Biciklijade udruge Srce Velebita u 2020.

Ljubav prema Velebitu, biciklizmu i Lici urodili su idejom o biciklijadi koja je stoga i dobila naziv Srce Velebita.

Od skromnih početaka u rujnu 2017. do danas, Udruga je povećala broj i raznovrstnost programa od kasnog proljeća do rane jeseni. Tijekom protekle četiri godine s gotovo 2000 sudionika, postala je prepoznatljiv sinonim za biciklističke ture iznimne ljepote i uvijek dobru zabavu.

biciklizam-velebit

Obzirom na raskošnu prirodu lovinačkog kraja s bezbroj izvora pitke vode, bistrim potocima, mirisnim livadama i jezerom podno moćnog Velebita i njegovih najviših vrhova, Svetog brda i Vaganskog vrha, svake godine organizatori urede jednu do dvije nove biciklističke staze raznih razina zahtjevnosti kako bi zadovoljili potrebe gostiju od obitelji s djecom do vrhunski spremnih biciklista i takmičara.

biciklizam-velebit-2

Sljedeći upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, uz sve nužne mjere opreza i zaštite od COVID-19, ove godine prvo kreće biciklijada Sveti Rok MTB od 12.-14.06.2020.

U petak 12.06. predviđene su vođene bike & hike ture na Tulove grede, 45 km biciklom i 2,5 sata pješice odnosno na Zir, 30 km biciklom i 2,5 sata pješice.

biciklizam-velebit-4

U subotu 13.06. su ponuđene tri vođene biciklističke ture:

- premijerni 78 km dugački „majstorski ciklus“ samo za vrhunski spremne bicikliste koji s pravom nosi ime Srce Velebita Epic;
- 43 km srednje teške, ali tehnički zahtjevne staze koja nagrađuje veličanstvenim pogledima, stoga nazvana Winnetou (iz Like preko Velebita na more)
- obiteljska, srednje teška staza od 40 km koja prolazi preko livada i okolnih brežuljak uz bistre potoke imena River Deep Mountain High.

U nedjelju 14.6. u ponudi su:

- Mile vode, 64 km vrlo teške staze velebitskim bespućima,
- Hard, 55 km divljinom Velebita (MTB i gravel poslastica)
- Zir i Suvajski bunari, 35 km lagane staze za obitelji uz izvore, mlinove i lokalne OPG-ove!

Za sve zaljubljenike Velebita, spreman je i 15. Velebike Express (19. – 21.6.) – bike avantura duga 150 km Sjevernim i Srednjim Velebitom koja započinje usponom iz Like na Velebit (visinska razlika 1600 m/nv), a nastavlja se kroz NP Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit.

Za sve koji krajem ljeta ne mogu bez velebitskih izazova, ove godine po prvi puta kreće Velebike Marathon (26. – 30.8.) – 250 km na mtb i gravel biciklima duž cijelog Velebita. Zbog smještajnih kapaciteta prvih 16-ero prijavljenih maratonaca Srca Velebita ulaze u povijest.

biciklizam-velebit-3

Kraj velebitske sezone već tradicionalno pripada biciklijadi i utrci Uspon na Tulove grede (11.-13.9.) na težoj i lakšoj stazi u ženskoj i muškoj kategoriji te AC/DC kategoriji e-bikeova. Sasvim nove trase utrke u odnosu na tri prethodne godine garantiraju i dosadašnjim natjecateljima nove i još veće izazove!

Više informacija, fotografije, GPX tragovi te prijavnice na: www.outdoorlab.hr

Facebook Like Button