Australija je napravila najveću svjetsku mrežu morskih parkova i rezevata

Australija je napravila najveću svjetsku mrežu morskih parkova u kojoj se povećavaju različite zabrane.

U Australiji će se povećati zabrana za bilo kakvo pecanje, ribarstvo, uljna ili plinska istraživanja. Područje će pokrivati 3 milijuna četvornih km oceana, uključujući cijelo Colar more, i time obuhvatiti trećinu teritorijalne vode otočnog kontinenta.
Broj australskih morskih rezervata povećati će se sa 27 na 60.

OVDJE saznajte više o Australiji i njenim prirodnim ljepotama

Tasmanija australski otok čiji tasmanski vrag uživa u netaknutoj prirodi
Australija najpoželjnija zemlja za život
Australska vina su među vodećima igračima na globalnoj vinskoj sceni


Štiti će se vode koje pokrivaju područje veliko poput Indije i ograničiti će se ribarenje u nekim od najosjetljivijih područja.
Morski rezervati su učinkoviti u obnovi morskog ekosustava. Sve veći broj iskustava iz cijelog svijeta pokazuje da u cjelini, ako se manje iskorištavaju dionice ribe u svrhu ribarstva, vrste će se povećati za dva do tri puta u roku od dvije do pet godina zaštite.

Morski rezervati su najmoćniji alat koji imamo za očuvanje mora. Uspostavom mreže morskh rezervi (ili morskih zaštićenih područja) pružit će se temelj za očuvanje i oporavak ugroženih morskih vrsta, te će se nadopuniti postojeći upravljački mehanizmi, kao što je to regulacija samog ribolova.


Rezervat potencijalno pruža tampon protiv globalnih promjena u okolišu i djeluje kao neka vrste police osiguranja. Time je povećana ekološka povezanost između pojedinih rezervi i dolazi do bitnog očuvanja i zaštite sustava.
Stvara osjećaj prirodnog morskog okoliša, gdje ljudi mogu uživati, a ugrožene vrste će biti zaštićene vječno.

“Vrijeme je da svijet skrene svoju svijest prema zaštiti naših oceana!”

Tekst: Azra Terzić
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button