Piccatta od grdobine

Zoran nam daje odličan recept za ukusnu Picattu od grdobine.

Sastojci (za 4 osobe)
Rep grdobine 1,5 kg
Jaja 1 kom
Glatko brašno 0,03 kg
Parmezan 0,05 kg
Cherry rajčica 0,2 kg
Svježi špinat 0,5 kg
Krumpir 0,3 kg
Riblji temeljac 0,3 lit
Sušena rajčica 0,03 kg
Maslinovo ulje 0,03 kg
Maslac 0,05 kg
Sol – po potrebi
Papar – po potrebi

Kažu da svaka riba pliva tri puta: prvi put u moru, drugi put u ulju i treći put u vinu..upravo to se događa i s našom, po mogućnosti svježom, grdobinom u ovom receptu.

Dakle, grdobinu najprije očistite od kože, kostiju, opnica i žilica, kako se prilikom pečenja ne bi stisnula. Tako očišćenu, narežemo ju na medaljone debljine prsta (otprilike 3 medaljona po osobi) i začinimo ju sa soli i paprom. Pripremite oštro brašno na tanjuru, potom umutite jaja sa malo vrhnja, a glatko brašno pomiješajte s parmezanom. Tim istim redom panirajte filete grdobine.

Pecite ih na maslacu dok ne dobiju zlatno – žutu boju, a potom ih prebacite na masni papir i u pećnicu da se ispeku do kraja. Moj je savjet da u sredini ipak ostanu slabo pečeni jer su tako sočniji i ukusniji.

U posebnoj tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte četvrtine cherry rajčica, češnjak, kuhani krumpir narezan na kockice i sušenu rajčicu. Lagano propirjajte, začinite po želji sa soli i paprom, te podlijevajte ribljim temeljcem, a  njega možete prethodno napraviti od kostiju grdobine.

Netom prije serviranja, na trideset sekundi, dodajte špinat – samo da uvene. Sve povežite maslacem i ocijedite od suvišne tekućine. Na tanjur stavite medaljone grdobine i uz njih prilog od povrća, te krišku limete. Ovom jelu najbolje paše Merlotina Dubrovačkih podruma. Vino je mekanih nota i nježnog okusa te savršeno upotpunjuje grdobinu spremljenu na ovaj način.

Dobar Vam tek! Uz dopuštenje Zorana Ožegovića (fotografija)

Facebook Like Button