Gacka i Lika – naša su dika

Prva asocijacija pri spomenu Like je vjerojatno lički medvjed, mada je vjerojatnost da će ga netko sresti (osim u skloništu za medvjede u Kuterevu) vrlo mala.

Daleko je sigurnije da će se naići na rijeku ponornicu (što bi s pojmom vidljivosti trebalo biti u oprečnosti), a u Lici su takve čak dvije: Lika i Gacka. Prvospomenuta je najdulja lička ponornica (78 km) s izvorom na velebitskom Vrganskom vrhu (visina 600 m), pripada zatvorenom krškom slivu i završava u akumulacijskom jezeru Kruščica.

lika-03

Iako nije plovna, dovitljivi Ličani prekrivenim plovilom (koji zovu splavom) organiziraju vožnju, prilikom koje se može uživati u zelenilu obalnog raslinja.

lika-04

Rijeka Gacka danas je duga 61 km, a njezinom kraćenju , smanjenoj količini vode i gubljenu nekadašnje slikovitosti Gackog polja kumovala je izgradnja HE „Senj“. Da ne bismo naricali nad onim što se više ne može promijeniti, podsjetimo se na postojeću ljepotu, na tri slikovita izvora: Tonković vrilo, Klanac vrilo i Majerovo vrilo.

lika-06 lika-05

Svojom bistrom vodom, umirujućim žuborom i više ili manje sačuvanim mlinicama, rijeka Gacka predstavlja još jedan dragulj među prelijepim ličkim krajolicima.

Fotografije: Vesna Kranjec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button