Advent u Beču

Austrija je domovina najizvođenije božićne pjesme “Tiha noć, sveta noć”, a poznata je i po brojnim advendskim sajmovima i koncertima uoči Božića. Glavni grad je Beč koji se smjestio na obali Dunava na sjeveroistoku zemlje. Osnovan je u 5. stoljeću prije Krista od strane Kelta, a kroz povijest je igrao značajnu ulogu u mnogim državama i savezima. Omiljena je turistička destinacija zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika, a veliki broj turista slijeva se u Beč koji je najsvečaniji u vrijeme Božića i već tradicionalnih advenskih sajmova.

bec-bozic-1

Mjesta koja ne smijete propustiti

Obavezno posjetite bečki glavni simbol katedralu sv. Stjepana, koja je smještena u staroj gradskoj jezgri i pod zaštitom je UNESCO-a, a ispred koje se odvija najspektakularniji sajam u vrijeme Adventa. Katedrala je obično obasjana raznobojnim laserskim bojama koje daju dodatni poseban božićni ugođaj.

Razgledajte dvorac Schönbrunn i Belvedere gdje ćete u dvorištima dvoraca pronaći u ponudi primjerke najljepšeg nakita za kićenje božićne jelke.

bec-bozic-3

U šetnji Bečom, dok pijuckate toplo kuhano vino, zapaziti ćete ispred zgrade Parlamenta drveće koje je okićeno raskošnim plavim rasvjetnim lampicama, a koje golim krošnjama daju savršeno romantičan izgled.

Uz tradicionalne vruće austrijske kobasice i vino s klinčićima obiđite zabavni park Prater i njegov monumentalni kružni vrtuljak, mjesto s kojeg puca prekrasan pogled na cijeli okićeni grad.

Albertina je muzej koji posjeduje najbogatiju grafičku zbirku na svijetu od 65.000 crteža i oko milijun grafika. Ispred muzeja primijetiti ćete predivno ukrašenu božićnu jelku koja može biti savršeno mjesto za fotografiranje.

bec-bozic-4

Gastronomija

Ono što svakako treba probati u Beču jest bečki odrezak ili kako ga austrijanci zovu Wiener Schnitzel odnosno pohano meso koje zbog uobičajene obilnosti porcije, slobodno s nekim prijateljski podijelite.

Sacher torta je nezaibilazna slastica i jedna od gastronomskih bečkih simbola. Čokolada, marmelada od marelica, malo jaja, puno truda i pokoja slastičarska tajna Sacher tortu čine pravom gozbom za nepce.

bec-bozic-2

Shopping

Najpoznatija ulica, koja je ujedno je i pješačka zona, nalazi se u samom srcu Beča i zove se Kärntner Straße, a proteže se od trga Stephanplatza do trga Karlplatza gdje ćete pronaći niz zanimljivih trgovina za savršenu kupnju. Ulice Graben strasse i Judengasse također obiluju mjestima za shopping ili odmor uz fini topli čaj, kavu ili isprobavanje kolača u popularnim slastičarnicama.

Altmann i Kühne dućan je s ručno izrađenim slasticama tradicionalne recepture poznate u cijelom svijetu. Savršeno mjesto za božićne poklone kako za djecu tako i za najmilije. Adresa: Graben 30, Beč

Izdvajamo

> Vožnja fijakerom odlična je turneja koja podsjeća na carska vremena kada u romantičnoj vožnji pod toplim pokrivačima možete vidjeti najstariji dio Beča.
Božićni običaji u Austriji
> U vrijeme Božića stari običaj u Austriji nalaže da se za vrijeme obroka ispod stolnjaka stavlja sijeno, što podsjeća da je Isus rođen u štalici.
> Božić se čestita kada se prva zvijezda pojavi na noćnom nebu uoči samog Božića.

bec-bozic-5

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button