I WOW posjetio prvu banku vina u Istri!

Iako su banke vina u svijetu dosta popularne, kod nas ovakve inicijative još nije bilo. Tomislav i Andreja Furlan, međutim, prepoznali su potencijal i interes za takvu ponudu i odlučili otvoriti prvu banku vina u Istri.

wow-banka-vina-istra-1

I to na sada već poznatoj lokaciji – Casa Rossa s jednim od najljepših pogleda na Motovun. Ovdje će ljubitelji vina dobiti nešto novo i posebno, u čemu će sigurno uživati.

Za sve one koji možda ne znaju ili do sada nisu imali priliku posjetiti Motovun, Casa Rossa rustikalna je kuća sagrađena 1910. godine a potpuno je adaptirana 2018., otkad nudi vrhunski smještaj, kvalitetnu ponudu hrane i impresivnu, ponajprije istarsku vinsku kartu.

Od petka 26. lipnja u svojoj ponudi imaju i banku vina čije je otvaranje bio pun pogodak. Party povodom otvaranja uveličale su motovunske vinarije Tomaz, Fakin, Bertoša, Valenta, Benvenuti, Roxanich i Novak. Vlasnik Casa Rosse, Tomislav Furlan, srdačno je pozdravio sve prisutne goste i zaželio dobrodošlicu te uručio ključeve vinskog sefa predsjedniku Turističke zajednice Istarske županije Denisu Ivoševiću te Davidu Matkoviću, voditelju Ureda Turističke zajednice Općine Motovun.

wow-banka-vina-istra-2

On je pozdravio sve prisutne goste i predstavnike medija te istaknuo važnost otvaranja vinske banke kao značajan dodatak turističkoj ponudi koja će privući i dodatne goste. I članice udruge WOW bile su prisutne i uživale u vinima „Motovun Boysa“ kako ove vinare vole nazivati, baš kao i u lokalnim specijalitetima i fantastičnom pogledu.

Mnoge možda zanima što je točno banka vina i zašto bi ju netko koristio? Odgovor je jednostavan: premda toga možda nismo svjesni, ali činjenica je da Hrvatska ima privilegiju da ima iznimno široku ponudu vina najrazličitijih sorti a sve zbog potpuno različitih podneblja. Zbog pogodne klime tih podneblja, kao i tradicije i znanja – vinari sve češće proizvode vina vrhunske kvalitete.

Oni koji u tom vinu istinski uživaju svjesni vrijednosti tih vina, žele ih posjedovati i pružiti im priliku za kvalitetno odležavanje. No, kvalitetno vino nije dovoljno imati, o njemu se treba znati brinuti, a ono što je vrlo važno upravo je ispravno skladištenje.

wow-banka-vina-istra-4

Mnogi kolekcionari i vinski zaljubljenici žele imati vina koja će pravilno „stariti“, ali nemaju mogućnost pravilnog skladištenja. Rješenje je upravo: banka vina.

Banka vina Casa Rossa u Istri nudi 39 sefova u posebnom vinskom podrumu, a tu je kušaonica gdje svoje čuvano vino možete kušati sami ili u društvu. Svojim korisnicima nude mogućnost najma sefa u koji oni spremaju boce a mogu ih poslati sami iz bilo kojeg kraja svijeta, kupiti u Casa Rossi, dok neke određene butelje za njih može nabaviti i spremiti tim koji stoji iza cijele priče vinske banke.

Prostor za ispijanje vina korisnicima sefova je besplatan, a po želji ovdje mogu probati vrhunske istarske specijalitete i/ili prenoćiti u jednoj od 8 moderno opremljenih soba Case Rosse. Ovo je zapravo idealan način za organiziranje druženja u samom srcu Istre.

wow-banka-vina-istra-4

Vinska banka je namijenjena svima koji uživaju u vrhunskom vinu, a posebno onima koji znaju vrijednost odležanog vina, rijetkih etiketa, pravilno skladištenog vina, kolekcionarima i svima koji vole istraživati i putovati, ali imati i mogućnost osiguranja privatnosti za druženja s dragim ljudima.

A.P. & S.M.
Fotografije Rino Gropuzzo

Facebook Like Button