Drevne građevine i znamenitosti koje ćete poželjeti posjetiti na svojim putovanjima

Drevne građevine u svijetu koje svakog putnika ostavljaju bez daha i koje se nalaze na wish listi navjstrastvenijih putoholičara.
Odolijevajući vremenu i prirodnim silama, obavijene velom tajni i misterije, ruševine drevnih civilizacija oduvijek su pobuđivale veliki interes ljudi.

Je li razlog tomu, njihova mistična ezoterična energija ili razbuktala mašta posjetitelja fasciniranih umijećem gradnje, načinom života i religijama našim drevnih predaka?

Ako ste oduvijek i sami željeli posjetiti neke od njih, predstavljamo vam 7 najpoznatijih drevnih građevina svijeta

Machu Picchu

Machu Picchu – izgubljeni grad Inka

Smještan na visini od 2.350 metara, Machu Picchu (doslovan prijevod je „ stari vrh“) sveti je grad drevnih Inka, smješten na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Izgrađen početkom 15. stoljeća na zahtjev kralja Pachacuteca napušten je tijekom španjolskih osvajanja Južne Amerike i potpuno zaboravljen do početka 20. stoljeća, kada ga ponovo otkriva američki arheolog Hiram Bingham.

peru

Machu Picchu ima otprilike 150 kamenih građevina smještenih po svojim poznatim zelenim terasama. Monumentalni hramovi, tvrđave i zgrade od kamenih blokova od koji su neki teški i do 50 tona, zapanjuju preciznošću gradnje.

Dovoljno da se zapitamo kako su Inke, koji nisu poznavali željezo i kotač, uspjele tako velike komade kamena dovući na vrh planine?!

Tu su još i sustavi navodnjavanja, prekrasne fontane i misteriozni hramovi i religijski spomenici. Machu Picchu, izgubljen u oblacima čestih prašumskih kiša, zaštićeni je spomenik UNESCO Svjetske kulturne baštine do kojeg se putuje uzbudljivom četverosatnom vožnjom vlakom po netaknutoj prirodi Anda.

akropola

Akropola – sveti grad grčkih bogova

Iznad grada Atene Atene, kolijevke moderne demokracije, na kamenom brdu 150 metara iznad morske razine ponosno stoji Akropola, kompleks antičkih građevina starijih od 3000 godina od kojih je Partenon, hram božice mudrosti i zaštitnice grada Atene, svakako najspektakularnija građevina.

atena akropola grcka

Antičke građevine diljem Grčke odoljele su zubu vremena, odoljele su mnogim ratovima, a želeći ih sačuvati za buduće naraštaje, UNESCO je Akropolu 1987. godine proglasio jednim od najvažnijih svjetskih kulturnih baština.

Najbolje vrijeme za posjet Akropoli je rano proljeće i kasna jesen. Tijekom ljeta visoke temperature i ogroman broj turista mogli bi umanjiti ljepotu doživljaja ovog posebnog mjesta. Akropola je za posjetitelje otvorena svaki dan a cijena ulaznice iznosi 12€.

Petra

Petra – čarobni kameni grad

Uklesana u kamenu velebnih planina, grad Petra je arheološki dragulj Jordana i još jedan UNESCO spomenik kulture. Smještena na oko četiri sata vožnje od Amana, glavnog grada kraljevine Jordan, Petra je veličanstveno povijesno nalazište. Sjecište drevnih trgovačkih puteva u kojem su svoj trag ostavile mnoge civilizacije antičkog doba.

petra jordan

Skrivena usred visokih kamenih stijena s samo jednim ulazom, 200 metara visokim i uskim klancom, Petra izaziva strahopoštovanje na prvi pogled. Khazne al-Firaun ili “Faraonska riznica” kako ju nazivaju lokalni beduini, vjerojatno je najpoznatiji light motiv koji većina ljudi ima za spomen Petre poput filma o Indiani Jonesu.

No, ova građevina samo je jedna od mnogih u stijene uklesanih grobnica koje možete vidjeti. Osim toga, u Petri možete vidjeti i veličanstveni rimski kameni amfiteatar za čak 3000 ljudi.

Tu je i El-Deir, jednostavna ali ujedno i najljepša građevina drevnih Nabatejaca, prvih stanovnika Petre, koja se u srednjem vijeku koristila kao samostan religijskih pustinjaka.

Važno napomenuti da je najbolje vrijeme za posjet proljeće i zima kada su inače ekstremno visoke temperature, većini turista ugodne.

Pyramids of Giza

Piramide u Gizi, veličanstveni Egipat

Povijest Egipta oduvijek je privlačila svojim neobičnim i misterioznim religijskim vjerovanjima. Koliko su ona bila važna za stare Egipćane dokaz su i Piramide u Gizi, jedna od najznačajnijih postignuća u ljudskoj povijesti.

Veličanstven sklop od tri piramide, koje su izgrađene prije 3000 godina kao nekropole za faraone iz IV. dinastije, jedine su preostale građevine s liste čuda antičkog doba.

Najpoznatija i najveća od njih je Keopsova ili Velika piramida, koja je sagrađena od više od milijun kamenih blokova teških najmanje dvije tone, koji se na vrhu veličanstveno spajaju u savršeni točku.

egipat piramide

Ispred nje nalazi se i čuvena Sfinga u kamenu koja čuva ulaz u posljednje počivalište moćnog faraona. Druge dvije piramide, manje su no jednako spektakularne grobnice faraona Kefrena i Mikerina.

Najbolje vrijeme za posjet piramidama je hladnije doba godine, jesen – zima, kada je i vrhunac turističke sezone pa preporučujemo da svoju ulaznicu (ograničen broj dnevnih posjeta) unaprijed rezervirate.

Angkor

Angkor – hramovi drevnog Kmerskog carstva

Fascinantne ruševine Angkora, skrivene u divljoj prašumi Kambodže, godišnje posjeti oko dva milijuna ljudi. Napuštene u 15. stoljeću zbog dugog razdoblja suše, slučajno su ponovo otkrivene 1860. godine kada se francuski istraživač Henri Mouhot uputio u ekspediciju po bujnim prašumama Kambodže.

angkor kambodza

Angkor se prostire na čak 640 kvadratnih kilometara s više od tisuću hramova posvećenih budističkim i hinduističkim bogovima. Najpoznatiji od njih je Angkor Wat, najveća vjerska građevina na svijetu.

Pažnju turista plijene i predivni hram Bayon te hram Ta Phroma koji je u potpunosti obavijen golemim prašumskim drvećem starijim i od petsto godina (hram je poznat i po scenama iz popularnog filma Tomb Raider).

Mistično okružje prašume, tisuće Budinim kipova, legendi i priča isklesanih rukom u kamenu tijekom izgradnje u 12. stoljeću, UNESCO je zaštitio kao neprocjenjivo blago kulturne baštine ljudske povijesti.

Za obilazak Angkor kompleksa hramova potrebno je odvojiti barem nekoliko dana jer ih je nemoguće sve obići pješice. Zato su tu uvijek nasmijani lokalni poduzetnici pa se možete odlučiti i za obilazak biciklom, taksijem ili specifičnim tuk-tukom.

Chichén Itzá

Chichén Itzá – dragulj izgubljene Majanske civilizacije

Rukom isklesane kamene piramide i hramovi u čast okrutnih bogova kojima su se prinosile ljudske žrtve, Chichén Itzá glavni grad nekada moćnog Majanskog carstva koje se nalazilo na području današnjeg Meksika, privlači milijune znatiželjnih turista godišnje.

U kompleksu ruševina, izdvaja se hram Kukulkan ili El Castillo, veličanstvena kamena piramida koja fascinira ne samo gradnjom već i astrološkim i matematičkim znanjem Maja – 365 stepenica sagrađenih s četiri strane građevine, predstavljaju dane u godini i strane svijeta.

Chichén Itzá

Koliko je bilo napredno njihovo poznavanje astronomije pokazuje i činjenica da se za vrijeme proljetnog i jesenskog ekvinocija, sunčeve zrake savršeno poklapaju s likom zmije na hramu i tako označavaju godišnju promjenu klime.

Chichén Itzá nije samo dokaz visoke znanstvene razvijenosti Majanske civilizacije, on je centar trgovine tadašnjih naroda Jukatanskog poluotoka, on je dokaz njihove živopisne, urbane i bogate kulture.

Pa, koji je razlog i zašto su tijekom ranog 15. stoljeća svi stanovnici ovog grada otišli i ostavili ga na milost neumoljive snage prašume koja ga okružuje, pitanje je na koje još uvijek ne znamo odgovor.

Najbolje vrijeme za posjetiti ovu neprocjenjivu UNESCO kulturnu baštinu te jedno od novih Sedam svjetskih čuda je rano proljeće, zbog tropske klime s puno vlage, kada su temperature najumjerenije.

Ruševine su otvorene svaki dan a posebno su atraktivne u večernjim satima kada možete uživati u spektaluranom light showu.

Rapa Nui

Uskršnji otoci – dom misterioznih kamenih kipova

Poznati kao i Rapa Nui, Uskršnji otoci ime su dobili pa danu kada su otkriveni. Na Uskršnji dan godine 1722. otkrio ih je Nizozemac Jakob Roggeveen.
Ovaj mali polinezijski otok smješten nasuprot Čilea od svojeg otkrića do današnjih dana izaziva kontroverze svojim monumentalnim kamenim glavama (moai kipovima).

cile uskrsnji otoci easter islands

Mnogo je teorija kako su nastali ovi četiri metra visoki i 13 tona teški kipovi, neki čak tvrde da su ih vanzemaljci oblikovali, no najvjerojatnije je da su kipovi, njih čak 400, oblikovani ljudskom rukom i posvećeni važnim ljudima tadašnjeg otočkog naroda. No to niti malo ne umanjuje njihovu veličanstvenu ljepotu i tehniku gradnje.

Uskršnji otoci tijekom cijele godine imaju vrlo ugodnu klimu (maksimalna temperatura je oko 25ºC) pa ih možete posjetiti bez obzira na doba godine. Do njih je najjednostavnije doći avionom iz Santiaga, Čile.

U obilazak otoka najbolje se uputiti biciklima (mogu se iznajmiti po dolasku na otok) jer se arheološka nalazišta nalaze po cijelom otoku i obilazak pješice bi mogao oduzeti puno vremena.

Iako većina turista na Uskršnje otoke dolazi isključivo zbog kamenih kipova, ako vam vrijeme dopusti ne propustite priliku uživati u kupanju i sunčanju na prekrasnim plažama.

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button