6 izvrsnih etiketa vina

Pred brojnim ljubiteljima vina koji su se okupili u središtu Zagreba ispred preslatkog dućana s vinima i delicijama, Witrina, braća Trdenić iz Popovače predstavili su ukupno 6 svojih izvanrednih ljetnih, čitaj osvježavajućih, etiketa.

predstvaljanje-vina-trdenic

Vinarija Trdenić nalazi se 60-ak kilometara od Zagreba, a na obroncima Moslavačkog gorja prostiru se njihovi vinogradi od koji su neki stari i preko 100 godina.

Prve vinograde zasadio je pradjed kojeg zovu „Deda“ davne 1937. godine, a braća Trdenić – Krešimir i Tomislav – 5. su generacija koja njeguje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze.

Njihovi vinogradi jugoistočne ekspozicije predstavljaju idealne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih vina, a Trdenići su osobito ponosni na svoj škrlet, autohtonu moslavačku sortu, koja odnedavno doživljava pravi „revival“.

Osim škrleta, Trdenići su specifični i po tome što njeguju i druge, manje razvikane sorte, koje strastveni vinoljupci sve više traže. To su, naprimjer, pinot sivi i pinot bijeli koji su porijeklom iz Burgundije, ali u vinogradima Trdenića daju, upravo, izvrsne rezultate.

predstvaljanje-vina-trdenic-1

Na degustaciji na Europskom trgu u subotu navečer kušalo se čak 6 etiketa koje su odgovor iz kuće Trdenić na ljetne vrućine.

Večer je započela usporednim kušanjem čak 3 škrleta: Škrlet 2018. baršunastih kiselina ugodno je klizio niz nepca i tražila se čaša više od početka do kraja večeri; Škrlet 2017.

Private Collection dolazi s biranih položaja, zavidne je svježine koju ugodno ispunjavaju arome citrusa i bijelog voća, nešto kasnije i badema; Škrlet 2015. Private Collection mnoge je natjerao da se zamisle nad onim što im je u čaši, takva kremoznost i kompleksnost prava su senzacija kad je riječ o škrletu kojeg mnogi još uvijek doživljavaju kao jednogodišnje vino.

predstvaljanje-vina-trdenic-2

Vrhunac večer bio je kratki nastup poznatog pjevača „Papagena“ koji je svojim baritonom otpjevao poznati refren pjesme „In vino veritas“ baš u trenutku kad se potočio Rosé koji je odmah stekao naklonost ženske publike.

Polusuho vino s aromama jagode koje dolaze od cabernet sauvignona i aromama kupine za što je krivo nešto portugisca ostavlja u ustima izuzetan osjećaj svježine, unatoč nešto ostatka šećera.

Najviše koplja lomilo se oko dva pinota: Pinot bijeli 2017. Private Collection i Pinot sivi Founders Reserve 2015.
I dok im se neki vinski štovatelji klanjaju, neki će samo skeptično kimnuti glavom. Kako god bilo, radi se o vinima koja podižu prašinu pa stoga svakako provjerite zašto.

predstvaljanje-vina-trdenic-3

Šećer na kraju bio je Gewürztraminer 2017. Private Collection koji je svojim nenametljivim, a opet izraženim sortnim aromama, te savršenim balansom kiselina i sladora potpuno iznenadio vinsku publiku.

Čak je i nekoliko njemačkih turista koji su se pridružili degustaciji značajno kimalo glavom u stilu „sehr gut“.

I na kraju, vrijedi napomenuti da sva kušana vina predstavljaju izvrstan omjer cijene i kvalitete s kojim ćete se rijetko susresti.

Radi se o vinima koji pružaju vrhunsko vinsko iskustvo za svačiji džep, a ni oni sa malo dubljim neće imati ništa protiv, dapače.