Meksička diva Frida Kahlo – žena koja je stvarala povijest

Frida Kahlo jedna je od najznačajnijih meksičkih umjetnica odnosno slikarica realizma, kubizma i nadrealizma koja je obilježila prvu polovicu 20.-og stoljeća.
Svi ljubitelji umjetnosti i kulture znaju da je znamenita Frida Kahlo svojim radovima, dijelima i razmišljanjima doprinijela čovječanstvu.

Prekrasnu Fridu Kahlo često znaju nazivati ženom koja je stvarala povijest, a njezino ime respektirano je svugdje u svijetu. Poznata je po slikanju autoportretai po burnom braku s umjetnikom Diegom Riverom.

U narednom tekstu donosimo vam kratku biografiju u meksičkoj umjetnici i njezinim najpoznatijim radovima i dijelima.

Kratka biografija Fride Kahlo

Ova prekrasna meksička umjetnica rođena je 1907. godine u Ciudad Mexicu, a njezino puno ime je Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon.

Frida dolazi iz mješovitog braka od majke Španjolke iz Amerike te oca židovskog porijekla iz Njemačke. Kao što možemo primijetiti njezino pravo njemačko ime je Frieda što u prijevodu znači mir, a iz nepoznatih razloga 1935. godine odlučuje izbaciti slovo e iz imena te postaje Frida.

Budući da je bila intelektualka i od malenih nogu je znala što želi, početkom 20-og stoljeća upisuje jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Meksiku. U dotičnoj školi upoznaje muža Diega Riveru za kojeg se udaje nekoliko godina kasnije.

Negativna strana Fridinog života je ta da za vrijeme školovanja doživljava prometu nesreću koja je utjecala na nju tako da je ostala neplodna. Od tog razdoblja posvećuje se stvaranju portreta nakon čega slijede cijele serije slika u kojima se može primijetiti Fridina bol, tuga, patnja i nesreća.

Jedna od zanimljivih informacija je činjenica da je Frida voljela muškarce ali i žene, a najpoznatija žena s kojom se upustila u avanturu bila je američka umjetnica Georgia O Keeffe.

Frida umire mlada u 47. godini života od plućne embolije.

frida-kahlo-1

Žena kojoj su se divili Kandinski i Picasso

Smatra se da je ova svestrana umjetnica naslijedila ljubav prema umjetnosti od oca fotografa. Voljela je slikati autoportrete i upravo je na jedan način poznata po tome.

Za vrijeme svog života naslikala je oko 200 slika od kojih su 55 bila autoportreti. Kao što smo već bili naveli ona je bila jako nesretna i nezadovoljna u svom životu što se može primijetiti na njezinim dijelima koja su uglavnom odraz njezine tuge i patnje.

Upravo zbog svojih autobiografskih elemenata dobila je značajnu titulu u feminističkom svijetu. Budući da je normalno da umjetnice dobivaju svoju slavu tek nakon smrti, tako je bilo i s Fridom Kahlo.

Danas je jedna od najpoznatijih ženskih umjetnica koju su hvalili slavni Kandinski i Picasso, a zaštitna je ikona francuskog Vouge magazina.

Odradila je uspješne financijske izložbe u New Yorku u Galeriji Juliana Levyja, nakon čega je uslijedio niz izložba u Francuskoj, a 1953. godine organizira svoju prvu samostalnu izložbu U Meksiku. Poznati autoportreti nose nazive „Constantini“, Autoportret s ogrlicom od trnja i Dvije Fride.

Frida Kahlo danas

U čast ovoj slavnoj umjetnici snimljeni su brojni dokumentarci i filmovi koji su prikazivali život nesretne Fride koja za Meksiko simbolizira slobodu. Danas je Frida uzor brojnim ženama, umjetnicama i feministicama.

Pogledajte dokumentarac o životu Fride Kahlo.

Više informacija o Fridi Kahlo.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: libby rosof

Facebook Like Button