Zašto volimo tirkiz – kamen koji donosi sreću, radost, ljubav

Za tirkiz mnogi narodi smatraju da je moćan zaštitnik i iscjelitelj koji donosi sreću, radost i ljubav. Njegovo ime potiče od francuske riječi koja znači turski kamen, a tako je prozvan jer je u Europu došao preko turskih trgovaca.

Nebo boje tirkiza

Diljem svijeta je cijenjen već tisućama godina zbog svoje prekrasne boje i snažnih pozitivnih kvaliteta te ga mnogi narodi smatraju svetim. Njegova nalazišta su u Sjevernoj i Južnoj Americi, Iranu, Sinaju, Kini i Tibetu te je sukladno tome posebno štovan u kulturama tih područja.

tirkiz tirkizni kamen

Sveti kamen drevnih naroda

Američki Indijanci ga nazivaju “Nebeskim kamenom” i smatraju simbolom života. Legenda kaže da su Indijanci plesali i radovali se kada je kiša počela padati. Njihove suze radosnice su se miješale s kišom i pale na Majku Zemlju te je tako nastao Nebeski Kamen Tirkiz.

Vjerovali su da prima na sebe bolest, da ih štiti od ozljeda, daje uspjeh u lovu i hrabrost u borbi. Maje i Azteci su pak vjerovali da je tirkiz spoj nebeske i zemaljske vatre, simbol Boga vatre. Položaj osobe u društvu određivale su količine tirkiza kojeg su posjedovali.

Za budiste tirkiz on je simbol neba, sveti kamen kojeg je Buda koristio u svom spiritualnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Egipćani i Tibetanci ga također smatraju svetim kamenom. U drevnom Egiptu tirkiz je bio jedan od tri najviše korištena kristala, dok je na Tibetu i dan danas jako popularan i cijenjen.

tirkiz kamen za srecu

Muslimani i stari Rimljani su ga koristili za iscjeljivanje i zaštitu od bolesti (rimski liječnici su nosili prsten s tirkizom na malom prstu), a Perzijanci su ga nosili kao nakit za zaštitu od bolesti i nesreća. Arapi tirkiz nazivaju “sretnim kamenom” i njime su ukrašavali konje vjerujući da time štite konje i jahače.

U Europi plavi tirkiz do 17. stoljeća nose skoro isključivo muškarci kao modni detalj, a kraljevi su ga nosili na svojim krunama u svrhu zaštite.

ogrlica od tirkiza

Plavo zlato

Njegova boja varira od zelene, zeleno-plave do nebesko plave nijanse. To je jako mekan kamen čija boja bijedi s vremenom, no može se očuvati ako se kamen štiti od topline i vode. Njegova boja se mijenja s godišnjim dobima. Danas je vrlo rijedak (a time i skup) pa najčešće u rukama ne držite pravi tirkiz nego njegovu imitaciju, na primjer od bojane krizokole ili bojanog holovita.

Na što utječe kamen tirkiz

Tirkiz jača imunitet i sposobnost regeneracije te pomaže kod liječenja mnogih bolesti (glavobolja, migrena, bolesti očiju, grla i probavnog trakta, upalni procesi…). Vjeruje se da na sebe apsorbira negativnu vanjsku energiju te nas tako štiti od vanjskih negativnih utjecaja, bilo da se radi o negativnoj energiji ili štetnim tvarima i otrovima.

Ovaj prekrasan plavi kamen nam daje mentalnu i spiritualnu jasnoću te balansira muški i ženski aspekt. Osnažuje duh te donosi unutarnji mir i radost življenja. Idealan je kamen za putnike i avanturiste jer štiti od svih nevolja i ozljeda te daje hrabrost.

Tirkiz donosi sreću, bogatstvo i ljubav. U odnose unosi sklad, spontanost, radost i razumijevanje te se često poklanjao kao vjenčani dar.

nebrušeni kamen tirkiz

Vjeruje se da mijenja boju ako nestaje ljubavi ili ako partner vara te također da promjenom boje svog nosioca upozorava na opasnost koja mu prijeti. Povezan je s petom čakrom te razvija komunikaciju, kreativnost i izražavanje, kao i psihičku senzibilnost te povezanost s onostranim.

OVDJE saznajte više o ultramarin plavom kamenu

Pod stresom ste? Isprobajte “dragulj radosti”

A OVDJE saznajte više o dijamatima

Boja dijamanta
Koji su prirodni dijamanti
7 zanimljivosti o dijamantima

Pripadajući planeti su Venera i Neptun, element zemlja i zrak, a astrološki znakovi su Strijelac, Jarac, Vodenjak i Riba.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button