Božićna čarolija u Grazu

Prekrasan Austrijski grad čeka samo na vas ovog prosinca.

Svima nama poznat je grad iz susjedne države pod nazivom Graz (Austrija). Osim bogate kulture, povijesti i baštine, većini nas poznat je kao meka za ljubitelje mode, ali kao i jedan od najvećih predstavnika božićnog duha u ovom dijelu Europe. Dugogodišnja tradicija Graza već godinama okuplja brojne ljubitelje blagdanske atmosfere na glavnim trgovima uz brojne gastronomske delicije, kuhanog vina i blagdanskih kolačića.

Ako se uputite u ovo doba u Graz samo na jedan dan, nećete pogriješiti jer ćete zaista osjetiti čaroliju blagdanskih dana i predivnu atmosferu.

Advent u Grazu

Jedna od glavnih atrakcija i zanimljivosti po čemu je Graz poznat je upravo dugogodišnja tradicija održavanja adventa, a posebno onih božićnih. Također je bitno napomenuti da ovakve organizacije događanja donose veliku turističku i novčanu dobit od turista iz cijeloga svijeta, a Graz se ucrtao na mapa kao jedan od nezaobilaznih adventskih destinacija.

zvjezdice

O Grazu

Ovaj veliki grad u hrvatskim je knjigama poznat još pod nazivom Gradac što je proizlazi kao rezultat bogate povijesne kulture koja se i danas zadržala. Glavni grad Štajerske prema statističkim podacima je drugi grad po veličini u Austriji, a broji više od 250.000 stanovnika. Ono što karakterizira Graz je činjenica da se ovaj prostor razvio u važnu prometnicu između talijanskog i panonskog prostora, a bitno je napomenuti da je poznat kao važno gospodarsko središte južne Austrije. Karakterizira ga turizam od čega zapravo živi veliki broj stanovništva, automobilska i poljoprivredna industrija.

Znamenitosti Graza

Ako imate priliku posjetiti Graz bilo bi lijepo da posjetite najznačajnije znamenitosti. Odlično je to što se sve nalazi u strogom centru, a većina objekata može se obići pješke. Malo hodanja, božićnog duha i kuhanog vina, zasigurno će vam ostati u sjećanju. Prilikom dolaska u Graz zamijetit ćete samu povijesnu jezgru grada. Ona je specifična po tome što je primjer različitih umjetničkih stilova i povijesnih razdoblja, a od 1999.godine pod UNESCO-ovom je zaštitom. Također preporučujemo da posjetite Kunsthaus u Grazu (Kuću umjetnosti), Crkvu Srca Isusova, zgradu sveučilišta koje je poznato po brojnosti studenata, Dvorac Eggenberg i umjetni dvorac od čelika pod nazivom Murinsel.

Više turističkih informacija možete pronaći na sljedećem linku:
www.graz.at
Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter/ privatni album Marine Jakšić

Facebook Like Button