Čarobni Santa Cruzov lopoč

Vodimo vas u bajkoviti svijet jednog lopoča koji cvate samo jednom na godinu i njegov čarobno lijep cvijet moguće je vidjeti isključivo od sumraka pa do zore. Jedan takav prizor zabilježili smo svojim redakcijskim foto aparatom u zagrebačkom Botaničkom vrtu kako biste mogli zajedno sa nama uživati u iznimnom trenutku otvaranja cvijeta tropskog lopoča Victoria Cruziana.

Botanički vrt

Botanički vrtovi skrovita su mjesta gdje se mogu vidjeti rijetke biljke koje bi našem oku bile dostupne samo kada bismo otputovali u neko specifično područje na svijetu i to baš tamo gdje one rastu. Poneke od njih toliko su lijepe i njihov cvat i prirodnu energiju možemo vidjeti samo u vrlo kratkom vremenu i to u određeno godišnje doba i u određeno vrijeme. Tropski lopoči uvijek su privlačili svojim bojama i izgledom te su stoga ponajviše zastupljeni u prikazima Raja, freskama i slikama velikih umjetnika, ali ponajviše su oslikavani i zato što su i jedna od najčudesnijih biljaka na svijetu kojima je potrebno posebno stanište i uvjeti da bi rasli i pokazali svoju raskošnu ljepotu.

botanicki-vrt

Victoria Cruziana i Victoria Amazonica

Kao i uvijek najljepše stvari na svijetu dobivaju imena prema okrunjenim glavama budući su na dvorovima u prošlim vremenima kraljice i kraljevi imali najviše sredstava s kojima su mogli financirati istraživače koji su odlazili u daleke nepoznate krajeve pa stoga ne čudi da tropski lopoči Victoria cruziana i Victoria Amazonica dobili imena prema engleskoj kraljici Victoriji. Ove biljke dolaze iz dvije vrste unutar porodice Victoria, a stanište im se nalazi u Argentini, Paragvaju i Boliviji. Victoria Cruziana ima stanište više prema jugu američkog kontinenta u malo hladnijim krajevima. Prvi dio svog imena Victoria Cruziana dobila je po engleskoj kraljici Victoriji a drugi po predsjedniku Bolivije, Andrésu de Santa Cruzu, koji je sponzorirao istraživanje davne 1801. godine kada je pronađena ova biljka.

Santa Cruzov lopoč

Santa Cruzov lopoč

Santa Cruzov lopoč

Lopoč Victoria Cruziana u svom je prirodnom staništu trajnica, izabire za rast mirne vode, ima velike bodljikave listove podignutih rubova, a veličine je i preko 2 m promjera. Međutim u botaničkim vrtovima ovaj lopoč se uzgaja kao jednogodišnja biljka te se mora isponova saditi svake godine.

Santa Cruzov lopoč

Santa Cruzov lopoč

Osim velikih listova, koji plutaju na vodi karakterizira ga i prekrasan cvijet koji cvate tijekom kolovoza. Ono što je karakteristično za Victoriu Cruzianu jest to što ona otvara svoj cvijet u manje od 24 sata i zaista treba biti velike sreće pa ga ugledati i promatrati. Cvijet oprašuju isključivo po mraku noćni kukci i zato je on širom otvoren samo od sumraka do jutra. Cvijet može biti veličine i do 30 cm, boje mu obuhvaćaju spektar od bijele do svih nijansi ružičaste. Nakon što procvate cvijet se zatvori i ubrzo potone na dno svog vodenog staništa gdje se počinje stvarati novo sjeme.

santa-cruz-lopoc-006

Redakcija Wish portala uz veliku količinu sreće uspjela je biti prisutna ovom prekrasnom prirodnom fenomenu procvata cvijeta Victorije Cruziane i s velikom radošću dijelimo s vama fotografije koje smo zabilježili u tim trenucima.

Piše: wish.hr

Facebook Like Button