Crveno vino

Crveno vino se obično pravi od fermentiranog soka crvenog grožđa. Najstariji poznati dokazi proizvodnje vina u Europi datiraju iz 4500. godine pr.Kr. u Grčkoj.
Porijeklo i mitologija

Platon je mudro rekao: “Ništa savršenije ili vrednije od vina nikada Bogovi nisu poklonili ljudima.“ Oni koji su u prilici uživati u raznim okusima koje nude vina, sada u crvenom vinu mogu tražiti i svojstva koja su blagotvorna za naše zdravlje.

Prema jednom od mitova, bog Dioniz otkrio je prvu vinovu lozu te je ljude uputio u kulturu spravljanja vina i vinogradarstvo.

Hipokrat je određena vina preporučivao kako bi se smanjila vrućica ili dezinficirala rana te kao diuretik ili dodatak prehrani.

Svojstva i uporaba
> Crveno vino se smatra eliksirom mladosti.
> Bogato je polifenolima i resveratrolom koji stimuliraju sintezu proteina SIRT-1 te produžuju dugovječnost stanica kože.
> Odgađa proces starenja kože te se bori protiv bora.
> Djeluje protiv slobodnih radikala, detoksicira, čisti i umiruje kožu.
> Pruža snažno antioksidacijsko, antimikrobno i protuupalno djelovanje.
> Istraživanja su pokazala da štiti od određenih tumora i bolesti srca zahvaljujući antioksidacijskim svojstvima polifenola.
> Djeluje pozitivno na razine kolesterola i krvni tlak.
> Smanjuje oksidacijski stres uzrokovan povećanim razinama glukoze nakon jela.

Tekst u suradnji s tvrkom partnerom Delmerion
Fotografija: David Perry

Facebook Like Button