Čakre točke života u vašem tijelu

Koliko doista znamo o čakrama, gdje su smještene čakre u našem tijelu, koliko imamo čakri i koje je zaista njihovo značenje.
Riječ čakra potječe iz staroindijskog jezika sanskrt i doslovce znači kotač. Prema istočnjačkim duhovnim shvaćanjima, čakre su nevidljivi kotači unutar ljudske aure koji primaju, usmjeravaju i oslobađaju životnu energiju (Prana, Chi, Qi).

OVDJE saznajte više kako su 7 čakri u našem tijelu vrtlozi su životne energije

Čakre – vrtlozi životne energije

Čakri u našem tijelu ima sveukupno sedam, smještenu su u nizu od temelja kralježnice pa sve do vrha glave, odnosno njihov položaj odgovara glavnim živčanim spletovima u ljudskom tijelu.

U metafizičkom konceptu pak, čakre su energetska središta profinjene duhovne snage, koje djeluju na fizičkom, emocionalnom, misaonom i duhovnom planu. Premda nije riječ o materijalnim, anatomski dokazivim središtima, čakre su izravno povezane s našim fizičkim tijelom, krvotokom, žlijezdama i unutarnjim organima.

Prva ili korijenska čakra

Prva ili korijenska čakra nalazi se na samom dnu kralježnice i temelj je cjelokupnog energetskog sustava čakri.
Životnu energiju korijenska čakra crpi iz prirode, a povezuje se s osjećajem sigurnosti, stabilnosti i preživljavanja.

Ako je protok energije poremećen, to se manifestira kao egoizam i agresivnost ili jak neutemeljen strah prema životnim situacijama, tumače istočnjačke duhovne prakse.
Fizički, smatra se da prva čakra životnom energijom direktno utječe na debelo crijevo, noge i stopala.

Druga ili sakralna čakra

Druga ili sakralna čakra smještena u području zdjelice povezuje se sa spolnim organima. Osim spolnošću, smatra se da sakralna čakra upravlja i stvaralačkom energijom čovjeka.

Kad je čakra otvorena, osjećamo jaku volju za životom, kreativni smo i ne potiskujemo emocije. Poremećaji u njoj smatraju se korijenom ovisničkog ponašanja, i jakih negativnih emocija poput ljubomore i straha. Na fizičkoj razini ova čakra utječe na zdravlje spolnih i reproduktivnih organa te na zdravlje tjelesnih tekućina, krv i urin.

Treća čakra ili solarni pleksus

Treća čakra ili solarni pleksus ovo energetsko središte povezuje se s aspektom volje, moći i kontrole identiteta. Ako je treće čakra snažna, puni smo motivacije, osobne moći i senzibilnosti prema drugima.

Premalo ili previše energije solarnoj čakri manifestira se kao prevelika želja za moći nad drugim osobama, agresijom, zavisti ili nesigurnosti. Na fizičkoj razini djeluje na probavne organe, čira na želucu ili gastritis primjerice upućuju na probleme u solarnom pleksusu.

Četvrta ili srčana čakra

Četvrta ili srčana čakra predstavlja čovjekovo središte, spaja gornje i donje čakre u savršenu energetsku cjelinu. Povezana je s ljubavlju, dijeljenjem i sućuti. Ako energija pravilno teče kroz nju, osjećat ćemo ljubav i milosrđe prema svim živim bićima, dok će nas blokada učiniti izrazito hladnim i egoističnim. Povezana je sa zdravljem pluća i srca i imunološkim sustavom u cjelini.

Peta ili vratna čakra

Peta ili vratna čakra nalazi se na sredini vrata i predstavlja središte zvuka i riječi. Povezuje se s komunikacijom, sposobnošću učenja i koncentracije. Kad je prenaglašena, čini nas agresivnima u komunikaciji te sklonim manipulacijama dok se nedostatak protoka energije kroz petu čakru manifestira kao bojažljivost i sramežljivost.

Šesta čakra ili treće oko

Šesta čakra ili treće oko smještene je između obrva i predstavlja ljudsko duhovno središte. Kad se otvori, istočnjačke duhovne prakse smatraju da možemo otkriti najviše spoznaje svijesti.

Ona je korijen naše intuicije a na fizičkoj razini povezana je s endokrinim žlijezdama. Poremećaji u njezinom radu očitiju se najčešće kroz bolesti osjetilnih organa.

Sedma ili krunska čakra

Sedma ili krunska čakra naziva se i „Lotusom s tisuću latica“ jer predstavlja savršenstvo. Utjelovljuje svijest i mjesto ulaska kozmičke energije u naše biće. Vjeruje se da kad je otvorena postiže vječno blaženstvo!

Volite energetsko prirodno kamenje, ali niste sigurni u značenje pojedinih, OVDJE saznajte nešto više O

Zašto volimo tirkiz – kamen koji donosi sreću, radost, ljubav
Ultramarin je sjajan ako ste pod stresom ste? Isprobajte “dragulj radosti”

Autor: Daniela Marušić Bešić Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button