Bonton na skijalištu i savijeti za skijanje zlata vrijedni

Savjeti za ponašanje na skijalištu koji će vam jako dobro doći ili “spasiti glavu” osobito ako ste početnik.

Ukoliko ste početnik, treneri iz škole skijanja upozorit će vas na pravila ponašanja “u snježnom prometu” kako ne biste ugrozili ni svoj ni tuđi život. Skijanje je predivan način za odmor, ali ne zaboravite, i vrlo opasan ako se ne ponašate u skladu s pravilima koje je donijela Svjetska skijaška federacija (FIS).

Vrste staza

Za početak objektivno sagledajte svoje skijaške sposobnosti i izaberite lakšu stazu, ako ništa drugo – onda barem za zagrijavanje.

S djecom uvijek idite na staze prilagođene njihovoj dobi, čak i ako su iskusni skijaši.

Ako ste odlučili iskušati zahtjevniju stazu, pokušajte se voziti malo više uz rub staze kako vas ostali, iskusni i brzi skijaši ne bi “pokupili”. Pogledajte lijevo i desno kada počinjete skijati ili nakon zaustavljanja.

Ako pretječete skijaša ispred sebe ostavite dovoljno prostora između vas i pretjecane osobe za eventualne nenadane pokrete i skretanja.

Nikada se nemojte penjati na stazi prema gore

Morate doći do dna ili izaći sa staze postrani kako ne biste omeli ostale skijaše ili pak sami nastradali. Izbjegavajte se zaustavljati na uskim dijelovima staze ili onima sa smanjenom vidljivosti.

Uvijek se pomaknite sa strane ako trebate stati. Koristite se žičarom uvijek kada ste u prilici jer vam ona nudi prekrasan pogled na stazu, ali i prijeko potrebni odmor.

Ukoliko nema žičare u blizini vaše staze ili se ne želite vratiti na početak staze žičarom, tada obavezno provjerite kojim putem možete doći na novi spust bez da ugrozite svoje ili tuđe zdravlje.

Neke staze će na vašoj skijališnoj destinaciji možda biti zatvorene. Znamo svi da je zabranjeno voće najslađe, ali ne u ovakvim slučajevima. Ni slučajno se nemojte pokušavati spuštati zatvorenim stazama jer one su zatvorene s razlogom!

Opasne lavine

Vjerojatno  ste pogledali mnogo filmova u kojima snježna lavina odnosi sve pred sobom?

Žrtve lavina najčešće su rekreativci u planinama, a da vi ne postanete dio te crne statistike pratite znakove koje vam priroda daje.

Ako vidite napuknuti snijeg, vrijeme je polazak s tog područja jer to je očiti znak za potencijalnu lavinu. Ono što svakako trebate izbjegavati su strmi dijelovi.

Ako ste se već uputili na opasne dijelove, znajte da nikada ne smjete ići sami, te uvijek sa sobom morate imati mobilne i li neke druge uređaje s lokatorima.

Nemojte ići u područja dubokog snijega koji je manje od 3 dana star te općenito izbjegavajte džepove dubokog snijega.

Prirodne lavine događaju se zbog novog ili vjetrom nanesenog snijega koji postane pretežak za slabe naslage prijašnjeg snijega ili zbog naglog zatopljenja, ali gotovo uvijek ima očiglednih znakova nestabilnosti prije nego li se lavina pokrene.

Skijajte široko otvorenih očiju!

Pripremila: Linda Draškić Perak

Facebook Like Button