Destinacija Lika postaje najtraženije mjesto za odmor

Malo koga će predivna ljepota prirode u Lici ostaviti ravnodušnim, a najviše veseli to što u njoj mogu uživati baš svi – mali i veliki, društvenjaci i samotnjaci, svi neumorni avanturisti, ali i ljudi željni potpunog odmora uz šetnje i upijanja energije iz iskonske prirode.

lika odmor

Da Lika ima što za pružiti uvjerio se svatko tko ju je posjetio i obišao na više dana

Ljudima kojima doista treba odmor od vječne gužve, buke i užurbanosti pravo će mjesto biti upravo destinacija Lika.
Odsjednite se u elegantnom, novouređen hotelu Jezero smještenog usred nacionalnog parka Plitvice i uživate u zvukovima koji dopiru i danju i noću do vašeg balkona, dok će vas svaku večer uspavljivati šum slapova koji dopiru do vas.

hotel jezero plitvice lika

Osim senzacionalno lijepih, svjetski poznatih Plitvičkih jezera, Lika pruža mnoga atraktivna mjesta za posjet i aktivnosti za pamćenje.

Užitak na zelenom biseru Like – rijeka Gacka

Rijeka Gacka dragulj je ovog kraja, a njen miran tok i jedinstvena priroda pravo su mjesto za miran odmor, ribičiju na čuvene pastrve ili kajakarenje po njenoj zelenoj površini.

rijeka gacka lika kajakarenje

Ako volite hodati ili se voziti biciklom naići ćete na markirane biciklističke staze uzduž doline rijeke Gacke pokraj podvelebitskih sela, a planinare će oduševiti pješačke i planinarske staze gdje mogu upoznati raznolikost i specifičnosti flore i faune ovog kraja.

Rijeka Gacka i njeni pritoci nekoć su bili mesto brojnih mlinica, ali i danas ćete moći uživati u nekolicini njih, na vrelima u Sincu, u kojima se odvija ovaj drevni način mljevenja žita, gdje mlinovi koriste pogonsku snagu ove rijeke.

Danas, na vrelima Gacke, klopot mlina i mlinskog kamena čuvaju sjećanje na stara vremena ovog kraja i pomalo izumirućeg zanata. Dolaskom na rijeku moći ćete osluhnuti stoljetni mir starih vodenica koje ćete poželjeti obići ponovno.

rijeka gacka lika ribicija pastrve

Lika je savršeno mjesto za potpuni odmor u iskonskoj tišini i miru, a poželite li se okupati u moru vrlo je kratka udaljenost i vrijeme vožnje automobilom do jedinstvenih mjesta za kupanje, ali i obilazak jedinstvenih mjesta Jadranske obale i priobalja.

uvala fjord zavratnica jadran hrvatska

Jedinstveni fjord Zavratnica uvala je za potpuni užitak

Stoga, odlučite li svoj odmor provesti u bajkovitoj Lici jedan od dana možete posjetiti prirodne dragulje poput uvale Zavratnice koja je zaštićeni krajolik i pripada parku prirode Velebit.
Ovaj predivni fjord nalazi se između Senja i Jablanca, a nakon što jednom posjetite jednu od najljepših uvala svijeta zauvijek ćete se poželjeti vraćati.

vidikovac kubus baska ostarija

Baška oštarija i nezaobilazni vidikovac Kubus

Nezaobilazno mjesto za izlet i savršen užitak je svakako jedinstveni vidikovac Kubus kod Baških oštarija, sela između Gospića na Ličkom polju i Karlobaga na moru.

Kubus ili kako je zovu Ura jedinstven je spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospić preko Velebita, na Oštarijskom sedlu ili Starim vratim, do kojeg se penjete zavojitim kamenim stepenicama optočenih mirisnim biljem ovog kraja.

Pri svakom usponu i laganom hodu uz pjev tipičnih zrikavaca ovog kraja pogled će postajati sve fascinantniji sve dok ne dođete do samog vrha kada ćete ushićeno gledati preko morske pučine na Pag, Silbu, Premudu, Olib te Cres i Krk, a sam pogled seže i do Italije.

nacionalni park plitvicka jezera plitvice lika

Nacionalni park Plitvička jezera

Smješten između planina Plješivice i Male Kapele, Nacionalni park Plitvice proglašen je zaštićenim područjem u cilju očuvanja fascinantnog krajolika zapjenjene vode s impresivnim liticama, malenim špiljama i gustim, tihim šumama.

Šesnaest kristalno bistrih jezera na Plitvicama nastalo je slijedom međudjelovanja niza neobičnih bioloških i kemijskih procesa, koji čak i sada neprestano mijenjaju smjer toka vode, preoblikuju jezera, te stvaraju nova udubljenja i vodopade.

plitvicka jezera plitvice lika

Čitav park moguće je razgledati krenuvši s nekoliko različitih ulaza, a osim lagane šetnje na raspolaganju vam je vožnja panoramskim vlakom ili električnim brodom na jezeru Kozjak.

jezero kozjak plitvicka jezera

Gdje se može dobro pojesti

2020. godina izuzetno je značajna za kultni restoran „Lička kuća“ koji se nalazi usred Nacionalnog parka Plitvička jezera. Svojom tradicionalnom gradnjom i specifičnim izgledom u drvenoj građi stvara atmosferu kojoj je teško odoljeti.

ravnatelj nk plitvicka jezera Tomislav Kovačević

Otvoreni kamin za pečenje, šank na kojem možete uživati u biljnim rakijama i likerima ovog kraja uz mnoštvo suvenira koji obilježavaju Liku za drvenim stolovima svaki gost moći će blagovati uz novi koncept meni karte, odnosno novog načina pripreme i izrade jela.

ZANIMLJIVOSTI O LICI
 Da li znate da je za Liku specifično da na jednom kvadratnom metru raste više od 50 vrsta biljaka od kojih je 25 posto ljekovitih

Nova meni karta formirana je s mladim kuharom Igorom Jularićem koji se držao najnovijih trendova, a to je vlastita proizvodnja namirnica.

Tu se ubrajaju temeljci spravljenih isključivo od povrća i mesa, tijesta za kruhove i slastice iz vlastite pekarnice ili obrade biranog mesa iz vlastite mesnice. Sve se radi bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka.

Kako bi sve bilo u skladu s modernim standardima koristi se moderna kuharska tehnologije primjerice u zrenju mesa, u hladnom i toplom dimljenju mesnih prerađevina kao što su vlastita proizvodnja kobasica, u produkciji vlastite tjestenine ili pak u proizvodnji lokalnog izvornog namaza – Ličke base.

Nova/stara jela zapravo su kreativno poigravanje s tradicionalnim prehrambenim navikama i okusima koji se danas traže.

licki zavezljaj licka kuca

Nikako nemojte propustiti „Lički zavežljaj“ u kojem se gostima servira jelo koje simulira janjeće pečenje s prilogom iz peke, ali spravljeno u malim porcijama ili „Orzoto od janjetine“ u kojem se spretno spaja tradicionalna žitarica ječam zajedno s redukcijom tamnog Velebitskog piva i vlastitog španjolskog temeljca od junećih kostiju uz pirjano meso janjetine iz Like.

licka kuca plitvice orzo

I slastice su, uz tradicionalne ličke štrudle, dobile nove buduće gastro ikone

Planetarno popularna „cheesecake“ torta u Ličkoj kući napravljena je od ličke base, a glazirana je pekmezom od šljiva lokalnog uzgoja i izrade.

desert kolac licka kuca plitvice

Međutim, u Ličkoj kući će se i dalje moći uživati i u okusima i stilovima koji već pomalo pripadaju gastronomskoj prošlosti, kao što su janjetina s ražnja ili ispod peke, teletina ispod peke, lički krumpir…, no ta će se jela ipak raditi za goste koji će svoj dolazak najaviti barem jedan dan ranije.

Stara-nova Lička kuća novu meni kartu pokrenula je 20. srpnja, a kroz godinu će se ona unapređivati, mijenjati i nadograđivati ovisno o sezonama kao i novim idejama kojih već sada ne nedostaje.

Donosimo vam najbolja jela koja već možete kušati i uživati u savršenom spoju tradicije i modernog kulinarstva:

Tortellini punjeni skutom
• (ručno rađeni tortellini na kremi od buče, pesta od rikule, prženih bučinih sjemenki, sotirane gljive, zreli kravlji sir)
Valjušci punjeni dimljenom pastrvom i pršutom
• (ručno rađeni valjušci od krumpira iz Like punjeni hladno dimljenom pastrvom i pršutom, pirjani na bijelom vinu)
Orzoto od janjetine
• (pirjano meso janjetine iz Like, ječmena kaša s tamnim Velebitskim pivom)
Lička juha
Tradicionalna juha s mesom janjetine, krumpirima i povrćem
Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja
• (kotlet janjetine iz Like sporo kuhan u vakuumu te zapečen u pećnici, krema od cvjetače, sotirano povrće, umak od timijana)
Lički zavežljaj
• (meso janjetine iz Like, lička šljivovica, krumpir iz Like, mrkva, celer, rajčica, začinsko bilje)
Janjeća pljeskavica
• (mljeveno meso od janjetine iz Like, sir škripavac uz krumpir s lukom i slaninom, umak od base i kopra, čips od luka, pečena paprika)
Domaće kobasice na đuveču od ječma
• (kobasice od čistog junećeg mesa u janjećem crijevu, hladno dimljene na biranom drvetu, ječam u pirjanom povrću, sotirani luk u bijelom vinu)

janjetina licka kuca plitvicka jezera

Krumpir s lukom i slaninom
• (kockice krumpira iz Like kuhane pa potom pržene na luku i dimljenoj slanini)
Domaći đuveč s ječmom
• (pirjano korjenasto povrće, rajčica, paprika, tikvica, patlidžan, kuhani ječam i krumpir …)
Rib-eye steak
• (odrezak odležanog junećeg mesa iz prednjeg dijela hrpta,400 g)
o Prženi luk, sotirano povrće
Torta od base i pekmeza od šljiva
• (basa iz Ličke kuće, pekmez iz sustava Plitvica)

Fotografija pogled s vidikovca Kubus: Nikola Zoko
Fotografija kajakarenje na rijeci Gackoj: Ivana Begović
Fotografije Plitvička jezera, rijeka Gacka, uvala Zavratnica, hotel Jezero, Lička kuća: Diana Mikloš
Na fotografiji u restoranu Lička kuća: ravnatelj Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević

Facebook Like Button