Češka zemlja bajkovite ljepote

Češka je zemlja bogate kulture i povijesti za raznolik odmor turista iz cijeloga svijeta.

Republika Češka prostire se na oko 78 tisuća četvornih kilometara u srednjoj Europi. Graniči s Poljskom na sjeveroistoku, sa Slovačkom na jugoistoku, s Austrijom na jugu i s Njemačkom na zapadu i sjeverozapadu.

Zapadnim dijelom države proteže se velika nizina uz rijeke Labu i Vltavu, koja je okružena niskim planinama Krkonoše, gdje se izdiži i najviši vrh Snezka (1602 m), dok je istočni dio zemlje brdovit. U povijesno-političkom smislu zemlja se dijeli na tri regije: Češku, Moravsku i Šlesku.

U zemlji živi oko 10 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Česi (90 posto), Moravci (3,7 posto) i Slovaci (3 posto).

prag-1

Glavni grad – Prag – smjestio se u središnjem dijelu Češke kotline na rijeci Vltavi. Predstavlja važno gospodarsko, kulturno i povijesno središte zemlje, te je nezaobilazna odrednica milijuna turista iz cijeloga svijeta. Turisti rado posjećuju i drugi najveći grad Brno, srednjovjekovni Telč, kao i prirodni rezervat Češki raj.

Ono što svakim danom privlači stotine turista i jedno je od najvećih atrakcija grada Praga jest Astronomski sat koji se nalazi ispred Stare gradske vijećnice u staroj jezgri grada.

Praški Astronomski Sat ili Pražský orloj, smatrali su u srednjem vijeku jednim od svjetskih čuda, a on i dan danas precizno radi i to nakon što je navršio više od 600 godina.

ceska

Češka kuhinja predstavlja neobičan spoj slatko-slanih kombinacija. Ovdje se rado jede riječna riba, svinjetina i raznovrsno povrće, a najčešće se poslužuje uz knedle (knedliky). Karakterizira je dodatak šećera u salatama i umacima, a poslužuje se uz poznata češka piva i becherovku.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Češkoj
Glavni grad

Istražite Prag i njegove čudesne znamenitosti. Posjetite srednjevjekovnu gradsku jezgru  pod zaštitom UNESCO-a sa zgradama iz različitih povijesnih razdoblja, ali i omiljenom turističkom odrednicom – Astronomskim satom. Ne zaboravite razgledati praški dvorac u Hradčanima s katedralom sv. Vida, prošetati Karlovim mostom, te se opustiti u nekoj od čeških pivnica.

prag

Šumava

Otkrijte prirodne ljepote Češke u Nacionalnom parku Šumava koji se nalazi na jugozapadu zemlje, uz granicu s Njemačkom i Austrijom. Prostire se na oko 68 tisuća hektara, a okuplja bukova i smrekina stabla, planinske livade, jezerca i rijeke, te se smatra jednim od najvećih šumskih kompleksa Srednje Europe. Lokalitet je zaštićen kao specijalni rezervat biosfere UNESCO-a.

Pivska pustolovina

Posjetite i Plzen, na zapadu zemlje, u kojemu turisti rado razgledavaju katedralu sv. Bartolomeja, Veliku sinagogu, kao i katakombe podno grada. Najpoznatija atrakcija, pak, posjet je poznatoj pivovari Plzensky Prazdroj u kojoj se proizvodi poznato češko pivo Pilsner Urquell. Ovdje možete saznati sve detalje vezane uz pivsku industriju koja datira iz 19. stoljeća.

prag

Čaroban dvorac

Omiljena turistička destinacija jest i dvorac Karlštajn, koji je dvadesetak kilometara udaljen od glavnoga grada. Čuvena je to prijestolnica Karla IV i najposjećeniji dvorac Češke, okružen bajkovitim šumskim brežuljcima. U blizini se nalazi i pitoreskno selo Sv. Ivan pod stijenom. Naselje datira iz 11. st., a poznato je po špiljama sv. Ivana Krstitelja i crkvi.

karlovy-vary

Toplice za aristokraciju

Karlovy Vary grad je na zapadu Češke, koji se smjestio na ušću rijeke Teple u Ohru. S obzirom da ovdje izvire desetak većih i tristotinjak manjih termalnih izvora – grad je poznat po toplicama. Do prvog svjetskog rata Karlovy Vary posjećivala je europska aristokracija – dok danas  najveći broj turista dolazi iz Rusije i Njemačke.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: češki
Religija: ateizam (59 posto); kršćanstvo (28 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: češka kruna(EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: direktne linije zrakoplovom iz Zagreba za Prag
VLAKOM: direktne međunarodne željezničke linije povezuju Hrvatsku sa Češkom
AUTOBUSOM: turističke agencije nude aranžmane do Češke koji uključuju autobusni prijevoz
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Prag (620 km); autocesta dobra, vinjeta potrebna, ograničenje brzine na autocesti 130 km/sat.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Arcadia Residence i hotel Golden Well u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Obavezno posjetite kultnu pivnicu Kod Švejka, a dobro ćete pojesti i u restoranu La Degustation u glavnom gradu.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button