Australija najpoželjnija zemlja za život

Australija je država koja zauzima istoimeni kontinent, a zbog obilja prirodnih bogatstava ima vrlo visok životni standard.

Obiluje različitim biljnim i životinjskim vrstama koje su jedinstvene u svijetu, a prvi tobolčari, klokani koji su ujedno i simbol Australije, pojavili su se na tom području prije 15 milijuna godina. Osim australskog kontinenta, pod teritorij Australije ubraja se otok Tasmanija, kao i brojni manji otoci u Indijskom i Tihom oceanu na južnoj Zemljinoj polutki. Okružuju je Indonezija, Istočni Timor i Papua Nova Gvineja na sjeveru, Solomonski otoci, Vanuatu i Nova Kaledonija na sjeveroistoku i Novi Zeland na jugoistoku.

Najrazličitije biljne i životinjske vrste kojima se Australija ponosi nećete pronaći nigdje drugdje. Za ovo podneblje posebno je karakterističan australski eukaliptus, koji čini više od polovice ukupne količine šuma eukaliptusa u svijetu. Baš kao i eukaliptus, tobolčari su se od postanka na različite načine prilagođavali ovdašnjim ekološkim uvjetima. Kao zaštitni znak Australije, klokani su također specifični po tome da svoje mladunce doje i nose u tobolcu, a imaju i drugačiju strukturu kromosoma od svih sisavaca na drugim kontinentima.

ayers-rock

Australski domoroci Aboridžini nastanjivali su ovaj kontinent najmanje 40.000 godina prije dolaska Europljana. Godine 1606. Australiju su otkrili Nizozemci, a Velika Britanija ju je kolonizirala 1770. godine. Novi Južni Wales, koji je u početku bio kažnjenička kolonija, osnovan je 1778. godine.

Australija je danas trinaesto po redu najveće gospodarstvo na svijetu, a ima 22 milijuna stanovnika. Glavni grad Australije je Canberra, a među najvećim obalnim gradovima su Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth i Adelaide u kojima živi više od 60 posto ukupne populacije. Zbog velikih prirodnih izvora bogatstava Australija ima visok životni standard još od 19. stoljeća, a posljednjih godina ima jedno od najuspješnijih gospodarstava na svijetu s visokim rastom ekonomije i vrlo niskim stupnjem inflacije.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Australiji:
1. Nacionalni park Kakadu

Zbog svoje jedinstvene flore i faune, ali i kulturnih vrijednosti za domorodačko stanovništvo, Nacionalni park Kakadu jedan je od najljepših u Australiji. Nalazi se u australskoj pokrajini Sjeverni teritorij, 171 kilometar istočno od grada Darwina. U parku se mogu razgledati neki od najstarijih i najvećih kolekcija prapovijesnih petroglifa na svijetu, starih i do 40.000 godina, a na njima su domoroci prikazali vjerovanje o nastanku svijeta kojeg su stvorili njihovi “duhovni preci”. Kroz Kakadu prolazi velika tropska rijeka South Aligator River, u čijoj okolici se izmjenjuju ekosustavi australskog poluotoka Top End. Njegova flora najraznovrsnija je u sjevernoj Australiji s 46 ugroženih i rijetkih vrsta i 9 endema. Kakadu je osnovan 1981. godine, kada je i upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

2. Sydney Opera House 

Sydney Opera House jedna od najpoznatijih građevina u Sydneyu, ali i svijetu. Unutar nje djeluje više institucija kao što su; Australijska opera, Australijski balet, Sydneysko Kazalište i Sydneyski simfonijski orkestar. Poznata je kao jedna od najzaposlenijih koncertnih dvorana na svijetu s više od 1.500 izvedbi i više od 1,2 milijuna posjetitelja godišnje. Kao pravu australsku turističku atrakciju Sydney Opera House svake godine dolazi vidjeti oko sedam miilijuna posjetitelja. Zgradu opere gradio je, od 1959. do 1973. godine, danski arhitekt Jørn Utzon, a 2007. je uvrštena na UNESCO-v popis mjesta svjetske kulturne baštine u Aziji i Oceaniji.

3. Canberra

Canberra je glavni grad Australije, a ujedno je i najveći grad australske unutrašnjosti, u kojem živi preko 300.000 stanovnika. Izgradili su ga arhitekti iz Chicaga, a njegova zgradnja je započela 1913. godine. Canberra se odlikuje velikom količinom zelenila koje se savršeno uklapa u urbani način gradnje, što je jedan od najranijih primjera takve vrste u svijetu. U njemu vrijedi posjetiti atraktivne muzeje i galerije kao što su, primjerice, Australska državna galerija ili Australski državni muzej.

canberra

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezici: engleski

Religija: potestanti (44 posto), katolici (27 posto), pravoslavci (3 posto), muslimani (1 posto) i budisti (1 posto)

Valuta: australski dolar (100 centa)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Canberra Airport

Kada putovati: najljepše je putovati između prosinca i veljače, kada je vrijeme ljetno i idealno za razne aktivnosti na moru

Vize: Od 1. srpnja 2011., hrvatski državljani mogu putem interneta podnositi zahtjeve za izdavanje elektronske vize za turistički ili privatni posjet Australiji. Za informacije se možete obratiti na adresu Veleposlanstva Australije, Centar Kaptol/3 kat, Nova Ves 11, 10 000 Zagreb.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Canberri su: Hyatt Hotel Canberra, Diamant Hotel Canberra ili Crowne Plaza Canberra. Cijene noćenja kreću se između 120 i 200 eura. U Canberri ćete pronaći i hostele čija je cijena već od 10 eura za noć.

Restorani: Među najboljima u Canberri su: Aubergine Restaurant, Couquette i The Lobby.

Oprez!

Za piće se preporuča flaširana voda. U siječnju 2011. godine, države Queensland, New South Wales i Victoria, uključujući i grad Brisbane, pogodile su snažne poplave. Prije putovanja, preporučamo da se raspitate o stanju u zemlji.

Regien Paassen / Shutterstock.com (muškarac); Jan Kratochvila / Shutterstock.com (sydney opera house)

Facebook Like Button