6 vrhunskih vina koja će obilježiti ovo ljeto

S obzirom na to da ćemo ovo ljeto ipak najviše provesti na domaćim, hrvatskim destinacijama odlučili smo da je najbolje uživati i u domaćim vrhunskim vinima.

Ako se odlučite nekoliko dana provesti na različitim destinacija prelijepe nam Hrvatske, osim dobrog društva i kofera sa sobom valja ponijeti i omiljena vina kako bi svako mjesto bilo zapamćeno po najboljem.

vrhunska vina kutjevo

Mi smo se ovo godine odlučili ljetni odmor provesti uz vina iz vinarije Kutjevo, a obišli smo u njihovom dobrom društvu nekoliko više ili manje poznatih, ali podjednako fascinantnih destinacija poput predivne Like i rijeke Gacke, uvijek božanstvenih Plitvičkih jezera, zanimljivog Skradina i veličanstvene Korčule.

U naš automobil pomno smo smjestili, sve sama vrhunska, vina iz Premium serija Maximo i De Gotho, a nismo mogli odoljeti da sa sobom ne nosimo i butelju Kutjevo Rosé Premium vina.

pjenusac maximo brut

Maximo Brut Crémant

Krenuli smo put predivne Like zaustavivši se u resortu usred Plitvičkih jezera i odmah smo se odlučili osvježiti prije ručka finim pjenušcem kreiranim u potpunosti od graševine s primjesom ledene berbe rađen šampanjskom metodom.

Maximo brut Crémant svježeg je i bogatijeg okusa, mineralan, a zavodljivo perlanje mami na kušanje dok do vas dopire miris zelene jabuke, citrusa i vrlo nježnih cvjetnom nota.

Najbolje se pije rashlađen na 6 do 8 °C, a na nepcima se savršeno slaže s plodovima mora i laganijim desertima.
Pjenušac je bio savršen začin koji nas je rashladio i osvježio svojim perlicama dok smo upijali poglede iz sjene vidikovca nadomak velikog slapa Plitvičkih jezera.

rose vino vina kutjevo

Ružičasto vino Kutjevo Rosé Premium

Nakon popodnevnih otkrivanja skrivenih mjesta čarobne plitvičke šume došlo je vrijeme za večeru. Uz ličke specijalitete naših domaćina poput finih domaćih sireva i pršuta te toplog kruha odlučili smo se nastaviti s Rosé vinom koji nam se savršeno sljubljivao s tjesteninom i divljim gljivama.

Ove je godine ovaj kutjevački Rosé, lijepe losos boje zapakiran u burgundsku bocu vrlo elegantne etikete, ponio titulu najboljeg vina među svojom slavonskom konkurencijom, a karakterizira ga miris zrelih jagoda, ruža i malina na nosu.

Skladan u tijelu i suptilan na nepcu osvaja svojom pitkoćom i mineralnošću te tako postaje jedno od idealnih vina ovog ljeta.
Kutjevo Rosé Premium 2019 idealno se sljubljuje s hladnim predjelima, salatama, ali i jelima od bijelog mesa, raznim morskim specijalitetima, a možete ga servirati i kao aperitiv.

crno vino pinot de gotho vina kutjevo

De Gotho pinot crni

Lika nam je otkrila drugoga dana još neka svoja prelijepa lica pa smo tako krenuli na vožnju kajacima kristalno zelenom rijekom Gackom.

Nakon relaksirajuće tišine i promatranja vodenog svijeta kroz prozirne stijenke kajaka uz zvučnu kulisu ptičjeg pijeva pomalo umornima savršeno su nam sjeli lički kozji zreli sirevi koje smo sljubili uz vrhunsko vino, rubinske boje, de Goto pinot crni.

Suptilan miris papra te predivan miris vanilije i klinčića, koji se najbolje osjećaju u ovom vinu serviranom između 16 i 18°C, uživali smo odmarajući se u sjenici s pogledom na krška polja.
De Goto pinot crni harmoničnog snažnijeg okusa zrelih kupina i šljiva, topao na nepcima, osim uz aromatične sireve, savršeno bi se slagao i s divljači te s plavom morskom ribom.

crveno vino merlot cabernet sauvignon syrah maximo nero

Maximo Nero – vrhunsko vino kupaže merlota, cabernet sauvignona i syraha

Kako se u Lici ne propuštaju specijaliteti s janjetinom tako smo i mi večerali kao pravi Ličani. Na stol smo dobili slasne janjeće kotlete sporo kuhane u vakumu te potom zapečene u pećnici s krustom od začinskog bilja i umakom od timijana te toplim kruhom od pirovog brašna s orasima.

Uz ovo bogato jela savršeno je pasala čaša elegantnog crvenog vina, rubinske boje, Maximo Nero, rashlađenog točno kako treba između 18 do 20 °C.

Vinarija Kutjevo pravi je dokaz da svjetski poznate sorte merlot, cabernet sauvignon, syrah, poznate svjetske sorte, na prostoru bogate nam Slavonije daju vina koja idu uz bok najboljim svjetskim merlotima, cabernetima syrahima.

Na miris dominira merlot i cabernet sauvignon koji uz manju količinu syraha očekivano draškaju nosnice po kupinama, crnom ribizlu i začinskim notama, a na nepcima ostaje mekan okus voćnosti i srednje snažno tijelo finih tanina u vinu koji odaju znalački odnjegovano vino. Maximo Nero najbolje se sljubljuje s različitim sirevima niže i više odležanosti, tamnim mesom i plavom ribom.

vrhunska graševina bijelo vino vinarije Kutjevo

Vrhunska graševina iz premium linije de Gotho

Put prema Korčuli naveo nas je da zastanemo u uvijek prekrasnom Skradinu gdje nas je kao i uvijek oduševila svježa riba naših domaćina, a svi skupa smo se počastili buteljom prekrasnog vina, vrhunskom de Gotho graševinom, ovjenčane zlatnom medaljom na međunarodnom ocjenjivanju vina Mundus Vini Spring 2019. u Njemačkoj.

Pune zlatnožute boje, mekanog okusa poput svile, ovo vino bogatog okusa u kojem se odražava sortnost, vrlo je slojevito zbog kasnije brane graševine, a zreliji okus koji duže ostaje na nepcima odaje njegovih šest mjeseci odležavanja u barrique bačvicama.

Ovo plemenito vino voćnog i cvjetnog okusa pili smo rashlađenog između 8-10 °C uz svježu bijelu ribu s gradela i bogatu svježim povrćem miješanu salatu.

vrhunsko vino kupaže graševine i chardonnaya

Maximo Oro vrhunsko vino kupaže graševine i chardonnaya

Ljetnu turneju završili smo na biseru južnog Jadrana, veličanstvenoj Korčuli. Uz miris plavetnog mora i purpurni zalazak sunca, na jednoj od najljepših terasa, nazdravili smo ljetu čašom vina Maximo Oro koji je osvojio zlato na Mundus Vini Spring Tastingu 2020.

Uz Maximo Oro, serviran na temperaturi između 10-12 °C, naručili smo za predjelo salatu od svježe hobotnice i goveđi carpaccio pa nastavili sa škampima na buzaru i fileom orade na kremi od blitve.

Sve smo sljubljivali s kupažom graševine, kao najzastupljenije bijele vinske sorte u Hrvatskoj i chardonnaya koja spada u najpoznatije vinske sorte u svijeta.

Ovo skladno vino žute boje zelenkastog odsjaja odlikuju voćni mirisi krušaka i jabuka te cvijeća, a okusi tipičnog kutjevačkog teroara se zaokružuju kroz finu aromatiku s malo višim alkoholima. Svježina i mineralnost osjećaju se u skladnom tijelu s osvježavajućim i ugodnim kiselinama.

Započnite svoj dugo očekivani godišnji odmor uz raskošne prirodne pejzaže, sunce i sreću u čaši s jednim od vrhunskih vina iz Kutjevačkog podruma.

Autor teksta: Diana Mikloš – WSET Level 2 | Wine & Spirit Education Trust

Facebook Like Button