Najljepše je razdoblje u godini. Vrijeme kad najviše vremena provodimo u krugu obitelji i dragih nam ljudi. U Botinoj velikoj obitelji Božićne pripreme krenule su u studenom kada se planirala i kreirala bozićna dekoracija i ponuda za četiri restorana, a zapravo do Badnjaka sve je posvećeno gostima kojima žele pružiti vrhunsku kvalitetu i obiteljsku atmosferu za vrijeme adventa. Posebno uređenje zagrebačke Bote uvijek nas iznova razveseli.
„Bota stvara svoj brend dalmatinskom kulturom. Svake godine koristimo izvorne dalmatinske elemente iz prirode kako bi održali tradiciju. U uređenju smo koristili dalmatinsku borovinu i česminu, odnosno crni hrast koji je specifičan za Dalmaciju. U povijesti je ostavio veliki trag u Dalmaciji u pogledu korištenja u kućanstvu!“ – govori dizajnerica Nina Blečić i dodaje: „Prostor restorana krase i velike moderne zvijezde.
OVDJE vas čekaju pravi tradicionalni receti za ovaj Božić koje nam donosi restoran Bota Šare
Balotice od dimljene ribe brzi je riblji recept a tako ukusan i tako sočan da ćete ga obožavati
A la peka hobotnica koju možete pripremiti i u svojoj kuhinji
Orzo od liganja s božićnim aromama na vašoj blagdansko trpezi
Kolač od rogača za zimske okuse na vašem blagdanskom stolu
Prova je ukrašena također borovinom te svim delicijama Dalmacije kao što su sušene smokve, bademi orasi i drugo. Cilj je bio topla, dalmatinska atmosfera u kojoj ćemo zajedno uživati ovog adventa!“
Iz baze u Malom Stonu rade se domaći suhi kolačići koji se šalju na ostale lokacije, a uz domaće likere od mrčice, kadulje ili rogača najljepša su dobrodošlica svakom tko posjeti jednu od Botinih adresa diljem Hrvatske. Sam Badnjak jedan je od najdinamičnijih dana u njihovim restoranima. Kako je taj dan običaj postiti svi žele rezervirati svoju porciju bakalara ili nekog drugog ribljeg specijaliteta iz naše ponude.
“Badnja večer, Božić i Stjepan dan jedina su tri dana kada je naša uža obitelj na okupu pošto su i naši restorani zatvoreni. Kod kuće sve pripreme kreću baš na sam Badnjak, a on je za nas poseban i iz razloga jer na taj dan rođendan slavi i pater familias Božidar!” – govori Tanja Šare i dodaje: “Kićenje bora, branje mahovine i uređivanje jaslica zaduženje su najmlađih članova, a uvijek se radi na Badnje jutro.
Kada se naši restorani zatvore, na Badnju večer vrijeme je rezervirano za Kolendu, stari običaj dubrovačkog kraja kojim se čestita nadolazeći Božić i Nova godina!”
Zanimljiva je činjenica da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Nakon nje obiteljska je obaveza Polnoćka, potom Božić u obitelji Šare može početi uz kušanje svih mesnih specijaliteta u kojima uživaju narednih dana.
Čarobna božićna bajka nastavlja se ispod bora kada najmlađi članovi ove poznate ugostiteljske obitelji s veseljem otvaraju poklone. Uz mnogo veselja Advent u Boti mjesto je susreta i stvaranja uspomena.
Sretan i blagoslovljen Božić želi Vam Bota Šare!
Uz dopuštenje: B.E.T. (sve fotografije)