Grožđe je lijepo, ukusno i nadasve ljekovito. No biljka je to i koja budi sva čula.
Porijeklo i mitologija
Grožđe potječe iz Perzije, a na Mediteran su ga prenijeli Feničani. Tada se proširilo Grčkom i Egejskim otocima. Grožđe se uzgaja u toplim, umjerenim klimama diljem svijeta kao voće, a koristi se i za proizvodnju vina.
U antičkoj Grčkoj, vinova loza bila je simbol civilizacije. Antički Grci obožavali su Dioniza, boga vinove loze, vina i ekstatičnog ludila. U 15. stoljeću u Francuskoj su liječnici koristili ljepljivi i bistri biljni sok – “vinske suze“ za površinske rane te kao losion za oči. Krajem 18. stoljeća njemački i britanski higijeničari preporučali su grožđe kao jedini sastojak u detoksikacijskoj dijeti.
Hipokrat je grožđe koristio za liječenje ženskih bolesti te za psorijazu vjeđa.
Svojstva i uporaba
> Grožđe sadržava puno polifenola, posebice resveratrola, kao i vitamina.
> Ima snažno antioksidacijsko, protuupalno i antimikrobno djelovanje.
> Nudi intenzivno učvršćujuće djelovanje te smanjuje broj i dubinu bora.
> Nutritivni sadržaj grožđa blizu je krvnoj plazmi te su dijete bazirane na grožđu dobre za detoksikaciju.
> Grožđe je hranjivo voće i blagi laksativ koji može pomoći tijelu u oporavku, osobito kod bolesti probavnog trakta i jetre.
> Pomaže kod liječenja proširenih vena, hemoroida i krhkosti kapilara.
*Informacije sadržane u ovom članku su isključivo informativne naravi te nam nije namjera davati zdravstvene savjete. Molimo posjetite liječnika za bilo koja pitanja o zdravlju.
Tekst u suradnji s tvrkom partnerom Delmerion:
http://delmerion.hr/natural-beauty
Fotografija: freefoodphotos.com
Saznajte još:
Prirodni sok od bazge idealan napitak proljeća: napravite još koktel ili čaj od bazge
Mladi luk pomlađuje i prava je poslastica u salati
Medvjeđi ili šumski luk kako ga još zovemo prava je proljetna detoks poslastica
Menta – aromatični začin ili bezvremenski lijek?
Antioksidansi – jesu li nam doista potrebni?