Kutjevačka vina ovjenčana platinom, zlatnom i broncom na prestižnom vinskom natjecanju DWWA 2020

Vinarija Kutjevo d.d. ove je godine trijumfirala na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju, Decanter World Wine Awards 2020., s čak četiri osvojene medalje. Plodna jesen stigla je i u redove vina Kutjevo, nanizale su se vrhunske nagrade za sjajna vina, a one sa sobom donose i mnogo više od samog proglašenja.

vino decanter nagrade 2020 za hrvatska vina

Ljubav prema finim vinima vrhunske kvalitete vinarije Kutjevo ponovo je zaokupila pažnju javnosti

Graševina je iznimna sorta, koja je Slavoniju ucrtala na vinsku kartu svijeta, a upravo u podrumima vinarije Kutjevo, uz ostale vrhunske sorte, daje iznimne rezultate.

To je potvrdio i stručni žiri, prestižnog svjetskog vinskog natjecanja Decanter World Wine Awards na kojem je ove 2020. godine bilo uključeno čak 116 sudaca, među kojima 37 Masters of Wine i 9 Master Sommeliera.

O jakoj konkurenciji govori i podatak da je ove godine prijavljeno i ocjenjivano 16.537 vina iz 56 zemalja, a da se veliki trud i znanje u proizvodnji vina isplati potvrdile su medalje koje donose apsolutni prestiž vinariji Kutjevo i njenim sortama.

Svaka nagrada, a osobito nekoliko njih, snažan je vjetar u leđa koji vinariju Kutjevo i dalje zadržavaju među najboljima, a dodatno pomažu pri otvaranju novih i zahtjevnih tržišta.

decanter 2020 Platinum medalja za liniju Graševina de Gotho berbe 2018

Pogledajte što je prepoznala svjetska vinska elita na ovogodišnjem prestižnom Decanteru

 Platina za Graševinu de Gotho berbe 2018. s osvojenih 97 bodova
 Srebro za Vrhunsku Graševinu berbe 2019. s visokih 94 boda
 Bronca za kupažu sorti graševina i chardonnay Maximo Oro berbe 2018. s 89 bodova
 Bronca za Maximo Nero berbe 2016. s osvojenih 89 bodova koju čini linija kupaže sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah

decanter 2020 paltina za Graševina de Gotho berba 2018

Sva vina su pokazala izuzetnu kvalitetu, nevjerojatnu živost i eleganciju, a sve to nam dokazuje kakav dragulj kroz Kutjevo vina imamo u našoj zemlji.

srebrna medalja Vrhunska graševina berba 2019

Što vrhunsku Graševinu de Gotho berbe 2018 izdvaja od ostalih

Graševina je broj jedan!

Graševina je broj jedan, sve ostalo su sinonimi – tvrdi vinska kritičarka Jancis Robinson za najpoznatiju sortu u Hrvatskoj, koja u svijetu ima sinonima koliko ni jedna druga. Iako je u srednjoj Europi gotovo svi svojataju, dotična gospođa Robinson i njezin kolega Steven Spurrier, još jedno poznato ime svjetske vinske scene – tvrde da je njezina domovina upravo Hrvatska.

S njima se slažu i slavonski vinari koji je oduvijek smatraju autohtonom sortom, a po njoj je ime dobio i glavni trg u Kutjevu. U ovom pitoresknom gradiću gotovo svaka obitelj ima najmanje jednog vinara, a vinoljupci i stručnjaci će vam potvrditi da u podrumima vinarije Kutjevo graševina daje najbolje rezultate.

decanter 2020 grasevina de ghoto platina

Lijepa izvana – lijepa iznutra – Graševina de Gotho berbe 2018

Izuzetno elegantna boca već nam kroz svoju sofisticiranu etiketu najavljuje vino pune zlatnožute boje, graševinu mekanog okusa poput svile, bogatog okusa u kojem se odražava sortnost.

Ovo vino vrlo je slojevito zbog kasnije brane graševine na apelaciji Vetovo i vinograda iz 1988, a zreliji okus, koji duže ostaje na nepcima, odaje njegovih šest mjeseci odležavanja u barrique bačvicama.

Najbolje ga je servirati uz vrganje ili smrčke, ali i uz jastoge, škampe i oboritu ribu. Ovo plemenito vino voćnog i cvjetnog okusa najbolje je piti rashlađenog između 8-10 °C, a možete ga upariti i uz tjesteninu, sireve te laganija riblja i mesna jela.

Vrhunsko vinogorje donosi samo najbolje

U pitoresknom Kutjevu nalazi se jedan od najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj, onaj vinarije Kutjevo d.d. koji datira iz 1232. godine.

Zanimljiva je informacija da se Kutjevačko vinogorje nalazi na 45,3° paraleli, istoj onoj na kojoj se nešto zapadnije prostiru svjetski poznata vinogradarska područja kao što su Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon.

Vinogradarski položaj Vetovo kutjevo vina

Kutjevački terroir sa svim svojim geomorfološkim, klimatskim te biološkim bogatstvima utječe na kvalitetu te u konačnici daje iznimnu kakvoću grožđu, osobito uzimajući u obzir grožđe koje dolazi s apelacija poput Vinkomira, Vetova i Hrnjevca – grand cru položaja kutjevačkog vinogorja.

decanter bronca Maximo Oro berba 2018

Stoga ne čudi da su i kupaže sorti graševina i chardonnay Maximo Oro berbe 2018 te kupaža tri sorte merlot, cabernet sauvignon i syrah koji čine harmoniju vina Maximo Nero berbe 2016 ove godine odnijela prestižne brončane nagrade na Decanter World Wine Awards.

crveno vino Maximo Nero berba 2016 bronca

Maximo Oro skladno je vino žute boje zelenkastog odsjaja kojeg odlikuju voćni mirisi krušaka i jabuka te cvijeća, a okusi tipičnog kutjevačkog teroara se zaokružuju kroz finu aromatiku s malo višim alkoholima.

vino kutjevo bijelo maximo oro decanter 2020 bronca

Svježina i mineralnost osjećaju se u skladnom tijelu s osvježavajućim i ugodnim kiselinama. Najbolje ga piti rashlađenog između 10-12 °C uz topla i hladna predjela te jela od ribe, bijelog mesa i tjestenine.

Maximo Nero crvena je kupaža bordoškog stila s kutjevačkim potpisom. Cabernet sauvignon, merlot i syrah čine kupažu ovog vina kojeg karakteriziraju osvježavajuće kiseline i fina voćnost primarnih asocijacija na crno bobičasto voće, kupinu i višnju.

decanter 2020 vina kutjevo maximo nero bronca

Čašu ovog elegantnog crvenog vina, rubinske boje, najbolje je piti na temperaturi između 18 do 20 °C, a servirajte ga uz fine sireve manje i veće odležanosti te s tamnim mesom i plavom ribom.

Osvojene medalje mogu biti sjajna zvijezda vodilja za odabir nekog željenog vina, ali svačije nepce ponajviše osjeti i zavoli vina u koja su ugrađeni trud, rad i ogromna ljubav kroz sve dosadašnje godine, kao što je to slučaj s vrhunskim vinima Kutjevačkih podruma.

Tekst: Diana Mikloš, WSET Level 2

Facebook Like Button