7 zanimljivosti o dijamantima

Dijamanti su prisutni u društvu već stoljećima i plijene pažnji mnogih pa smo stoga objavili 7 zanimljivih informacija o dijamantima.

Dijamanti, kao što znamo, već stoljećima predstavljaju čistoću, neuništivost te su statusni simbol u kulturama širom svijeta. Taj status dijamant je zaslužio svojim fizikalnim svojstvima koja su ljudi već davno prepoznali iako ih nisu mogli znanstveno ispitati.

Svojstva kao što su nevjerojatna tvrdoća, postojanost, rijetkost, visoka prozirnost i bistrina ovog minerala još i danas zaokupljuju maštu i džepove mnogih. S toga ćemo u slijedećim retcima saznati nekoliko zanimljivosti baš o njima. dijamantima.

  • > Dijamant, iako najtvrđi mineral na planeti Zemlji, nije neuništiv te ga je moguće napuknuti ili čak smrskati koristeći čekić.
  • > Čak 80% od ukupno iskopanih dijamanata koristi je u industriji, dok je samo 20% dovoljno visoke kvalitete za korištenje u nakitu.
  • > 2004. godine astronom Travis Metcalfe sa svojim je kolegama otkrio dijamantnu zvijezdu od 10 bilijun trilijun trilijuna karata udaljenu 50 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Centaurus. Zvijezda je zapravo nekoć bila poput našeg Sunca, ali se u međuvremenu ugasila i smanjila te je ostala samo komprimirana dijamantna jezgra koju su astronomi nazvali Lucy po pjesmi “Lucy in the sky with diamonds” od grupe The Beatles…
  • > Dijamanti su nastali prije 3 bilijuna godina ispod Zemljine površine od ugljika pod utjecajem visoke temperature i tlaka.
  • > “Stogodišnji dijamant”, koji je dio blaga Britanske Krune, jedan je od najvećih, moderno izrezanih dijamanata bez greške težak 273.85 karata, dok je grumen iz kojeg je nastao bio težak čak 600 karata.
  • > De Beers je kompanija koja je stvorila trgovanje dijamantima kakvo poznajemo danas, a ako želite od njih kupiti dijamant morate igrati po njihovim pravilima. Dijamante prodaju na dražbama koje nazivaju “pogledi” te se održavaju 10 puta na godinu, a za kupiti ih morate biti takozvani “sakupljač pogleda” odnosno preprodavač dijamanata koji mora uzeti mali broj neobrađenih dijamanata koje im De Beers ponudi bez odbijanja jer ih inače De Beers neće više pozvati, zatim dijamante obraditi do savršenstva te ih isključivo obrađene dalje preprodavati. De Beers dijamantni kartel danas drži oko 65% tržišta dijamanata za razliku od samih početaka gdje su držali monopol sa gotovo 90% osvojenog tržišta.
  • > Sedam zemalja koje proizvode oko 80% svjetskih zaliha dijamanata su Rusija, Angola, Namibija, Zair, Australija, Bocvana i Južnoafrička Republika.

Više o dijamantima možete pronaći na stranicama : Dijamanti

Slika: shutterstock

Facebook Like Button