Muzej torbica „Tassen museum“

Jedan od vrlo zanimljivih muzeja koji se našao na svjetskoj ljestvici je popularni muzej torbica ili „Tassen museum“.

Poseban muzej nalazi se u samom srcu Amsterdama (Nizozemska), a broji preko nekoliko tisuća posjetitelja dnevno. Svi ljubitelji povijesti, kostimografije i mode uživat će u raznolikim oblicima torbica koje su obilježile zadnjih 500 godina nošenja ovog modnog dodatka.

NAJVEĆA KOLEKCIJA TORBI U SVIJETU

Popularni muzej može se pohvaliti s više od 4000 tisuća raznovrsnih torbica, a osim toga omogućuje svojim posjetiteljima značajan povijesni pregled torbica koje su nosile žene iz western svijeta (Western ladies). Muzejski prostor također drži posuđe (radove) trenutačnih ekshibicija konceptualnih nizozemskih poznatih umjetnika i internacionalnih dizajnera. Sam muzej smješten je u „kući kanala“, prvobitnoj rezidenciji vlasti Amsterdama iz 1666 godine. Neki dijelovi su se nanovo dorađivali, međutim cjelokupan prostor sadrži detalje i motive iz 17.-og i 18.-og stoljeća. Također, muzej svojim posjetiteljima nudi relaksaciju u caffe baru u prekrasnom dvorišnom vrtu, a sam muzej nudi posjetiteljima kupnju raznih torbica, nakita, ručno izrađenih torbi i unikata.

ZANIMLJIVOSTI IZ „TASSEN MUSEUMA“

Svi veliki modni znalci, dizajneri i ljubitelji posebnih stvari već odavno znaju za slavni muzej torbica. Torbice koje su nosile brojne svjetske i filmske zvijezde završile su upravo u ovom muzeju. Jedna od značajnih znamenitosti muzeja je poznata Versace torbica slavne pop pjevačice Madonne koju je diva darovala upravo ovom neobičnom muzeju. Također poznata večernja torbica pod nazivom „Cupcake“ iz slavnog filma „Seks i grada“, dio je bogate kolekcije Tassen muzeja. Poznati svjetski dizajneri i brendovi dizajnirali su posebne večernje torbice za specijalnih izdanja u periodu između 20-og i 21-og stoljeća kako bi mlađi naraštaji mogli upoznati povijest nastajanja ženinih najdražih modnih dodataka. Jedna od drugačijih stvari koju trebamo naglasiti je torbica iz 18-og stoljeća napravljena od malenih komadića stakla, veličine zrna pijeska. Svakako preporučujemo da ga posjetite.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: www.museumofbagsandpurses.com

Autor: Marina Jakšić

Korišteni materijali: Tassen museum

Facebook Like Button