Dokumentarac za pamćenje: 1989 – godina koja je stvorila suvremeni svijet

Niti jedna druga godina u novijoj povijesti nije odigrala ključnu ulogu kao što je to 1989. godina. U političkom kontekstu promijenila je sliku kako Europe tako i ostatka svijeta.

1989-year-1

Nova politika Mikhaila Gorbacheva dovela je do pada Berlinskog zida i u konačnici pada Sovjetskog Saveza. Ovaj ključni događaj pokrenuo je lavinu političkih izmjena u Istočnoj Europi.

1989-year-2

Istovremeno dolazi do rasta popularnosti vijesti iz tabloida koji pune svoje retke seks skandalima, intrigantnim životima celebrityja…Legendarni Larry King će u dokumentarnoj seriji „1989: Godina koja je stvorila suvremeni svijet“ dati svoj uvid kako je došlo do promjene koja je zauvijek izmijenila percepciju definicije vijesti.

1989-year-3

Izmijenio se i status industrije zabave, koja se transformirala iz starog poslovnog modela u interdisciplinarnu suvremenu industriju koju danas poznajemo. Dobitnik Oscara za film „Vrijeme nježnosti“ i redatelj filma „Bolje ne može“ – James Brooks te producent filmova „Boja purpura“, “Kišni čovjek“ i “Batman“ – David Gruber, skinut će tajanstveni veo oko ključnih događaja koji su tada oblikovali industriju zabave.

1989-year-4

Trideset godina kasnije u dokumentarnoj mini seriji „1989: Godina koja je stvorila suvremeni svijet“ koja počinje s prikazivanjem 13. siječnja u 21:05 h na National Geographic-u, gledatelji će moći pratiti legendarne događaje koji su odredili tu godinu i dominiraju u javnim raspravama, od fundamentalizma do ravnopravnosti spolova i utjecaja interneta.

1989-year-5

Završetak hladnog rata, raskrinkavanje aparthejda, predstavljanje Gameboy-a, početak digitalnog doba, vrtoglavi razvoj pop kulture i premijera Simpsonovih…da se samo jedan od tih događaja dogodio, 1989. bi bila godina za pamćenje. Ali to je bio tek početak.

Uz dopuštenje: Impressum komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button