Zašto su Pink Panthers najpoznatiji svjetski pljačkaši dijamanata i dan danas

Najpoznatiji svjetski pljačkaši dijamanata modernog doba skupina je Pink Panthers.

Ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za poznatu organizaciju pod nazivom Pink Pantheri s balkanskog područja. Legendarna skupina profesionalnih pljačkaša dijamanata dominira scenom dugi niz godina.

Od njih strahuju brojni vlasnici draguljarnica i skupocjenog nakita diljem svijeta jer ne postoji elitno mjesto koje ovaj vrhunski tim nije oštetio za milijarde dolara.

ruzicasti dijamanti pink panthers pljackasi

IDEJU ZA IME PLJAČKAŠI SU DOBILI IZ POZNATOG KULTNOG FILMA „PINK PANTHER“
Neki smatraju da su pljačkaši dragulja veliki ljubitelji filmova jer su po jednom takvom kultnom filmu od strane Interpola dobili i ime.

Cjelokupna organizacija dobila je ime „Pink Panthers“ po uzor na film iz 60-ih godina od Blakea Edwardsa “Povratak Pink Panthera” iz 1975. godine gdje se nespretni inspektor Peter Sellers bori s pljačkašima dijamanata.

Upravo na identičan način moderni pljačkaši izveli su brojne pljačke dijamanata po primjeru legendarnog filma do te mjere da imitiraju scenu iz filma u kojoj sakrivaju ukradene dijamante u kutijama od kreme.

OVDJE saznajte gdje je najveće svjetsko tržište dijamanata

KAKO TO RADI SKUPINA PINK PANTHERS – NESTANU U MAKSIMALNO JEDNOJ MINUTI
Niti jedna svjetska mreža policije već godinama ne može dokučiti na koji način radi jedna od najpoznatijih organizacija pljačkaša dijamanata.

Razvili su brojne teorije i sheme, a u Parizu je posebno za njih osnovana grupa specijalne policije koji se nazivaju „Pink Panthers“.

Profesionalni, uigran i jako dobro razrađen tim najveće pljačke svijeta obavlja u roku od maksimalno jedne minute, govore više svjetskih jezika, lako se prilagođavaju i utapaju u okolinu, a mjesto za koje se odluče opljačkati nekoliko tjedana unaprijed dobro razrade.

Svatko u timu ima posebnu funkciju u čemu je najbolji, a zanimljiva činjenica je da se ne zna tko stoji na vrhu legendarnog lanca pljačkaša draguljarnica. Postoje samo pusta nagađanja i teorije.

pljackasica Olivera Ćirković pink  Panthers

OLIVERA ĆIRKOVIĆ – ŽENA NA ČELU KARIZMATIČNE GRUPE PINK PANTHER
Zanimljivo je da je jedna pripadnica, jedina žena u toj pljačkaškoj organizaciji, bila ujedno i na čelu Pink Phantersa. Olivera Ćirković bila ipak uhapšena te je u knjizi „Ja, Pink Panter“ iskreno progovorila o jednom periodu života u kojem je krenula stramputicom kriminala.

Olivera Ćirković, poznata reprezentativka u košarci, provela je u zatvoru u Grčkoj 8 godina kazne i postala poznata nakon uhićenja širom svijeta po svom djelovanju.

Najbizarniji je dio da je uspjela pobjeći iz jednog od najčuvanijih i najstrožih grčkih zatvora te da je napisala knjigu od koje zastaje dah.
Triler je to s uzbudljivim dijelovima kao u napetim akcijskim filmovima, ali i s elementima dubokih psiholoških momenata koje je doživjela.

OVDJE saznajte kako se određuje cijena dijamanata

PINK PANTHERSI U BROJKAMA
Smatra se da organizaciju čini oko 160 članova, od kojih 60 članova redovito sudjeluje u raznim akcijama.
200 najskupljih draguljarnica na svijetu bilo im je na meti, a uspješno je opljačkano 160 draguljarnica.

Prema procjeni Interpola opljačkali su oko 500 milijuna dolara u dragom kamenju, koje nikada nije pronađeno. Najveće svjetske pljačke draguljarnica bile su u Japanu, Parizu, Londonu i Dubaiju.

U strogom centru Pariza 2008. godine odnijeli su 90 milijuna eura, dok su se u centar Dubaija dovezli s dva automobila u shopping centar i uzeli kamenje u vrijednosti od 11 milijuna eura.

Japanska nacija zapamtit će Pink Panthers pljačkaše po krađi najskuplje ogrlice u svijetu pod nazivom L’Incomparable, a izradio ju je draguljar Mouawad. Oko velikog dijamanta nalazi se 90 manjih dijamanta težine 230 karata.

Jako malen postotak pljačkaša dragulja završio je u zatvoru, a oni koji i završe tamo vrlo ubrzo pobjegnu iz njega. Pitamo se kako im to samo uspijeva?

kradja

“MODERNI JUNACI” SUVREMENOG DOBA?
Živuće legende upisali su se i u knjigu nevjerojatnih događaja na čiju temu su snimljeni razni dokumentarci, sheme, a “pozitivan” su uzor brojnim pljačkašima. Zašto?
Moto Pink Panthersa je zapravo izrugivanje zapadu i njihovom bezobrazluku, a najviše ih veseli kad ukradeni dijamant od strane „bogataša“ proslijede dalje.

Oni su dobili i naziv moderni junaci suvremenog doba, jer do sada, u 10 dugih godina pljačka diljem svijeta, niti jedna osoba nije stradala, niti im je cilj nasilje.
Možda su upravo iz tog razloga privukli simpatije diljem svijeta i rijetke su osobe koju moderni Pink Pantheri pomalo ne fasciniraju.

Također, većina prolaznika, koje su službene osobe ispitivale zbog mogućeg očevida, rekli su da bi vrlo rado pomogli Pink Pantherima da se slučajno nađu u takvoj situaciju prema čemu možemo zaključiti da izazivaju pozitivne vibracije kod ljudi, ali ne i kod vlasnika draguljarnica.

Oni su iznimno inteligentni, upadaju na sve destinacije koje smatraju zanimljivima i jednostavno su neustrašivi. No, zanimljivo je da niti razna udruženja internacionalnih policija nisu pomogla u rješavanju ovog slučaja, tako da će za sada Pink Pantheri ostati “legende” modernog doba.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button