Ljupki riječki tunel

Nakon što su uređeni tuneli ispod pulskog Kaštela i zagrebačkog Gornjeg grada i uključili se u suvremeni život spomenutih gradova kao izložbena (ali i performativna) i turistička atrakcija, od nedavno se to učinilo i s tunelom u Rijeci.

ri-tunel-2 ri-tunel-4

Kraći od dva spomenuta, riječki tunel u duljini od 330 metara povezuje otvore pokraj crkve svetoga Vida odnosno dvorište OŠ Dolac, dok treći krak dolazi, ali ne izlazi na Trg Riječke rezolucije.

ri-tunel

Tunel je prokopala talijanska vojska početkom Drugog svjetskog rata, a 1944. i 1945. služio je kao sklonište od savezničkih aviona (mogu se vidjeti talijanski natpisi u prijevodu „Rezervirano za protuzračnu obranu“). Ne naročito visok, tunel svojim oblim izgledom daje osjećaj zagrljaja, dio tla je betoniran, a dio prirodan prekriven zemljom i šljunkom.

ri-tunel-5

Betonirani zidovi mjestimice su prekinuti prirodnom takozvanom živom stijenom, što daje posebnu estetsku odliku. Dakako, tunel je vlažan , ponegdje kapa voda i u velikom dijelu je niska temperatura. Dobro osvjetljen neonskom rasvjetom i s prigodnom galzbom, tunel je posebno ugodan prolaz u vrućim danima.

ri-tunel-6

Budući da je nedavno otvoren, još su slabo obilježeni ulazi (Tko zna, zna), a nema niti dodatnog sadržaja, no kako se Rijeka priprema za Europsku prijestolnicu kulture (2020.), za očekivati su određeen promjene. Za sada se može uživati u tunelu kao tunelu!

Fotograf: Marko Gajski

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button