7 najvećih svjetskih aerodroma

Za vrijeme putovanja aerodromi su mjesto gdje provodimo većinu vremena čekajući da nas avioni odvezu na naše željene destinacije. Danas su aerodromi toliko modernizirani da nema što ne postoji na njima, od raznih hotela, restorana, dućana i prostorija za opuštanje kako bi se putnici u svakom trenutku mogli osjećati kao kod kuće. Postoje mali aerodromi poput našeg zagrebačkog, no isto tako tu su i oni veliki za koje se moramo pripremiti na čekanja i po nekoliko sati.

Trendovi najvećih svjetskih aerodroma stalno se mijenjaju jer je svake godine broj putnika sve veći, a avioni zahtijevaju više prostora. Kada se rade analize o najvećim aerodromima u obzir se uzimaju sljedeći parametri, a to su sljedeći: brojnost putnika koja se profiltrira kroz određeni aerodrom, mjerenja po površini i količini robe, iako je na kraju najvažnija brojnost putnika.

Aerodrom Atlanta (U.S.A.)

atlanta
Jedan od svjetskih međunarodnih aerodroma ponosno drži prvo mjesto najvećeg, zadnjih deset godina. Prema zadnjim podacima kroz ovaj aerodrom samo u jednoj godini prošlo je 95 462 867 putnika, a na dnevnoj bazi kroz njega prođe više od 250 000 putnika.

Peking (Kina)

zracne-luke
Jedna od najmnogoljudnijih zemlja svijeta može se pohvaliti i najvećim kineskim međunarodnim aerodromom koji se nalazi na drugom mjestu po godišnjoj cirkulaciji putnika. U jednoj godini kroz njega je prošlo više od 80 milijuna ljudi, a zanimljiva je informacija o rastu kineskog aerodroma koji je prije samo 10 godina bio daleko od top ljestvice najvećih aerodroma.

Heatrow (London, Engleska)

lonodon
Osim što je dotičan aerodrom jedan od najpoznatijih i najprometnijih svjetskih aerodroma, on se može pohvaliti i s protokom od više od 70 milijuna ljudi godišnje. Zato kada putujete u London na poznati aerodrom uvijek se preporučuje otići i do nekoliko sati ranije zbog potencijalnih gužvi.

Haneda (Tokio, Japan)

tokio
Još jedan azijski aerodrom pronašao je svoje mjesto na našoj ljestvici. Ovaj aerodrom specifičan je po tome što se njime služe uglavnom za domaće letove (nego međunarodne), a godišnje kroz njega prođe više od 65 milijuna ljudi.

O Hare (Chicago, U.S.A.)

avion
Američki aerodrom i ovaj put našao se na znamenitom petom mjestu. Iza Atlante ovo je drugi američki aerodrom koji broji najveći protok putnika, iako mu se na godišnjoj razini ukupan broj transfera znatno smanjuje. Prema zadnjim podacima kroz njega godišnje prođe oko 65 milijuna putnika.

Lax (L.A. , U.S.A.)

lax
Ovaj aerodrom mnogi nazivaju i „filmskim“ aerodromom budući da je L.A. centar filmske produkcije, a ovaj aerodrom mogli smo vidjeti u brojnim filmovima, spotovima i kulturološkim dokumentarcima. Godišnje više od 60 milijuna putnika prođe kroz Lax aerodrom.

Charles de Gaulle (Pariz, Francuska)

Jedan od najvećih europskih (drugi) i najprometnijih aerodroma nalazi se na top listi broj sedam. Njime godišnje prođe više od 60 milijuna ljudi.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Simon Sees, Andrew Cohen, Thomas Hawk, Timothy Smith, Daniel Mennerich

Facebook Like Button