7 najskupljih svjetskih viskija

Jedno od najpopularnijih alkoholnih pića današnjice nastaje procesom destilacije žitarica, čuva se u posebnim hrastovim bačvama, a zove se viski.

Ljubitelji viskija zasigurno će znati da najpoznatije vrste ovog posebnog pića dolaze s područja Irske, Škotske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Viskiji se međusobno razlikuju po vrsti žitarice koja se upotrebljava u samom procesu proizvodnje, a mogu se koristiti sljedeće žitarice: pšenica, kukuruz, ječam, raž i zob. Po načinu i procesu proizvodnje ovisi njihova kvaliteta, zastupljenosti, ali i rangiranje na listi najboljih svjetskih viskija. U narednom tekstu donosimo vam listi 7 najskupljih vrsta viskija.

Macallan, 1946

Osim što je Macallan 1946 viski poseban po okusu i pitkosti, možemo slobodni reći da se ističe po vrlo visokoj cijeni koja ga je svrstala na listu broj jedan najskupljih svjetskih viskija. Priča o ovom viskiju nam objašnjava zašto je cijena boce Macallan viskija toliko visoka. Nakon drugog svjetskog rata strelovitom brzinom porasla je i cijena ugljena. Povezano s time slad se u to vrijeme počela obrađivati na drugačiji način, iako mali broj stručnjaka zna ispravnu metodu. Budući da je bilo malo ugljena koji je bio skup, automatski je proizvodnja bila teža i drugačija. Cijena boce ovog viskija iznosi 460,000 tisuća dolara.

viski-1

Glenfiddich Janet Sheed R

Najpoznatija škotska tvornica viskija pronašla se na listi najskupljih viskija na svijetu. Ova priča malo je drugačija od ostalih, a najzaslužniji za nju je tvorac Glenfiddicha, slavan Janet Sheed Robert. Obitelj slavnog osnivača nakon njegove smrti 1955.godine napunila je samo 15 boca ovog posebnog viskija istančanog okusa. Stručnjaci i oni rijetki koji su imali prilike probati ovaj viski kažu da je cvjetnog, slatkog i voćnog okusa. U krugu obitelji ostale su četiri boce dok su ostale prodane na raznim aukcijama. Cijena boce iznosi 94,000 tisuća dolara.

Macallan, 1926

Još jedna slavna vrsta viskija dolazi nam iz tvornice Macallan. Rijetka vrsta viskija datira iz davne 1926. godine kada je destiliran, a tek krajem dvadesetog stoljeća postaje flaširan. Poseban je po tome što ima posebnu boju zbog bačve u kojoj je čuvan, a najvažnija stvar je da je to pravi koncentrat bez vode. Cijena boce iznosi 75,000 tisuća dolara.

viski-2

Dalmore 62 Single Highland malt Scotch Matheson

Sve vrste viskija na ovoj listi posebne su po tome da su napravljene u limitiranim izdanjima. Upravo ovaj viski pod nazivom „Matheson“ dolazi iz područja Dalmora, a dobio je naziv po vlasniku imanja. Proizvedeno je 12 boca, a zadnja je prodana 2005. godine za 58,000 tisuća dolara.

Glenfiddich 1937

Da bi neka vrsta viskija postala posebna i skupa potrebno ga je napraviti u ograničenim količinama. Upravo to je uradio i vlasnik Glenfiddicha puneći samo 61 bocu. Rijetki sretnici koji su imali priliku probati ovaj viski kažu da ima poseban i nježan okus karamele, klinčića, karamele i lješnjaka. Cijena boce iznosi 20,000 tisuća dolara.

Macallan 55 Years old

Alkoholni proizvod slavnog proizvođača ističe se blagom okusu sušenog voća, limuna, dima, a čuva se u bačvama od višnje. Star je 55 godina, a cijena boce iznosi oko 12,500 tisuća dolara.

Dalmore 50 Years old

Omiljeni proizvod Dalmorea je slavni viski star pedeset godina. Proizvedeno je 60 boca 1976. godine, a prevladava okus raznih blagih začina i limuna. Cijena boce iznosi 11,000 tisuća dolara.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Grant Williamson
Therese Tjernström
Mark Garbowski

Facebook Like Button