjetom. Čula sam za užasan promet, onečišćenje, čak i činjenicu da je to opasan grad, međutim sve što sam iskusila u Ciudad de Méxicu bilo je u potpunoj suprotnosti sa svim što sam do sada znala.

Grad je stvarno velik, te ima između 20 i 23 miliona stanovnika, zavisi od izvora, za usporedbu London ima samo 8,5 miliona stanvnika. Možda sam imala sreću, ali nisam kao u nekim drugim velikim gradovima, doživjela prometne čepove ili zastoje. Putovanje od zračne luke do hotela u centru Ciudad de Méxica trajalo je prihvatljivih četrdesetak minuta.

Neki dijelovi grada su prljavi i istrošeni, ali to ne ocrtava cijelokupnu sliku, kao i u drugim velikim gradovima, siromaštvo egzistira uz ekstremno bogatstvo.

Četvrt Polanoco može se u potpunosti usporediti s Beverly Hillsom. Također je vrijedno spomena kako se ni u jednom trenutku nisam osjećala nesigurno, možda sam imala sreću, ali za usporedbu s drugim milijunskim gradovima, ovdje se nisam osjećala prestrašeno, iako treba u obzir uzeti da se radi o velikom gradu i ipak treba biti na oprezu.

mexico-1

Pošto sam imala samo 24 sata, nisam mogla obići sva popularna mjesta te sam se odlučila usredotočiti na stvarno interesantna mjesta te uživati u njima, baš kao što bi to radila u svom rodnom gradu. Stvarno sam uživala u četvrtima Condesa i Roma koja su jedno drugom u neposrednom susjedstvu.
Condesa je mlađahan, živahni dio grada s neobičnim i neočekivanim dućanima, barovima i kafićima. U Romi možete naći nevjerojatne vintage dućane. Naletjela sam na Goodbye Folk, u kojem ručno proizvode kožne čižme. Cijeli kvart ima pravi europski štih, mnogo je zeleniji nego što bi se moglo očekivati s prekrasnim avenijama, drvećem i lijepim zgradama prepunih šarama. Naletjeli smo na nevjerojatan novi bar – restoran koji se upravo bio otvorio, ‘Blanco Colima’ s prekrasnim interijerima u fantastičnom kolonijalnom stilu, stvarno očaravajuće. Doduše bili smo malo utučeni jer smo ovo mjesto otkrili na kraju našeg posjeta. To je upravo ono što predstavlja Meksiko, skrivena mjesta na svakom koraku od kojih ćete uspijeti pronaći samo neka i doživjeti i iskusiti u tom određenom trenutku. Također smo uživali u koktelima na krovu hotela Condesa koji predstavlja značajno mjesto u ovom djelu Meksika.

Kupovanje je izrazito zabavno u Meksiku te smo krenuli u trgoviački centar La Cuidadela koji se nalazi u blizini Centro Historico. Ovaj trgovački centar, a ima ih podosta, je fokusiran na srebrni nakit, proizvode od stakla, tekstil te tradicionalne meksičke rukotvorine. Možda sam u krivu, ali cijene su jako prihvatljive.

mexico-2

Morate imati na umu kako je ovo španjolsko govorno područje te ne možete funkcionirati samo s engleskom jeziku kao u nekim drugim gradovima svijeta. Rječnik ili knjiga s frazama na španjolskom je obvezna a uvijek prijateljski raspoloženo stanovništvo spremno je pomoći.

Ja sam imala na raspolaganju 24 sata, ali ako imate više vremena svakako obiđite obližnje ruševine Teotihuacana, koje se nalaze sat vremena voženj izvan grada. istražite neke od brojnih muzeja i umjetničkih galerija, ovo je jedan od važnih kreativnih centara u latinskoj Americi, Frida Kahlo i Diego Rivera su potekli odavde kao i poznati filmski direktor Alfonso Cuaran.

Ukratko, izrazito mi se svidjelo, za nekoga tko često putuje, osjećala sam se sjajno i bila sam pozitivno iznenađena te se ne bi ni trenutka premišljala o povratku u ovaj prekrasan grad, jer je zasigurno vrijedan posjeta.

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button