Bajkoviti lipanj u vašem vrtu – što sijati a što saditi u ovom dijelu godine

Bez obzira bili pravi vrtlar ili samo entuzijast sa par gredica ili uživate u nekoliko posuda začinskog bilja na balkonu, lipanj svima donosi obilje.

Povrće u vašem vrtu

U vrtu možete brati grašak, salatu, mahune, mladu mrkvu a ako pripremite zemlju u pred kraj mjeseca možda ćete brati i prve rajčice, paprike ili krastavce.

U gredice, na mjesto pobranih biljka, možete početi saditi zimske kulture kao što su cvjetača, kelj, kelj pupčar, brokula, poriluk, radič.
Iako ste ga već pobrali možete ponovno posaditi grašak. Topla zemlja i dovoljne količine vlage utjecati će na ubrzano klijanje i rast novih biljaka.

OVDJE saznajte koji su prirodni saveznici u vašem vrtu, balkonu i tersi

grasak

Obratite pažnju na rajčice, podvežite ih te kidajte zaperke na glavnim granama jer ćete tako usmjeriti snagu biljke u plod a ne u nepotrebno lišće.
Lagano možete čupkati začinsko bilje poput bosiljka, kopra ili mente dodajući mirisnu notu svojim jelima i salatama.

Cvijeće

Osim zamamnog i slatkastog mirisa procvalih lipa, procvjetali ljiljani i razno drugo cvijeće doprinose vizualnom ugođaju i šarenilu vrta.
Redovno uklanjajte ocvale cvjetne glavice, naročito kod ruža i ostalog dugogodišnjeg cvijeća kako bi biljku potaknuli na novu cvatnju.

OVDJE pogledajte kako stvoriti cvjetnu oazu uz pelargonije na vašem balkonu, terasi ili vrtu

radovi-vrt-lipanj-1

Pazite na visoke biljke penjačice koje će možda trebati povezati. Ni sada nije kasno za sadnju određenih cvjetnih biljaka. Toplo vrijeme je idealno za sadnju dugogodišnjih cvjetnica kao što su kana, dalija, maćuhice, ivančice, tratinčice ili zvončići.

OVDJE naučite kako privući leptire u vašu cvjetnu oazu

Voće u lipnju

Jagode polako u lipnju odlaze u zaborav, a pojavljuju se prve maline a pred kraj mjeseca i kupine koje će vam donijeti slatko zadovoljstvo za uloženi trud. Također u plod dolaze trešnje, višnje, marelice i rane sorte breskvi.

tresnje

Travnjaci

Travnjaci zahtijevaju stalnu pažnju. Toplo vrijeme i eventualna dostatna količina oborina pogoduje rastu trave pa kosilica mora biti u punom pogonu.
Nikako nemojte pokošenu travu ostavljati na travnjaku nego ju odmah pokupite s grabljama.

travnjak

Pokošenu travu možete iskoristiti kao pokrov radi sprječavanja nepotrebnog isušivanja tla ispod grmlja i u vrtu. Osim trava bujaju i živice te ih treba uredno orezivati i njegovati.

Zalijevanje

Ako količina oborina nije dostatna potrebno je uredno zalijevati biljke.
Pritom računajte na toplinski šok biljaka te ih nemojte direktno zalijevati sa vodom iz vodovoda.
Vodu iz vodovoda nalijte u posude za zalijevanje dan ranije te ih po mogućnosti ostavite na sunčanom dijelu vrta.

Najbolje vrijeme za zalijevanje je predvečer, nakon zalaska sunca.
Na ovaj način ćete izbjeći sunčane opekline koje mogu nastati od zaostalih kapljica vode.
Naručito obratite pažnju na novo posađene biljke. Bez obzira da li zalijevali biljke ili to čini kiša stvrdnutu površinu zemlje treba rahliti.

zacinsko bilje

Biljne uši i ostali nametnici

Nametnici ove vrste mogu se pojaviti i uzrokovati štetu u relativno kratkom vremenskom periodu. Zato je preporučljivo da cvijeće, voćke, ukrasno i začinsko bilje redovito obilazite i pregledavate.

OVDJE saznajte koji su prirodni saveznici u vašem vrtu, balkonu i tersi
Što je vrt ili balkon bez leptiranaučite kako privući leptire u vašu cvjetnu oazu

Za borbu protiv biljnih ušiju koristite ekološki prihvatljivu otopinu od koprive.
Nađite neko osamljeno mjesto na kojem ćete ubrati par stabljika koprive koje zatim prelijte vodom i ostavite da odstoji 24 sata.
Nakon toga procijedite vodu i razrijedite ju u omjeru jedan naprema deset i poprskajte male nametnike. Neće im biti previše ugodno.

Vrt traži neprekidni rad i pažnju u bilo koje doba godine. Još malo pa će uloženi trud i energija početi davati svoje rezultate a smočnica će se početi polako puniti prekrasnim plodovima ljeta.

Autor: Borna Marić

Facebook Like Button