Bale – istarski gradić prepun znamenitosti, skrivenih blaga i gastronomskih užitaka

Pitoreskni istarski srednjovjekovni gradić Bale, smješten nadomak Rovinja, u posljednjih je 15 godina doživio iznimnu preobrazbu. Mjesto je udaljeno od Rovinja svega 13 kilometara, a od Pule 20 kilometara. Općini pripadaju i hridi Kolona i Porer.

valle bale

Ulaskom u ovaj gradić kao da je vrijeme stalo, njegove znamenitosti govore o njegovoj 2000 dugoj povijesti, a svoj je novi oblik pronašao u održivom razvoju po mjeri čovjeka. Najljepše je zdanje, ukrašeno gotičkim kvadriforama, Palača Soardo Bembo koja je i danas najveća zgrada u Balama.

Palača Soardo Bembo bale

Ovo mjesto postalo je poznato okupljalište slavnih umjetnika te se tako svake godine u galeriji Ulika održava izložba “Castrum Vallis”, na kojoj sudjeluju mnogi poznati slikari.

Izložbu na kojoj svoje viđenje svijeta prikazuju akademski umjetnici, ali i oni bez visokog obrazovanja, pokrenuli su 1964. godine Vasilije Jordan, Dragica Cvek Jordan i Milan Cmelić, a ubrzo im se pridružio i Predrag Goll, Slavonac koji velik dio godine provodi u Balama.

Svako ljeto Bale postaju i mjesto ljubitelja glazbe gdje se odvija “Last Minute Open Jazz Festival”.

Panorama_di_Valle

Kada je 2004. godine sve započelo u Balama nije bilo blistavo

Općina je po svojoj razvijenosti bila posljednja u Istri. Uz snažan trend iseljavanja, četrdeset posto ukupnog stanovništva činili su umirovljenici, a isti taj postotak stanovništva bio je tek sa završenom osnovnom školom, dok su se studenti brojali na prste jedne ruke.

Niti tada aktualni razvojni plan općine nije nudio razloga za optimizam. Predviđao je prodaju 10-ak kilometara dugog obalnog pojasa i gradnju kamenoloma.

bale valle

Dobrim idejama i snažnom voljom odlučeno je nedostatke pretvoriti u prednosti

Ovdje je vodovodna mreža izgrađena tek 1972., a telefoni su po prvi put zazvonili tek krajem 80-ih, stoga se pristupilo pažljivo promišljenom konceptu razvoja, temeljen na razvitku selektivnih oblika turizma i poljoprivrede.

Plinio Cuccurin domaći je čovjek koji je imao velike zasluge u pokretanju genijalnih ideja ovoga grada.
Već s 15 godina radi kao berač bresaka, potom je radio kao konobar, a za vrijeme studija tri je godine vodio turističku zajednicu u Balama.

bale vale

Budući da je bio i stipendist Tvornice duhana Rovinj diplomiravši u Rijeci njegova poslovna karijera ne prestaje teći, ali Bale su mu ostale u srcu i odlučio je zajedno s ljudima izgraditi novi život u Balama.

Šest „nosivih stupova“ dovelo je današnje Bale u boutique grad u kojem se traži mjesto više

Netaknuta priroda s 10-ak kilometara dugom obalom, revitalizacija i turistička valorizacija više od 80 tradicionalnih gospodarskih zgrada, stancija, eko poljoprivreda s naglaskom na autohtonu sortu masline buža i gastronomske adute unutrašnjosti općine – ovčji sir i vino bili su pokretači novog doba Bala.

Kako su na jugozapadnom dijelu općine 1992. otkriveni ostaci dinosaura, to je dalo ideju za četvrti pravac razvoja – izgradnju muzeja i tematskog zabavnog parka posvećenog toj davno izumrloj vrsti.

istra bale

Znamenita prošlost starog srednjovjekovnog grada Bale, stoljetna rezidencija venecijanske plemićke obitelji Pergolo, razvija se uvažavajući činjenicu da je to zaštićena srednjovjekovna zona.
Da bi se osjetila njegova bajkovita atmosfera zamišljeno je da se turistima omogući da u njemu i odsjednu.

valle bale istra

Jedini na svijetu grad hotel

Na ulazu u grad ideja je imati zajedničku recepciju i restoran, apartmani i sobe bi bile u privatnim kućama, a pitoreskne uličice postaju hodnici hotela.
Lani se krenulo i s realizacijom inovativne ideje pretvaranja Bala u grad hotel, odnosno s izgradnjom difuznog hotela. Zamisao je da u prizemlju kuća budu poslovni prostori, koji bi se prvu godinu dali na besplatno korištenje start-up tvrtkama, dok bi na katu bile sobe za smještaj gostiju.

Posljednji stup razvoja bili su – leptiri

Naime, na području općine Bale obitava čak 390 vrsta leptira, od kojih su mnoge zaštićene zakonom i spadaju u visoko ugrožene vrste koje se rijetko mogu sresti u svijetu. Slijedom toga izrodila se ideja o multimedijskom centru posvećenom leptirima, arhitektonski potpuno uklopljenom u okoliš.

bale restoran

Vizija onoga što bi općina mogla biti, dobila je podršku stanovnika

Prvi val promjena dogodio se izgradnjom moderna sportska dvorana, koja je na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine osvojila prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata.

No temelji promjena su se nastavili. Proračun je dvostruko povećan a prirez smanjen na 1 posto. Pored toga, na temeljima u požaru nestale osnovne škole u godinu dana izgrađena je nova što je za stanovnike svakog mjesta izuzetno bitno za želj nastavka boravka u nekom gradu ili općini.

bale vale

U Balama stanovnici odlučuju o svojoj sudbini

Kad je na red došao projekt iskorištavanja obale, na skupu stanovnika odlučeno je da se zemlja ne prodaje, već da ide u zakup te je osnovana tvrtka Mon Perin.

Koncept tvrtke bilo je socijalno poduzetništvo, odnosno radničko dioničarstvo na komunalnoj razini.

Tvrtka je imala više od 900 osnivača, 420 stanovnika te prijatelje Bala iz cijele Hrvatske, koji su ukupno uplatili 31 milijun kuna. Pri tome, nisu bile dozvoljene pojedinačne uplate više od 50.000 kuna, kako nitko ne bi mogao biti većinski vlasnik.

Danas Mon Perin u općinskom proračunu sudjeluje s više od 20 posto, a vrijednost udjela koji su stanovnici po osnivanju dali znatno je povećana, i dalje raste te predstavlja dobar oblik štednje za mirovinu.

Po osnivanju tvrtke, obala je infrastrukturno opremljena te izgrađen kamp s 4 zvjezdice, koji danas u sezoni zapošljava stotinjak ljudi. Vode ga mladi obrazovani Baljani, čije je školovanje sufinancirala općina.

bale voće

U sklopu parka, na 8 hektara, zasađen je vrt s povrćem i 1600 stabala voćaka. Zanimljivo je da se njegovi plodovi ne koriste samo u restoranu, već su i besplatno dostupni turistima, korisnicima kampa koji slobodno beru plodove na čistoj istarskoj zemlji.

Pored projekata, u skladu s inicijalnom idejom da se svim stanovnicima poboljša standard, mnogo se radilo i na socijalnim mjerama za stanovnike.
Naknada za novorođenčad iznosi 10 000 kuna, osiguran je besplatni vrtić i prijevoz za školarce, studentske stipendije, pomoć umirovljenicima te sufinanciranje kredita za obnovu pročelja kuća.

Luksuzne stancije privlače turiste

Kad je riječ o stancijama, do danas je njih 40-ak pretvoreno u visokorazvijene kuće za odmor s bazenima i drugim pratećim objektima. Okružene su maslinicima i pašnjacima te s kuharima i poslugom na raspolaganju gostima.

Izgrađene su biciklističke i pješačke staze, a 2018. zaživio je i projekt parka dinosaura.

bale restoran vale

Zemljište za 1 Kunu

Budući da je još 2004. zaključeno kako će smanjenje broja stanovnika biti najveći problem, još jedna od društveno i socijalno odgovornih mjera je i dodjela zemljišta za izgradnju kuće za 1 kunu, na neograničeno razdoblje.

Nakon 10 godina neprekinutog života u Balama stječe se pravo kupnje zemljišta na kojoj je kuća izgrađena, po cijeni znatno nižoj od tržišne.

Pored toga, osnovana je zaklada koja jamči za hipoteku za izgradnju kuće te sufinancira kamate stambenog kredita. Mjera koja je za cilj imala zadržavanje postojećih mladih obitelji i poticanje doseljavanja urodila je plodom.
Do sada je dodijeljeno 20-ak građevinskih čestica, od čega pola njih doseljenicima u Bale.

kafić bale jazz

Općina Bale među 25 najrazvijenijih u Hrvatskoj

Rezultat svih ovih mjera je taj da se danas 60-70 posto stanovništva bavi turizmom, maslinovo ulje koje proizvode pobire nagrade na natjecanjima, a proračun po glavi stanovnika općinu danas svrstava među 25 najrazvijenijih u Hrvatskoj.

Sve to Bale danas čini iznimno privlačnim mjestom za život, a za turiste destinacijom koju svakako vrijedi uvrstiti na svoju bucket listu.
Ako vas put nanese u taj dio Istre, svakako dajte sebi vremena da otkrijete ovu još uvijek dobro čuvanu tajnu i uživajte!

Tekst B.B. – na bazi intervjua gosp. Plinia Cuccurina

.

Facebook Like Button