Dharamshala grad Dalai Lame mjesto je posebnog duhovnog doživljaja

Himachal Pradesh je ekološki raj za floru i faunu. Nevjerojatna kulturološka i geološka raznolikost čini Himachal Pradesh osobito atraktivnom regijom. To je dobro mjesto za prilagodbu prije nego krenete u Zanskar i Ladakh koja su obvezna odredišta pri kružnim putovanjima po svetim mjestima i obilasku samostana.

Dharamshala

U pozadini Dharamshale, što u prijevodi doslovno znači „sveto utočište“, nalazi se planina Dhauladar, čija visina prelazi 4.000 metara, a ona sama smještena je na padini Kangra. Dharamshala je osnovana 1855. godine i jedna je od ukupno 80 brdskih postaja koje su u 19. stoljeću osnovali Englezi.
Na taj su način htjeli izbjeći ljetne vrućine u dolinama.

Dharmashala je danas sjedište Njegove Svetosti Dalai Lame, duhovnog vođe Tibetanaca. U gornjem dijelu Dharamshale, koji se naziva MacLeodganj, možete naći mnoštvo tibetanskih hramova s kipovima Padmasambhave i Avalokiteshvare. Molitveni mlinovi mjestu daju budistički duh.

Dharamshala

Donji dio Dharamshale, gotovo 1000 metara niže, mjesto je bazara s mnogim dućanima te je nekim posjetiteljima, koji ciljano dolaze u ovaj kraj, manje zanimljiv. Brzaci Beasa koji se ovdje nalaze, brinu se za brze i prolazne prolome oblaka te samim time i „prisilno“ kupanje. Predivne tamnozelene šume, blagi brežuljci i vrhovi planina pokriveni snijegom izgledaju kao predivan san.

dharamshala

Dharamshala nezaboravni grad

Dharamshala se nalazi na visokoj planinskoj visoravni Kangri s pogledom na spektakularan planinski lanac. Dhauladhar je najbliže snježnoj granici od svih nekadašnjih britanskih planinskih postaja. Lijepo planinsko selo s dvije uske glavne ulice najviše je poznato po tome što od prognanstva iz Tibeta 1959. godine živi Dalai Lama. Iz navedenog je razloga tibetanski utjecaj u Dharamsali snažniji je nego u bilo kojem drugom sjevernoindijskom naselju.

Iznad Dharamsale nalazi se tibetansko naselje MacLeodganj. Ovdje se može saznati mnogo o Tibetu i tibetanskoj kulturi. Svugdje se nailazi na mnogobrojne, specifično odjevene, tibetanskeredovnike i molitvene zastave, zbog čega se mjesto naziva još i mala Lhasa.

dharamshala

Izdvajamo:

> Hram Namgyal, crkva sv.Ivana, hram Kalachakra, samostan Dip Theckchen Choelen, institut Norbulingka, Gangchen Kyishon – samostan Nechunga središte je tibetanske uprave, muzeja i tibetanske knjižnice.
> Turistima se nude smještaji u različitim cjenovnim razredima i udobnim prenoćištima, a u restoranima raznih kuhinja izbor je vrlo širok
> Fauna u Himachalu Pradeshu sastoji se od 64 vrste sisavaca, 463 vrste ptica, 44 vrste gmazova te 316 vrsta životinja koje žive u vodi. U Kuluu, koji je poznat kao raj za ribare, ima izuzetno mnogo pastrva
> Ako ne možete bez sporta u Himachal Pradeshu se nude mnogi avanturistički sportovi kao što su u brdovitom kraju mnoge mogućnosti za planinare, paraglidere ili zaljubljenike u rafting
> Božanstveni prirodni krajolik pruža i odmora te fascinantne vizura koje možete doživjeti samo ovdje

Kako do Dharamsala

> Najbliža zračna luka je Gaggal, 13 kilometara od centra grada i 23 kilometra od McLeodganja. Tri puta tjedno postoji zračna linija za Delhi.
> Željeznicom je najzanimljivije. Najbliži željeznički kolodvor je Kangra. Mandi Railway Station, nalazi se od Dharamsale udaljen 22 kilometra. Na ovoj uskotračnoj pruzi željeznica Kangra Valley Railway ima spektakularnu rutu koju ćete pamtiti. Slijedeći kolodvor povezan je s udaljenim mjestima poput Pathankkota.
> Autobusnu liniju pronaći ćete na nacionalnoj autocesti National Highway 20. Postoje redovite autobusne linije za Delhi i Chandigarh. Glavni autobusni kolodvor nalazi se u donjem dijelu Dharamsale, no neki autobusi polaze i iz MacLeodganja.

Tekst omogućio: Indijski turistički ured
Fotografije: Maruthu Pandian, Attila Hargitay

Facebook Like Button