Bonton kupovanja dijamanta

Dijamant – najmoćniji talisman, simbol sreće i vjernosti u ljubavi!

Da li Vas sama pomisao o kupnji dijamantnog prstena jednostavno preplavi? Nemojte misliti da znate dovoljno o certifikatima, inkluzijama, težinama i bojama… Morate imati I osjećaje I dobro znanje o dijamantima, prije nego krenete u kupovinu. Za nekoga je kupnja dijamanta značajno ulaganje te često prigoda ne uključuje samo financijske obveze, već i emocionalne.

Zašto je bitno znanje o dijamantu? Na žalost u svijetu postoje ljudi koji će Vam moći podvaliti stakleno kamenje ili cirkon koji naliči dijamantu – za novce koje ste voljni dati za dijamant zasigurno ne želite nešto što ne vrijedi ni upola od toga koliko ste uložili, zar ne?!
Zato ćemo Vam mi malo pomoći I otkriti male tajne za vrijeme kupovanja dijamanta I uz to u kojim prigodama je dijamant najznačajniji.
Svi znamo poslovicu “Dijamanti su najbolji ženski prijatelji” te se on najčešće kupuje za zaruke.
No da bi dijamant bio onaj pravi ipak morate znati one osnovne stvari.

Boja dijamanta
Boja je najvažnija karakteristika dragog kamena i jedan je od ključnih faktora u određivanju vrijednosti dijamanata.. Postoje dvije boje dijamanta: prirodna boja i bezbojni dijamanti. Prirodno obojeni dijamanti imaju veću vrijednost, pogotovo ako imaju jači intenzitet boje. Bezbojni dijamanti nemaju toliku vrijednost kao i obojeni i njihova cijena je veća ako su primjese boja manje vidljive.
Najrjeđi prirodno obojeni dijamant je crvena i ljubičasta boja. Žuti i smeđi dijamanti su češći, dok plavi i zeleni su isto vrlo rijetki. Žuta, plava i ružičasta spadaju među najspektakularnije boje dijamanata.Najpoznatiji prirodno obojeni dijamanti su Dresden Green, Sultan off Marocco, Hope, Transvaal Blue i Tiffany Yellow.

Čistoća dijamanata
Čistoća (clarity) dijamanta ocjenjuje se analizom tih unutarnjih defekata tvz. inkluzija (inclusions) u kamenu i njegovih površinskih oštećenja (blemishes). To dvoje zajedno predstavlja karakteristiku čistoće, koja ujedno služi i za identifikaciju dijamanta budući da dva kamena ne mogu imati iste inkluzije na istome mjestu te tako čine svaki dijamant posebnim.

Dijamantni rez
Dijamanti se bruse u različitim oblicima, kao ovalni, jastuk, kruška, markiz i sl. no među najpopularnijim oblikom je tzv. okrugli brilijant, koji ima 57 ploha (odnosno 58 ako njegova donja strana ne završava u špic nego u plohi). Osim njega imate srcolike, suzaste, pravokutne i druge oblike. Popularan je i Srcoliki rez koji je posljedica filma Titanic i priče koja se vrti oko plavog dijamanta rezanog u obliku srca. Srce oceana je dalo dizajnerima ideju da naprave plavi safir rezani u obliku srca i nešto veći od dimenzija dragulja pod istoimenim nazivom.

Karat težina dijamanta
Ovo je glavni faktor koji određuje cijenu nekog dijamanta- To bi značilo da 100 komada od 0.01 karata iste boje , rezanja, čistoće je puno jeftiniji nego jedan komad od 1 karata, iako se radi o težini i kvaliteti. Svakako, razlog je u rijetkosti krupnijih komada dijamanata, a manji komadi su češće nusproizvod kod rezanja dijamanata.


” Ako želite kupiti dobru stvar preporučuje Vam se 14-karatno bijelo zlato, okruglog oblika, boje H, veličine između 0.5 i 0.75. Ako želite proći jeftino tražite 9-karatno zlato, okruglog oblika, boje J, veličine između 0.3. i 0.5 . A ako zaista želite kupiti izuzetno dobar i cijenjeni prsten, izaberite platinu, okruglog oblika, boje F, veličine između 0.75 i 1.0.”
Možda Vam ovo ne znači trenutno ništa, to su samo riječi, no ako odete u zlatarnu i tražite razliku i da Vam ove riječi pokažu, zaista ćete i vidjeti razliku u vrijednosti.
Uvijek od prodavača trebate tražiti certifikat za kupljeni dijamant u kojem možete jasno vidjeti sve karakteristike tog dijamanta. Ipak ne želite da Vas netko prevari i podvali Vam nešto upola vrijedno od kupljenog. Dijamanti nisu jeftini i certifikat je najmanje što možete očekivati kad ga kupujete. Preporučujemo Vam da prije nego samo uđete u zlatarne, dobro ih i provjerite.

Da li znate za Hopeov dijamant?!
Legenda kaže da je plavi dijamant izuzetne vrijednosti i ljepote jednom bio 112-karatno oko na kipu Hindu-božice Site. Kada je kamen ukraden, božica je prorekla nesreću svakome tko ga bude imao. Francuski kralj Louis XIV nosio ga je samo jednom, a potom umro od malih boginja. Louis XVI i Marija Antoinetta su ga nosili i završili na giljotini.
Dragulj je dobio ime po jednom od vlasnika, Henryju Thomasu Hopeu. Izloženi dijamant nalazi se u Smithsonian Institutu u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim državama, te svoju legendu još uvijek nosi s sobom…

Autor: Azra Terzić
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button