DomQuartier  u Salzburgu

Salzburg je grad u kojem prošlost i sadašnjost ravnopravno hodaju ruku pod ruku.

U samom centru Salzburga u svibnju ove godine otvoren je DomQuartier, muzejski prostor koji je nekoć bio centar moći prinčeva i biskupa tog dijela Evrope. Kompleks na 15 000 četvrnih metara uključuje rezdencije, katedralu i benediktinski samostan Sv.Petra te otvara svoja vrata nakon 200 godina. DomQuartier predstavlja jedinstveno blago fantastičnih 2000 predmeta kroz 1300 godina povijesti.

salzburg-01

Da li ste znali?

Sve do 1803. Salzburg je bio teritorijalno neovistan od okolnih sila. Njegovi čvrsti gospodarski temelji izgrađeni na prirodnim nalazištima soli, metala i dragog kamenja. Svi ti elementi osigurali su stalan, neovisan, kulturni i politički napredak zemlji od osmog sve do osamnaestog stoljeća. Tim gradom vladaju prinčevi-nadbiskupi koji su vladali nad “nebeskim i zemaljskim” poslovima naroda svojom apsolutnom moći. Naime, nitko nije mogao postati nadbiskup ako nije bio iz kraljevske obitelji. Rezidencija i katedrala bila je centralna točka zemlje u srednjem vijeku su predstavljala vidljivi izraz snage princa nadbiskupa.

salzburg-trg

Hodajte stopama princa nadbiskupa, prvi puta nakon 200 godina

Princ-nadbiskup Guidobald Graf von Thun, smatra se jednim od najvažnijih graditelja baroknog Salzburga koji je tijekom svoje četrnaest godišnje vladavine (1654 -1668) ostavio važan trag u izgledu grada. Dao je izgraditi lukove katedrale, osmislio je rezidenciju i katedralni trg i ugradio koridor nadbiskupije svetog Petra. Tim radnjama stvorio je kružnu stazu koja je sada ponovno postala dostupna uz pomoć bivšeg glavnog savjetnika za muzeje i sadašnjeg guvernera Dr. Wilfrieda Haslauera, koji je proveo salzburški strateški plan za muzeje iz 2006. godine osmišljen od strane Dr. Dietera Bognera.

salzburg-fontana

Ulaznica za jedinstveni doživljaj

Šetnjom kroz izniman prostor koji je bilo nedostupna preko dvijesto godina, posjetitelji će doživjeti državnu sobu rezidencije, rezidencijalnu galeriju, katedralni muzej, muzej svetog Petra kao i baroknu kolekciju Rossacher iz muzeja grada Salzburga u kombinaciji s posebnim izložbama partnerskih muzeja.

 

Domquartier
Residenzplatz 1 & Domplatz 1a
5020 Salzburg

Putovanje omogućila: Tourismus Salzburg
salzburg

Facebook Like Button